17 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Κατηγορηματικά διέψευσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, δημοσιεύματα, σε διεθνή και εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης, «τα οποία επικαλούνται δήθεν προτάσεις και σχέδια για περικοπές μισθών στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και άλλων δαπανών που συνδέονται με την ετοιμότητα και το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Κατάληψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, επί της Βασιλίσσης Σοφίας, πραγματοποίησαν την Τετάρτη συνδικαλιστές του Μετώπου Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ), καταγγέλλοντας τις πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων. Η κατάληψη έληξε λίγο πριν τις 11 το πρωί.
   
Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανακοινώνονται σήμερα, Τετάρτη, τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η οποία διενεργεί λογιστικό έλεγχο του χρέους εξετάζοντας τη νομιμότητά του. H συνεδρίαση της Επιτροπής βρίσκεται σε εξέλιξη. «Για μας και για πολιτικούς λόγους, οι οποίοι θα πρέπει να υπερισχύσουν των χρηματοπιστωτικών, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση πιο δυνατή και όχι μια Ένωση που χάνει κομμάτια της» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο Ιταλός υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Σάντρο Γκόζι.Το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προγραμματιστεί για τις 12.00, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Νωρίτερα θα συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Κόσμος: Στην Ελλάδα και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές παραμένουν στραμμένα τα βλέμματα του ξένου Τύπου. «Αν και είναι δύσκολο να το πιστέψεις, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να έρθει σε συμφωνία» γράφει ο Guardian. «Η Ευρώπη δεν θα αντέξει να χάσει την Ελλάδα» αναφέρει η Telegraph, ενώ το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο για την Ελλάδα μεταφέρει δημοσίευμα του Spiegel.
   
Ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες της χώρας αυτής για περισσότερο από μισό αιώνα, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών σε νοσοκομείο της Άγκυρας, όπου νοσηλευόταν για λοίμωξη του αναπνευστικού, μετέδωσε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
   
Η αμερικανική Γερουσία πέρασε την Τρίτη με μεγάλη πλειοψηφία τροπολογία που απαγορεύει τη χρήση βασανιστηρίων σε κρατούμενους της κυβέρνησης, σε μια ψηφοφορία-σταθμό η οποία θέτει σε εφαρμογή προεδρικό διάταγμα το οποίο είχε υπογράψει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το 2009.
   
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να στρέψει τις ένοπλες δυνάμεις της προς οποιεσδήποτε χώρες που ενδεχομένως την απειλήσουν και εξέφρασε την ανησυχία του για την ύπαρξη αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος κοντά στα σύνορα της χώρας.  «Θα αναγκαστούμε να στρέψουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας… προς εκείνες τις περιοχές από όπου η απειλή έρχεται» τόνισε.
   
Αντικρουόμενες αναφορές από συνεδρίαση της Φατάχ για το μέλλον της παλαιστινιακής κυβέρνησης: Σύμφωνα με ορισμένους συμμετέχοντες, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς φέρεται να είπε πως η παλαιστινιακή κυβέρνηση πρόκειται να παραιτηθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Άλλοι ωστόσο υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε.

Οικονομία:Με μικρά κέρδη κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης με το κλίμα να στηρίζεται από τις πληροφορίες για ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για τη γεφύρωση του χάσματος Ελλάδας – πιστωτών. 
   
Τη μικρότερη αύξηση των τελευταίων έξι μηνών παρουσίασαν οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρώπη, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές εξακολουθούν να ανησυχούν για την υψηλή ανεργία και τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ελλάδα. Οι ταξινομήσεις αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 1,4% φθάνοντας τα 1,15 εκατ. οχήματα από 1,14 εκατ. οχήματα που ήταν τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Αθλητισμός: «Τύχη βουνό» είχε ο Αρτούρο Βιδάλ, καθώς βγήκε σώος και αβλαβής, όπως και η γυναίκα του, από σοβαρό τροχαίο ατύχημα τα ξημερώματα στο Σαντιάγο. Ο σούπερ σταρ της Γιουβέντους και της εθνικής Χιλής φέρεται να οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ όταν συνέβη το τροχαίο, με το αυτοκίνητό του να έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.
   
Ο Κουν Αγκουέρο με την κεφαλιά του στο 57ο λεπτό «σφράγισε» τη νίκη της Αργεντινής με 1-0 επί της Ουρουγουάης, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Β' ομίλου του Κόπα Αμέρικα στη Χιλή. H παρέα του Λιονέλ Μέσι, μετά την ισοπαλία με την Παραγουάη, δεν είχε άλλα περιθώρια για απώλειες και κατάφερε να επιβεβαιώσει τα προγνωστικά.
   
Σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της Ιταλίας, έστω και σε φιλικό ματς, πήρε η Πορτογαλία με 1-0. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος, παρά το γεγονός ότι δεν είχε στη διάθεσή της τον Κριστιάνο Ρονάλντο (είχε πάρει άδεια), άντεξε στην πίεση που άσκησαν οι γηπεδούχοι και κατάφερε σε μία αντεπίθεση στο δεύτερο μέρος να πετύχει το γκολ που έκρινε και την αναμέτρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: