27 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου, για την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών στις Βρυξέλλες.  Συνεδριάζει εκτάκτως από τις 10:30 το πρωί το άτυπο πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του κόμματος εν όψει της συζήτησης στη Βουλή για το δημοψήφισμα.

Η συνεδρίαση γίνεται στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Συγγρού. Τη θέση ότι «αλλάζουν όλα», σε σχέση με το δημοψήφισμα, εάν οι θεσμοί αποδεχθούν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στο προγραμματισμένο για σήμερα, Σάββατο, Eurogroup, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Διαψεύδεται από πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφορά δημοσιογράφου το πρωί σε τηλεοπτικό κανάλι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Πανούσης πρόκειται να διαφοροποιηθεί εντός της ημέρας σε ό,τι αφορά στο δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το Σάββατο το μεσημέρι, στις 12:00, θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το δημοψήφισμα με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των Θεσμών, το οποίο ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για το δημοψήφισμα. Ποιο θα είναι το ερώτημα στο δημοψήφισμα.

Κόσμος:Ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συμβούλευσε τους ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Μιλώντας στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι η ιδέα διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα δεν είναι καινούρια, καθώς την είχε προτείνει και ο Γ. Παπανδρέου. Όμως αντίθετα με τότε που την είχε θεωρήσει την πρόταση λανθασμένη, πλέον την υποστηρίζει.

Εκατοντάδες ξένοι τουρίστες μεταφέρονταν τα ξημερώματα του Σαββάτου με λεωφορεία στο αεροδρόμιο της Ενφίντα για να εγκαταλείψουν την Τυνησία μετά την επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε 38 ανθρώπους σε ξενοδοχείο της πόλης Σους. Παράλληλα, ανακοινώθηκε το κλείσιμο 80 τζαμιών.
  
Ο ηγέτης του δεξιού κόμματος Venstre, Λάρς Λόκε Ράσμουσεν, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα του Λαού της Δανίας (DF) αποδείχθηκαν δύσκολες. Η δραματική τροπή της ελληνικής κρίσης με την αιφνίδια ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα επί τη πρότασης των δανειστών κυριαρχεί στα διεθνή μέσα.

Mεταδίδουν το διάγγελμα του πρωθυπουργού δίνοντας έμφαση στη δήλωσή του για εκβιαστικό τελεσίγραφο εκ μέρους των θεσμών, αλλά ότι ο ίδιος δεσμεύεται πως θα σεβαστεί την ψήφο της 5ης Ιουλίου. Κλίμα αιφνιδιασμού στα διεθνή μέσα για την ανακοίνωση Τσίπρα μετά τον «πυρετό» στις Βρυξέλλες. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να εξαγγείλει δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών.

Οικονομία: Στις 12 ώρα Ελλάδας συνεδριάζει το Euroworking Group, το οποίο θα προετοιμάσει την ημερήσια διάταξη του Eurogroup. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, τα κράτη-μέλη προετοιμάζουν τις θέσεις τους, οι οποίες θα παρουσιαστούν κατά τη συνεδρίαση των εμπειρογνωμώνων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πρoηγείται του Eurogroup.

Τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνάντηση που θα έχουν μαζί του στις Βρυξέλλες προκειμένου να τον ενημερώσουν για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε ότι «το Eurogroup θα διεξαχθεί» σήμερα, Σάββατο, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο η συζήτηση να επικεντρωθεί πλέον σε ένα «σχέδιο Β». Το Dow Jones Newswire μεταδίδει πως οι δανειστές είναι έτοιμοι να αποσύρουν την πρότασή τους, καθιστώντας άνευ αντικειμένου το δημοψήφισμα.

 Αθλητισμός: Η Αργεντινή προκρίθηκε στον ημιτελικό του Κόπα Αμέρικα και ο Λιονέλ Μέσι, συνεχίζει την προσπάθεια του να κατακτήσει το πρώτο σημαντικό τρόπαιο της καριέρας του με την «αλμπισελέστε», που περιμένει στον ημιτελικό, τον νικητή της αναμέτρησης Βραζιλία-Παραγουάη.

Δεν ήταν μόνο η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός που απάντησαν με ανακοινώσεις κατά της ΕΠΟ και της συνεχιζόμενης αδιαφορίας της Ομοσπονδίας σε όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο ζήτημα της «εγκληματικής οργάνωσης».

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ που καταψήφισε τον διαχειριστικό έλεγχο της ΕΠΟ στη Γ.Σ. της Παρασκευής, άσκησε σκληρή κριτική κατά των διοικήσεων Σαρρή και Γκιρτζίκη με τον εκπρόσωπό του, Δημοκράτη Παπαδόπουλο, να ξεσπά αναφορικά με τα τέσσερα «καυτά» ζητήματα της διαφθοράς, των παράνομων Επιτροπών της Ομοσπονδίας, της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και της Βίας που προκύπτει από την ανισονομία των αποφάσεων της ίδιας της ομοσπονδίας.

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ, η ΠΑΕ ΑΕΚ, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της Ομοσπονδίας, με θέμα την τοποθέτηση του Γιάννη Τσαχειλίδη στην προεδρία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. 

Η «Ένωση» κάνει λόγο για «σύνθεση καρικατούρα της προηγούμενης», τονίζοντας πως κανένας υπεύθυνος δεν θα γλιτώσει απ' την τιμωρία. Πρόκειται για φουλ επίθεση στην Ομοσπονδία, η οποία το μεσημέρι της Παρασκευής έκανε πως δεν γνωρίζει για τις αντιδράσεις των ομάδων ως προς την προηγούμενη διοίκηση (Σαρρή), αλλά και τη νυν (Γκιρτζίκη).  

Η ΑΕΚ επισημαίνει πως θα προασπίσει τα συμφέροντά της κόντρα στα σχέδια της Ομοσπονδίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: