23 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρώτα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις επιδόσεις των 105.000 υποψηφίων που διεκδικούν 68.345 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Περίπατο κατά των βασανιστηρίων σε χώρους στους οποίους στο παρελθόν έλαβαν χώρα συστηματικά βασανιστήρια διοργανώνει την Παρασκευή η Διεθνής Αμνηστία. Ιστορικοί από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) θα αφηγηθούν την ιστορία των χώρων,  ενώ στον περίπατο θα παρευρίσκονται και εκπρόσωποι του Συλλόγου Φυλακισμένων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών.

Άγνωστοι βεβήλωσαν τα ξημερώματα της Κυριακής το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα, πετώντας πάνω του γαλάζια μπογιά. Υπάλληλοι του δήμου Καβάλας ανέλαβαν να καθαρίσουν το μνημείο και να αποκαταστήσουν την εικόνα του. Τη λύπη του για τη βεβήλωση του μνημείου, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν πριν από περίπου δύο εβδομάδες εκφράζει το Ισραηλιτικό Συμβούλιο.

Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας διοργανώνει στις 6 το απόγευμα το ΠΑΜΕ κόντρα σε μία νέα συμφωνία και σε νέα μέτρα. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει από την Ομόνοια. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καλεί σε λαϊκή κινητοποίηση «για να μπλοκάρουμε τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία λαιμητόμο, το νέο αντιλαϊκό πακέτο που φέρνουν να μας φορτώσουν!».

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης. «Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά» δήλωσε ο Αλ.Μητρόπουλος. «Μία συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα» εκτίμησε ο Γ. Μιχελογιαννάκης. «Αναγκαίος ο ανασχηματισμός αν υπουργοί διαφωνήσουν με τη συμφωνία» δήλωσε ο Γ.Πανούσης.

Κόσμος: Στην πρώτη του συνέντευξη σε δυτικό μέσο μετά την πτώση του, ο ουκρανός τέως πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αναγνωρίζει πως «φέρει ευθύνη» για την αιματοχυσία στο Κίεβο, λέγοντας όμως ότι ήταν κατά της χρήσης βίας και πως ο ίδιος ποτέ δεν διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ στο Μαϊντάν. Κατηγορεί την τότε αντιπολίτευση πως προχώρησε σε στρατιωτικό πραξικόπημα και πως «δεν σταμάτησαν στο Μαϊντάν, αλλά προχώρησαν κι άλλο χωρίζοντας τη χώρα». 

«Ευχαριστώ τον Πούτιν που μου έσωσε τη ζωή» λέει για τη φυγάδευσή του στη Ρωσία. Ένας μετανάστης σκοτώθηκε και δεύτερος τραυματίστηκε από πυροβολισμούς σε φουσκωτό μεταναστών που είχε φύγει από τις λιβυκές ακτές με προορισμό την Ιταλία. Οι πρώτες αναφορές θέλουν υπεύθυνες για τους πυροβολισμούς δυνάμεις από τη λιβυκή πλευρά, κάτι που η ιταλική εισαγγελία εξετάζει. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, είχαν περισυλλεχθεί συνολικά 2.500 μετανάστες από 15 σκάφη στα ύδατα ανοικτά της Σικελίας.

Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία προχώρησαν πιο βαθιά στις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές της ISIS, καταλαμβάνοντας την στρατιωτική βάση του Αΐν Ίσα -περίπου 50 χλμ. από τη Ράκκα, την υποτιθέμενη «πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους». Η κατάληψη, μετά την απώθηση των τζιχαντιστών από το Τελ Αμπιάντ, ενισχύει το ρόλο των Κούρδων που στη Συρία είναι και ο βασικότερος πυλώνας της στρατηγικής εναντίον της ISIS. Μαχητής του Ισλαμικού Κράτους που είχε σχέση με την επίθεση στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στη Βεγγάζη της Λιβύης το 2012 σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση στη Μοσούλη του Ιρακ, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα πρόκειται να διεξαχθούν την 6η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν οι Αρχές τη Δευτέρα, δίνοντας τέλος στη σεναριολογία σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής της διαδικασίας στην οποία δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι πιθανό το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα να τιμωρηθεί για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λατινοαμερικάνικη χώρα.

Οικονομία: Συνεχίζονται και την Τρίτη οι τοποθετήσεις επενδυτών σε ελληνικά ομόλογα οδηγώντας τις αποδόσεις σε χαμηλότερα επίπεδα. Η απόδοση του 2ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο 23,9%, από 24,03% στο χθεσινό κλείσιμο. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο 11,1% σημειώνοντας πτώση.  

Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο 16,5%.Ως πολύ βαρύ λογαριασμό για τη μεσαία τάξη της χώρας χαρακτήρισε σήμερα Τρίτη τα ισοδύναμα μέτρα των 7,9 δις ευρώ, που συμπεριλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.

Αθλητισμός: Στη Λίβερπουλ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Ρομπέρτο Φιρμίνιο. Ο Βραζιλιάνος διεθνής φορ, που αγωνίζεται στο Κόπα Αμέρικα της Χιλής με τη «σελεσάο», είναι στο τελικό στάδιο των επαφών για να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τους «κόκκινους». Σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ ο 23χρονος άσος, που φέτος είχε 7 γκολ σε 33 εμφανίσεις με τη Χόφενχαϊμ, θα υπογράψει πενταετές συμβόλαιο και η γερμανική ομάδα θα εισπράξει 25 εκατ. ευρώ.

Παίκτης της Γιουβέντους είναι από το απόγευμα της Δευτέρας ο Μάριο Μάτζουκιτς. Ο Κροάτης επιθετικός έφτασε στο Τορίνο το απόγευμα της Κυριακής, το πρωί της Δευτέρας πέρασε με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε και στη συνέχεια υπέγραψε για τέσσερα χρόνια με τη «Γηραιά Κυρία». 

Αλλαγές στα διοικητικά του Ολυμπιακού καθώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης παρέμεινε μεν πρόεδρος της ομάδας παρέδωσε όμως την ευθύνη της διοίκησης και λειτουργίας των «ερυθρόλευκων» σε εκτελεστική επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα ύστερα από την ολοκλήρωση του Διοικητικού Συμβουλίου, που έγινε χθες, Δευτέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: