25 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Η Ελλάδα, παρά τα οικονομικά της προβλήματα, πρέπει να παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης, εκτίμησε ο Γερμανός φιλόσοφος Ρίχαρντ Νταβίντ Πρεχτ. «Η παλιά ιστορία ότι η Ευρώπη είναι μια μεγάλη συμμαχία ειρήνης δεν ισχύει πλέον και δεν έχουμε βρει κάποια άλλη αφήγηση» επισήμανε και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη «θυμίζει την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λίγο πριν την πτώση της».

«Δύσκολο να τηρηθούν οι υποσχέσεις. Οι θυσίες θα είναι αναπόφευκτες» δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica. «Ο Τσίπρας δεν έχει την εντολή να οδηγήσει την χώρα εκτός ευρώ. Αν το έκανε, θα προέκυπτε σοβαρό πρόβλημα δημοκρατικής νομιμότητας» αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλέον κρίσιμο σημείο, μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, καθώς οι διαβουλεύσεις της Τετάρτης απέβησαν άκαρπες, με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται αμετακίνητες από τις θέσεις τους. Από λεπτό σε λεπτό ξεκινά η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών, ενώ το μεσημέρι συνεδριάζει το Eurogroup.

Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι στη Βουλή, μετά από αίτημα που κατέθεσε την Τετάρτη η ΝΔ επί των άρθρων 1 και 10 στα οποία τοποθετείται ο κεντρικός πυρήνας της διαφωνίας της. Θέμα δεδηλωμένης έθεσε το ΠΑΣΟΚ μετά την δήλωση καταψήφισης του σχεδίου νόμου από τους ΑΝΕΛ.

Με τη θέση ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να στηρίξει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και με σκοπό να αναδείξει τον υφεσιακό κίνδυνο τόσο της κυβερνητικής πρότασης, όσο και της πρότασης των πιστωτών για το ελληνικό πρόγραμμα παρεμβαίνει την Πέμπτη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ο Αντώνης Σαμαράς. Συναντήσεις με Γιούνκερ, Ραχόι, Κοέλιο και πιθανότατα με Μέρκελ.

Κόσμος:Επιβατηγό αεροσκάφος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στη Βαρσοβία εξαιτίας υποψίας πως υπήρχαν εκρηκτικά. Οι επιβάτες απομακρύνθηκαν και το αεροσκάφος, που είχε απογειωθεί από το Όσλο, ερευνάται. Το μείζον θέμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι φυσικά το ελληνικό ζήτημα, όμως η ατζέντα δεν ήταν εξαρχής εύκολη:

Οι «28» καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την μεταναστευτική κρίση, όντας ήδη χαμένοι μεταξύ της πρότασης για την ποσόστωση και των «θερμών σημείων» που ξεσπούν σε διάφορα ενδοευρωπαϊκά σύνορα και δείχνουν το μέγεθος της πρόκλησης και - όπως διαμαρτύρονται επανειλημμένα οι χώρες του Νότου, που υφίστανται πιο άμεσα την πίεση- πόσο ορισμένα μέλη «συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια». Ανησυχητικές αναφορές από το κουρδικό Κομπάνι, στη συριακή πλευρά της μεθορίου με την Τουρκία:

Οι τζιχαντιστές της ISIS απειλούν ξανά την πόλη, προχωρώντας σε επίθεση καμικάζι και συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα. Ο πρώτος απολογισμός μιλά για τουλάχιστον 12 νεκρούς. Στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας βρίσκονται οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα, μερικές ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής - και λίγες ημέρες πριν την προθεσμία της 30ής Ιουνίου: Οι τίτλοι για τις ελπίδες γρήγορης συμφωνίας που διαψεύστηκαν εναλλάσσονται με αναφορές στον «χρόνο που τελειώνει».

Σεισμός 5.8 στη κλίμακα Ρίχτερ έπληξε το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) την Αλάσκα, με επίκεντρο 121 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Άνκορατζ και εστιακό βάθος 115 χλμ. Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό.

Οικονομία: Ανοδικά κινούνται την Πέμπτη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά το άκαρπο χθεσινό Eurogroup με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στις Βρυξέλλες και στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την τελική του έγκριση με ψηφοφορία την Τετάρτη στο επενδυτικό σχέδιο ύψους 315 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο, με στόχο την προώθηση της χρηματοδότησης βιώσιμων επενδύσεων. 

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό με 464 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 19 αποχές. Τις συντάξεις, το ΦΠΑ και την ελάφρυνση του χρέους αναδεικνύει το πρακτορείο Bloomberg ως τα «σημεία τριβής» στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - πιστωτών σε σημερινό του δημοσίευμα. Σε άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρεται πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 3,35 δισ. ευρώ από τις αρχές Ιουλίου εάν κατορθώσει να φθάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της.

Αθλητισμός: Νέο σενάριο αποχώρησης του Χοσέ Χολέμπας από την Ρόμα, αποκαλύπτει την Πέμπτη η ιταλική εφημερίδα «Tempo». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό δημοσίευμα «μία αποχώρηση έκπληξη μπορεί να συμβεί στην ιταλική πρωτεύουσα τις προσεχείς ημέρες, καθώς εκτός από το έντονο ενδιαφέρον από την Αγγλία και την Γουότφορντ, για τον 29χρονο διεθνή Έλληνα αμυντικό, προστέθηκε και εκείνο από την Τουρκία».

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στον αγώνα της Σουηδίας με την Πορτογαλία στα πλαίσια της τελευταίας αγωνιστικής του 2ου ομίλου στο Euro K21 που διεξάγεται αυτή την περίοδο στην Τσεχία. Συγκεκριμένα λοιπόν η Πορτογαλία κέρδιζε και η Σουηδία ισοφάρισε στο 89ο λεπτό, έτσι αφού με το 1-1 προκρίνονταν και οι δύο ομάδες... αποφάσισαν να μην το ρισκάρουν και απλά να ανταλλάζουν πάσες στο κέντρο μέχρι το σφύριγμα της λήξης.

Η διοργανώτρια Χιλή πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του Κόπα Αμέρικα, καθώς νίκησε με 1-0 την Ουρουγουάη, μετά από συναρπαστικό και επεισοδιακό παιχνίδι. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημείωσε στο 81ο λεπτό ο Ισλα, ενώ η - κάτοχος του τροπαίου- Ουρουγουάη ολοκλήρωσε το ματς με 9 παίκτες, λόγω των αποβολών των Καβάνι και Φουσίλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: