06 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Το μπαλάκι είναι τώρα στην άλλη πλευρά» των διαπραγματεύσεων, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, λέγοντας πως η συμφωνία με τους εταίρους «είναι εφικτή, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση για συμφωνία που θα δώσει πραγματική λύση και δεν θα αναπαράγει το μνημονιακό αδιέξοδο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει πως το σχέδιο που παρουσίασε η Αθήνα είναι «απολύτως ρεαλιστικό, το μόνο ρεαλιστικό», λέγοντας πως η πρόταση των δανειστών είναι «στείρα επανάληψη του μνημονιακού προγράμματος».

Στην απευκταία περίπτωση αδιεξόδου με τους εταίρους, θα πρέπει ο πολιτικός κόσμος να εξετάσει από κοινού πώς θα καταστεί μικρότερη η βλάβη για τη χώρα, τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ Νικόλαος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα σε περίπτωση συμφωνίας, καθοριστική θα είναι η συνεδρίαση της ΚΟ. Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το οποίο τροποποιείται ο κώδικας της ελληνικής ιθαγένειας.

Ειδικά για τα παιδιά αλλοδαπών ορίζεται ότι μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια υπό την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νόμιμης συνεχούς παραμονής ενός εκ των γονέων τους, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα κατοίκους της Ελλάδας επιμένουν να καπνίζουν, αναδεικνύοντας τη χώρα σε πρωταθλήτρια των θεριακλήδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνει η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Αποδέκτες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είχε η ομιλία του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης με τον Αντώνη Σαμαρά να θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη συνεννόηση. Δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης μεταξύ του Π.Καμμένου και του Αδ.Γεωργιάδη, αλλά και των Θεοδωράκη και Βενιζέλου με την πρόεδρο της Βουλής.

Κόσμος: Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ουκρανίας, εν όψει της συνάντησης της G7 στη Γερμανία που θα απασχολήσει αναπόφευκτα και η αναζωπυρωθείσα ουκρανική κρίση, εκφράζοντας την «βαθιά τους ανησυχία» για την κατάσταση στα ανατολικά. Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος επιρρίπτει στο Κίεβο την ευθύνη, λέγοντας πως η ουκρανική πλευρά δεν εφαρμόζει τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ για συνομιλίες με τους φιλορώσους.

Στους 396 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από το κρουαζιερόπλοιο που ανατράπηκε τη Δευτέρα στον ποταμό Γιανγκτσέ, με περίπου άλλους 50 -κυρίως ηλικιωμένους- να παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι. Οι περισσότερες σοροί εντοπίστηκαν μέσα στο πλοίο μετά την ανόρθωσή του. Με μόνο 14 επιζώντες, το δυστύχημα έχει γίνει η μεγαλύτερη τραγωδία με πλοίο στην χώρα ενώ οι συγγενείς διαμαρτύρονταν για την αντιμετώπιση που έχουν από τις κινεζικές αρχές.

Κομμάτια από τις γαμήλιες τούρτες που προσφέρθηκαν σε 5 γάμους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, ορισμένα εκ των οποίων σερβιρίστηκαν πριν από 42 χρόνια, εκτίθενται στο Λονδίνο έως την 6η Ιουνίου προτού πουληθούν σε δημοπρασία στο Λος Άντζελες, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Julien’s Auctions.

Τέσσερις νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες είναι ο απολογισμός της διπλής έκρηξης που σημειώθηκε στη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, λίγες μόλις ώρες πριν από τις κρίσιμες  βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Για μία ιστορική νίκη στην πολύ δύσκολη μάχη ενάντια στις άνευ ορίων μεθόδους κρατικής παρακολούθησης θριαμβολογεί ο Εντουαρντ Σνόουντεν, δύο χρόνια μετά το μπαράζ των αποκαλύψεων για τον αμερικανό Μεγάλο Αδελφό. Σε ένα άρθρο γνώμης στους New York Times , ο πρώην υπάλληλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών χαιρετίζει την απόφαση της Γερουσίας να απομακρυνθεί από τη μετά την 11η Σεπτεμβρίου νομοθεσία.

Οικονομία: Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Deutsche Welle από την Αθήνα, ο Γ.Βαρουφάκης χαρακτήρισε τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ως «επαναδιαπραγμάτευση μιας δανειακής συμφωνίας που εδώ και πέντε χρόνια δεν ήταν βιώσιμη». Την ίδια εκτίμηση εκφράζει και για την πρόταση συμφωνίας που έχουν κατέθεσαν οι δανειστές. Όπως υποστηρίζει, πρόκειται για μια πρόταση που γίνεται «όταν κάποιος δεν θέλει συμφωνία».

Θετική γνώμη κατά πλειοψηφία διατύπωσε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με τους προτεινόμενους για διορισμό στις θέσεις του προέδρου, του αʹ αντιπροέδρου και του μέλους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ.κ. Νίκου Μπουλαξή, Σωτήρη Μανωλκίδη και Νεκταρίας Καρακατσάνη αντιστοίχως. Έντονο επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Π.Λαφαζάνη και του βουλευτή της ΝΔ, Α.Γεωργιάδη όταν ο τελευταίος κατηγόρησε τον υπουργό για «καραγκιοζιλίκια» σχετικά με την στάση του για τον ΟΛΠ.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μια συνολική συμφωνία που θα είναι οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνάντηση με εκπροσώπους της ευρωομάδας των «Πρασίνων».

Αθλητισμός: Με τις... ευχές του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Μίλαν αλλάζει χέρια! Η εταιρεία «Fininvest», ιδιοκτησίας του «Καβαλιέρε», ανακοίνωσε την Παρασκευή πως το 48% του πλειοψηφικού πακέτου των «ροσονέρι» θα παραχωρηθούν σε γκρουπ επιχειρηματιών που ηγείται ο Ταϊλανδός δισεκατομμυριούχος, Μπι Ταετσαουμπόλ.

Η «καρδιά» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου «χτυπάει» δυνατά στο Βερολίνο, εκεί όπου το βράδυ του Σαββάτου (6/6, 21:45, ΝΕΡΙΤ), θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός του Champions League ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους. Ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θα «συνδεθεί» με τη γερμανική πρωτεύουσα για τον 60ο τελικό της διοργάνωσης που βρίσκει για πρώτη φορά «Μπιανκονέρι» και «Μπλαουγκράνα» αντίπαλους με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο. Οι δηλώσεις Αλέγκρι και Ενρίκε στις συνεντεύξεις Τύπου του Βερολίνου.

Κάτι από σαπουνόπερα, τύπου «Τόλμη και γοητεία» αρχίζει να θυμίζει πλέον η σχέση του Κριστιάνο Ρονάλντο με την Ιρίνα Σάικ, αλλά και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που ενδεχομένως περιστρέφονται γύρω από τον χωρισμό τους. Σύμφωνα με αποκάλυψη της ισπανικής «Mundo Deportivo», η πρώην σύντροφος του CR7, ήταν ή υπήρξε μία από τις ερωμένες του υπό παραίτηση προέδρου της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: