08 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, κατοχύρωση του πανεπιστημιακού ασύλου, επαναφορά πρυτανικών συμβουλίων στα ΑΕΙ και φοιτητών στα εκλεκτορικά σώματα, επιστροφή των «αιώνιων» φοιτητών και υποχρεωτική ανάδειξη νέων πρυτάνεων το 2016 προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για το υπουργείου Παιδείας που θα δοθεί σε λίγες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθούν σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Λάμπης Ταγματάρχης. Στις 2 το μεσημέρι θα έχουν συνάντηση με τους εργαζόμενους, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα επαναλειτουργίας της ΕΡΤ3 και την τοποθέτηση διοικούσας επιτροπής.

Από τη στιγμή που οι δανειστές δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους τις ελληνικές θέσεις, μπορούμε και εμείς να αναθεωρήσουμε μέρος των προτάσεων των 47 σελίδων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης. Ο ίδιος χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας τη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα: «ουσιαστικά βρισκόμαστε στην ημιτελική φάση των συζητήσεων» εξήγησε.

Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη 10 Ιουνίου τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, αντιδρώντας στην απελευθέρωση του δικτύου διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). 

Νεκρός βρέθηκε ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων, μετά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε ακατοίκητη μονοκατοικία, στη συμβολή των οδών Διδύμου και Μιχαήλ Βόδα, στην Αθήνα. Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για την ταυτοποίηση των στοιχείων του, αλλά και για τα αίτια πρόκλησης της φωτιάς. 

Κόσμος: Σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών σημειώθηκε σήμερα, Δευτέρα, ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Ο αριθμός των μεταναστών που έχει φτάσει στις ιταλικές ακτές μέσα στο 2015 ξεπέρασε τους 50.000. Μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο διασώθηκαν 5.800 άτομα στη Μεσόγειο.

Στην πιο ξεκάθαρη προειδοποίησή του ότι θα διώξει οποιονδήποτε βουλευτή των Τόρις θέλει να ξεκινήσει εκστρατεία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ προχώρησε ο βρετανός πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα είναι ουδέτερη όταν θα έχει επιτύχει συμφωνία για μία νέα σχέση ΕΕ - Βρετανίας. Ο Κάμερον απαντά εμμέσως στους 60 βουλευτές του κόμματός του που δηλώνουν έτοιμοι να ενταχθούν σε εκστρατεία υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, αν δεν επιτευχθούν μεταρρυθμίσεις.

Οι ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7) θα επιβεβαιώσουν σήμερα, Δευτέρα, στη Γερμανία την ενότητά τους ενάντια στην τρομοκρατία και τις διεθνείς εστίες κρίσης, ολοκληρώνοντας μια Σύνοδο Κορυφής πάνω από την οποία πλανάται η σκιά της Ρωσίας, η οποία δεν συμμετέχει σε αυτήν εξαιτίας της εμπλοκής της στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου στον Πύργο Ελμαου της Βαυαρίας αναμένεται να απηχεί την αποφασιστικότητα των ηγετών της Δύσης κατά της στάσης του Πούτιν.

Μετά το πλήγμα που δέχθηκε στις εκλογές και την απώλεια της αυτοδυναμίας, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αντιμετωπίζει την πρόκληση του σχηματισμού κυβέρνησης. Το AKP θα εξετάσει τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, έχοντας, πάντως, να αντιμετωπίσει μάλλον... απρόθυμους συμμάχους. 

Οικονομία: Στην επισήμανση ότι οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξάνουν τον κίνδυνο επιβολής ελέγχων (capital controls) στην κίνηση κεφαλαίων προχώρησαν οι Moody's και JP Morgan σε εκθέσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί σχετικά σύντομα μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.Ο ίδιος ανέφερε πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσουν την όποια απόφαση της κυβέρνησης, ενώ εκτίμησε πως οι πρόωρες εκλογές δεν θα έδιναν λύση στα υφιστάμενα προβλήματα.

Την άποψη πως τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα ήταν μια δραματική εξέλιξη εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε πάντως την πεποίθηση πως στο τέλος θα υπάρξει μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. 

Αθλητισμός: Στην Ισπανία επέστρεψε η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα και η Βαρκελώνη υποδέχτηκε με ένα μεγάλο πάρτι αποθέωσης τους παίκτες του Λουίς Ενρίκε, στο «Καμπ Νου». Αρχικά, οι «Μπλαουγκράνα» επιβιβάστηκαν σε ανοιχτό λεωφορείο και διέσχισαν με αυτό τους δρόμους της πόλης, με τους χιλιάδες οπαδούς της να τους αποθεώνουν για την κατάκτηση του «τρεμπλ» που ολοκληρώθηκε με τη νίκη επί της Γιουβέντους στον τελικό του Champions League το βράδυ του Σαββάτου.

Το «πάρτι» κορυφώθηκε στο «Καμπ Νου» και συνεχίστηκε σε κεντρικές πλατείες με τους φίλους της ομάδας να ζουν το απόλυτο όνειρο! Ραντεβού στους ομίλους και στα…αστέρια του Europa League, έδωσε ο Αστέρας Τρίπολης. Η ομάδα της Αρκαδίας τερμάτισε δεύτερη και «ανταμείφθηκε», ενώ οι παίκτες της θα έχουν το δικαίωμα για...αξιοπρεπείς διακοπές, μετά από μία εξοντωτική σεζόν (η προετοιμασία του πέρσι ξεκίνησε στις 20 Ιουνίου).

Οι όμιλοι του Europa αρχίζουν στις 17 Σεπτεμβρίου και η ομάδα της Τρίπολης θα είναι παρούσα, για πρώτη φορά απευθείας. Καταστροφικά ολοκληρώθηκε η σεζόν για τον 4ο των πλέι οφ, ΠΑΟΚ, που είναι αναγκασμένος να ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό του Europa League στις 16 Ιουλίου. Στον 3ο προκριματικό θα μπει στη διοργάνωση ο Ατρόμητος με τους αγώνες του να διεξάγονται στις 30 Ιουλίου και 6 Αυγούστου.

Ραντεβού στα αστέρια του Europa League, έδωσε ο Αστέρας Τρίπολης. Η ομάδα της Αρκαδίας νίκησε 1-0 τον ΠΑΟΚ στην τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ και εξασφάλισε τη δεύτερη προνομιούχο θέση, που σημαίνει απευθείας συμμετοχή στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το γκολ της... επιβεβαίωσης (αφού αρκούσε και το 0-0) πέτυχε ο Ματίας Ιγκλέσιας. Καταστροφικά ολοκληρώνεται η σεζόν για τον ΠΑΟΚ, που είναι αναγκασμένος να ξεκινήσει από τον Β' προκριματικό του Europa League στις 16 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: