24 Ιουνίου, 2015

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ;

 

Στην τελική ευθεία φαίνονται να εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τετραμερή συνάντηση με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις επί της τελικής πρότασης.

Η συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ θεωρείται ότι θα κρίνει το αν υπάρξει τελική συμφωνία για το πακέτο μέτρων. Στο μεταξύ, σημειώνεται ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αύξηση του ορίου χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω του ELA, κατόπιν αιτήματος της ΤτΕ.

Ο Πικετί επαναλαμβάνει την πρόταση περί διάσκεψης για το χρέος. Το πρόβλημα του χρέους αφορά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο την Ελλάδα, δήλωσε στη Die Zeit ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος, Τομά Πικετί. «Χρειαζόμαστε μια διάσκεψη για το σύνολο των χρεών της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Πικετί. «Μια αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι αναπόφευκτη μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε. Ο Γάλλος οικονομολόγος επέκρινε επίσης τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα.

Στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή η Ντόρα. Εν των μεταξύ συνάντηση μιας ώρα είχε η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Κώστα Καραμανλή στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού και τον ενημέρωσε για το ραντεβού που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα. Πληροφορίες αναφέρουν πως συζήτησαν γενικότερα για την διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα είναι η κρισιμότερη ημέρα των τελευταίων 5 μηνών» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε στη HuffPost Greece αξιωματούχος με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το τι περιμένει η κυβέρνηση από το Eurogroup το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις οκτώ το βράδυ.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η αποψινή (Τετάρτη) συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του Ευρώ θα κρίνει αν μπορεί να υπάρξει τελική συμφωνία για το πακέτο μέτρων. Έμπειροι παρατηρητές σημειώνουν ότι «η απόφαση δεν θα είναι εύκολη, καθώς όλες οι πλευρές θα παίξουν το τελευταίο τους χαρτί με στόχο να κερδίσουν τις εντυπώσεις σε σχέση με την έκβαση της διαπραγμάτευσης».

Όπως εξηγεί ο κυβερνητικός αξιωματούχος, παρά το καλό κλίμα που υπήρξε στον διαπραγματευτικό μαραθώνιο της Δευτέρας, οι πιέσεις δεν έχουν σταματήσει από την πλευρά των δανειστών. Όπως λέει χαρακτηριστικά «η διαφορετική προσέγγιση που υπάρχει στους κόλπους των δανειστών σχετικά με τη λύση του Ελληνικού ζητήματος, βάζει διαρκώς εμπόδια και παγίδες στις συζητήσεις».

Σε αυτό το κλίμα το μεσημέρι, πριν το κρίσιμο Eurogroup, έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες έκτακτη συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις επί της τελικής πρότασης, αλλά και να ετοιμαστεί το κείμενο με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση για να εκταμιευθούν οι δόσεις.

Διαφορετικές προσεγγίσεις.Ενδεικτικό είναι ότι αν και η κυβέρνηση κατέθεσε τη Δευτέρα πρόταση που προσεγγίζει σχεδόν απόλυτα τις απαιτήσεις που έχουν εγείρει το τελευταίο διάστημα οι θεσμοί, ακόμα και την ύστατη ώρα οι δανειστές βάζουν νέες παγίδες και εμπόδια στο δρόμο προς τη συμφωνία.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο παραλογισμός στις απαιτήσεις αλλά και στην τακτική που έχουν ακολουθήσει οι δανειστές κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουν ζητήσει μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής να επιτευχθεί από φόρους που θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ και την ίδια στιγμή εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι προτάσεις τις κυβέρνησης είναι υφεσιακές καθώς φέρνουν νέα αύξηση στους φόρους.

Χαρακτηριστικά η βασική ένσταση του ΔΝΤ είναι ότι οι ελληνικές προτάσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε νέες αυξήσεις φόρων που θα πλήξουν την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα το Ταμείο ζητά περισσότερες περικοπές δαπανών, δεν συμφωνεί με την έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις και την αύξηση στο φόρο των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%, ενώ παραμένει σταθερό στην εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ΦΠΑ και 1% του ΑΕΠ από τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: