05 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στο σημείο που έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις, «το δίλημμα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι κακή συμφωνία ή χρεοκοπία», δήλωσε την Παρασκευή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δίνει την εντύπωση πως είναι «ασκέρι και όχι κόμμα».

Πρόωρες εκλογές, ώστε ο λαός να εκφράσει με τον πλέον επίσημο τρόπο τη θέλησή του, αν οι πιστωτές δεν υποχωρήσουν, πρότεινε με δηλώσεις του την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. Όπως υποστήριξε, οι δανειστές συμπεριφέρονται απέναντι στη χώρα σαν να ήταν αποικία και τα μέτρα που προτείνουν δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά.

Στην εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός «έκανε πολύ καλά που αρνήθηκε την πρόταση» των εταίρων και «έκανε εξίσου καλά που επιμένει στη διαπραγμάτευση για αναζήτηση συμφωνίας» προχώρησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ το βράδυ της Πέμπτης δείχνει ότι «πρέπει να συνεχίσουμε στη λογική της ουσιαστικής, σκληρής διαπραγμάτευσης πολύ εντατικά, αρνούμενοι ακραίες και παράλογες προτάσεις».

Ξεκινά την Παρασκευή το έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με τους υποψήφιους διαδόχους του Ευάγγελου Βενιζέλου να παίρνουν θέσεις μάχης για την επόμενη ημέρα. Το προσυνεδριακό κλίμα, πάντως, δεν προμηνύει ανέφελο Συνέδριο, καθώς οι διεκδικητές της προεδρίας βρίσκονται στα χαρακώματα.

Σε μια προσπάθεια για κοινή γραμμή απέναντι στις απαιτήσεις των εταίρων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει το απόγευμα της Παρασκευής τη Βουλή για τις προτάσεις της Αθήνας και των δανειστών. Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Κόσμος: Τα μέλη του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος προσέρχονται σε συνέδριο στο Πουατιέ, λίγο μετά την επιβεβαίωση του Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς στη θέση του πρώτου γραμματέα. Σε ένα κομματικό σκηνικό που κυριαρχεί μάλλον άβολα ο «μεσιέ νορμάλ» και έχει ανέλθει ο πιο κεντρώος Μανουέλ Βαλς, αρκετοί βλέπουν το συνέδριο μία ευκαιρία να αναρωτηθεί το κόμμα... πόσο δεξιό έχει γίνει:

Όμως, με το Παρίσι να βρίσκεται σε γενική φάση πολιτικής ανασυγκρότησης, τα γαλλικά ΜΜΕ θεωρούν πως το πιο επικίνδυνο είναι το συνέδριο να μείνει μία ήρεμη διοργάνωση που δεν έχει να πει τίποτα στους Γάλλους. Το ζήτημα του αποκλεισμού της Ρωσίας από την (πρώην) G8 λόγω Ουκρανίας δίνει στη Γερμανία τον τόνο της προετοιμασίας της συνάντησης της G7 στη Βαυαρία -μαζί με τις «καθιερωμένες» διαδηλώσεις.

Η Μέρκελ υπερασπίζεται το σχήμα, λέγοντας ότι η επιστροφή της Ρωσίας «είναι προς το παρόν αδιανόητη» αλλά υπογραμμίζει τη σημασία συνεργασίας με τη Μόσχα -ενώ ο γερμανός ΥΠΕΞ ρίχνει βάρος στο δεύτερο, τονίζοντας πως η Ρωσία είναι απαραίτητη για τη λύση των μεγάλων ζητημάτων. Ο δε Σρέντερ, «γνωστός φίλος» του Πούτιν, επικρίνει τον ρωσικό αποκλεισμό.

Σε ασύλληπτα επίπεδα φτάνει ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε πρατήριο στην Γκάνα, που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες: Σύμφωνα με αξιωματούχους, τα θύματα φτάνουν τους 175 -οι περισσότερες σοροί βρέθηκαν απανθρακωμένες. Ο πρόεδρος της χώρας κήρυξε τριήμερο πένθος από την ερχόμενη Δευτέρα.

Μαζικής έκτασης κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά συστήματα των αμερικανικών δημόσιων υπηρεσιών οδήγησε στην υποκλοπή των στοιχείων 4 εκατομμυρίων ομοσπονδιακών δημόσιων υπαλλήλων. Η Ουάσινγκτον αφήνει να εννοηθεί ότι υποπτεύεται πως η επίθεση ξεκίνησε από την Κίνα, με την κινεζική πρεσβεία να σπεύδει  να αντιδρά χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες» τις «εικασίες».

Περίπου 30 άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στη κωμόπολη Τζιμέτα, στην βορειοανατολική Νιγηρία. Λίγα λεπτά νωρίτερα, γυναίκα καμικάζι είχε πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη σε σημείο ελέγχου στην πόλη Μαϊντούγκουρι, σκοτώνοντας άλλα δύο άτομα. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, όμως οι υποψίες στρέφονται κυρίως στην Μπόκο Χαράμ.

Οικονομία: Φιλόδοξο και δημιουργικό, αλλά πολιτικά απαράδεκτο χαρακτηρίζουν οι Financial Times το σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους που η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε στους πιστωτές και το οποίο προβλέπει ότι το χρέος θα μειωθεί από το 180% του ΑΕΠ σήμερα  στο 93% μέχρι το 2020. 

H γερμανική Welt υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη εξετάζει το σενάριο επέκτασης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο, ώστε η Αθήνα «να βγάλει το καλοκαίρι». Το σενάριο, που περιγράφεται και από άλλες γερμανικές εφημερίδες, φαίνεται ότι προβλέπει πρόσβαση σε μέρος των κεφαλαίων που προορίζονταν για το τραπεζικό σύστημα, ύψους 10,9 δισ. ευρώ, έναντι μέτρων.

Δύο μεγάλα πολιτικά εμπόδια, αλλά και ένα οικονομικό πρόσκομμα, θα πρέπει να ξεπεράσουν Ελλάδα και δανειστές έως τα μέσα Ιουλίου προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας έως ότου αποφασισθεί το επόμενο πρόγραμμα στήριξης στις αρχές του φθινοπώρου.

Δεδομένου ότι πλέον δεν επαρκεί ο χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία επί της ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης δανειστές και Ελλάδα θα δρομολογήσουν την τρίτη κατά σειρά επέκταση της δανειακής σύμβασης. Η σχετική απόφαση σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ληφθεί στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου ή και νωρίτερα. 

Αθλητισμός: Τη φανέλα του Ολυμπιακού θα φορά σε... μόνιμη βάση πλέον, ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς. Ο Σέρβος μέσος που αγωνιζόταν ως δανεικός από την Αντερλεχτ στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, αποκτήθηκε με μεταγραφή από τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Τέσσερις φορές είχαν βρεθεί αντιμέτωπες Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, δημιουργώντας μια εκπληκτική παράδοση που «σπάει» κατά το ήμισυ εφέτος. Κατά μία περίεργη σύμπτωση, η προϊστορία των αγώνων τους ήθελε κάθε φορά που αντάμωναν οι δρόμοι τους, μία από τις δύο να φθάνει σε τελικό και να χάνει το τρόπαιο! Αυτή τη φορά το σκηνικό θα είναι διαφορετικό.

Για μία από τις δύο θα ισχύσει... ο «κανόνας», αλλά θα «σπάσει» από την άλλη, καθώς η νικήτρια το βράδυ του Σαββάτου θα γραφτεί στην ιστορία του Champions League, ως η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης! Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία κατέβαλε το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ στην ιρλανδική ομοσπονδία (FAI), προκειμένου να αποφύγει την απειλή να τη... σύρει η FAI στα δικαστήρια για τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας το 2009 (από το χέρι του Ανρί) στα μπαράζ πρόκρισης για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: