26 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε υψηλούς τόνους η παρέμβαση, μέσω twitter, του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, σε ότι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Καταθέσαμε την πρότασή μας» σημειώνει, προσθέτει ότι «τώρα πια η Ευρώπη είναι προ των ευθυνών της» και καταλήγει: «Οι Έλληνες δεν γονατίζουμε».

Κλίμα αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους περιέγραψε επί της ουσίας ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής. «Με βάση το σημερινό σκηνικό οι πιθανότητες συμφωνίας είναι μικρές» δήλωσε. Ο ίδιος τόνισε ότι «αν τεθούν διλήμματα έξω από τα όρια της δημοκρατικής εντολής που έχουμε πάρει θα προσφύγουμε και πάλι στο λαό».

Περίπατο σε χώρους στους οποίους στο παρελθόν έλαβαν χώρα συστηματικά βασανιστήρια διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή η Διεθνής Αμνηστία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων. Ιστορικοί από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) θα αφηγηθούν την ιστορία των χώρων,  ενώ στον περίπατο θα παρευρίσκονται και εκπρόσωποι του Συλλόγου Φυλακισμένων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών.

Από τη Λιθουανία ως τη Γαλλία, περνώντας από την Ελλάδα, οι συντάξεις στην Ευρώπη κυμαίνονται από τα 250 ως τα 1.500 ευρώ και πλέον. Όμως, λαμβανομένου υπόψη του κόστους διαβίωσης, κατά μέσον όρο στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, το 12,6% των συνταξιούχων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην Ελλάδα το ποσοστό βρίσκεται στο 12,4%.

Συνεχίζονται οι δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, πολιτισμού και αλληλεγγύης που διοργανώνει το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ-ΕΞΑΝΤΑΣ στον Πειραιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου.

Κόσμος:Με αργούς ρυθμούς προχωρά η συζήτηση για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη: Καθώς απομακρύνεται η πρόταση της Κομισιόν για ανακατανομή αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της ΕΕ βάσει ποσόστωσης, η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε αρχικά στην ανακατανομή 40.000 από Ελλάδα και Ιταλία με όρους που θα καθοριστούν μέχρι τον Ιούλιο. Η απόφαση θα αφορά επιπλέον και άλλους 20.000, ενώ ήδη η Ουγγαρία και η Βουλγαρία πήραν εξαίρεση από την ανακατανομή. Ασυνήθιστα τεταμένο το κλίμα στη συζήτηση των ηγετών.

Ξυλοδαρμοί, ηλεκτροσόκ, βιασμοί και σεξουαλικές επιθέσεις, εγκαύματα, ασφυξία, αλλά και ψυχολογικές πιέσεις είναι μερικοί από τους τρόπους βασανιστηρίων που χρησιμοποιούνται κατά αντιπάλων, κρατουμένων και αντιφρονούντων σε όλον τον κόσμο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων, η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει την ανάγκη τα κράτη να σταματήσουν την απάνθρωπη αυτή τακτική και τονίζει ότι ο μισός πληθυσμός της Γης δεν αισθάνεται ασφαλής από τα βασανιστήρια.

Ναι μεν ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χαιρέτισε ως «πρώτο βήμα» μακριά από τη λογική του Δουλβίνου ΙΙ τη - διστακτική - απόφαση για τους 40.000 μετανάστες από Ιταλία και Ελλάδα, όμως δεν έκρυψε την ενόχλησή του από την στάση των υπόλοιπων μελών: Εάν οι υπόλοιπες χώρες δεν μπορούσαν να δεχθούν ούτε αυτό το ελάχιστο μέτρο, «δεν αξίζουν να λέγονται Ευρωπαίοι» είπε στους ομολόγους του. «Αν αυτή είναι η Ευρώπη σας, κρατείστε την, δείξτε αλληλεγγύη ή μην σπαταλάτε άλλο τον χρόνο μας» είπε.

Για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία συζητήθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής - η ουκρανική κρίση, η Συρία, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Η συνομιλία έγινε πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, ενώ τα γραφεία Ομπάμα και Πούτιν προχώρησαν στη συνέχεια σε παρόμοιες ανακοινώσεις σχετικά με το περιεχόμενό της.

Απορρίπτονται από ευρωπαίους ηγέτες οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση ενός συστήματος ποσοστώσεων για την κατανομή των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο. Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση και ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να υπάρξει συναίνεση για το θέμα της μετανάστευσης. Ωστόσο, σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν στην κατανομή 40.000 μεταναστών από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Οικονομία:Επείγουσα θεωρεί την «αισθητή» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Άξελ Σέφερ. Ο Σέφερ δήλωσε στην σημερινή Süddeutsche Zeitung ότι «η αναδιάρθρωση (του χρέους) της Ελλάδας δεν επιτρέπεται να είναι ταμπού».

Αποκλίνοντας έτσι από την επίσημη θέση του κόμματός του, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα γίνει αναπόφευκτη, εάν η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός των προσεχών πέντε ημερών, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο γερμανός Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ.

Αθλητισμός: Λεπτομέρειες απομένουν για να ανακοινωθεί από την ΑΕΚ ο Θέσαρ Άρθο. Ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός αφίχθη την Πέμπτη επί ελληνικού εδάφους μαζί με τον εκπρόσωπο του και η ολοκλήρωση της μεταγραφής του από την Ένωση μπαίνει στην τελική ευθεία. Στο πένθος έχει βυθιστεί η οικογένεια του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, καθώς την Πέμπτη έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του, Δον Ντιέγκο.

Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα καρδιολογικά και αναπνευστικά, τα οποία τον είχαν αναγκάσει να μείνει για αρκετό καιρό σε νοσοκομείο του Μπουένος Άιρες. Τελικά ο 87χρονος Δον Ντιέγκο δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη, «φεύγοντας» πλήρης ημερών και έχοντας προλάβει να καμαρώσει τον γιο του Ντιέγκο να γίνεται ο «Θεός» της μπάλας...

Πολύ κοντά στην πραγματοποίηση μίας ακόμη σπουδαίας μεταγραφής βρίσκεται ο Παναθηναϊκός. Ο 29χρονος κεντρικός αμυντικός της Μάλαγα, Σέρχιο Σάντσεθ, βρίσκεται πολύ κοντά στους «πράσινους», καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις ο έμπειρος παίκτης δεν βλέπει με «καλό μάτι» τη μετακίνησή του στην Τουρκία (έχει πρόταση από τη Μπεσίκτας), αντίθετα, φέρεται να έχει αποφασίσει να πει το «ναι» στην πρόταση που του έχει καταθέσει η ελληνική ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: