02 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Κρήτη 2», όταν ένας επιβάτης κρατούσε όμηρο μια γυναίκα υπό την απειλή ενός σπασμένου ποτηριού. Ενώ το πλοίο έδενε στο λιμάνι του Πειραιά, κλιμάκιο των ειδικών αποστολών του Λιμενικού, μονάδα υποβρυχίων αποστολών και στελέχη της ασφάλειας Πειραιά, μπήκαν μέσα, ακινητοποίησαν τον δράστη και τον συνέλαβαν.

Σε σκλήρυνση της στάσης της προχωρά η Αθήνα μετά την πενταμερή συνεδρίαση στο Βερολίνο, που στόχο είχε τη διαμόρφωση κοινής στάσης έναντι της Ελλάδας στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, και εν μέσω αναφορών για πρόταση συμφωνίας με τη μορφή τελεσιγράφου εκ μέρους των εταίρων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τόνισε: «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς», σημειώνοντας ότι «η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντέχουν άλλη λιτότητα». 

Στο ίδιο πνεύμα και ο Δ.Παπαδημούλης. Για καλά προετοιμασμένους μαθητές ήταν τα θέματα στο μάθημα επιλογής, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών.   Εντός της εβδομάδας εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια δεν είναι αυτονόητο. Θέλουμε να υπάρχει ένας νόμος που να ισχύει για πάντα, ώστε τα παιδιά να μην έχουν κανένα πρόβλημα» τόνισε.

Επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο  Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το χώρο απ' όπου γίνεται η μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων και κατόπιν θα μεταβεί στο γραφείο του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά όπου και θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη.

Κόσμος: Μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση στο Παρίσι διέλυσε καταυλισμό περίπου 380 μεταναστών που είχαν βρει καταφύγιο κάτω από γέφυρα του μετρό. Oι μετανάστες είχαν μείνει στο σημείο για σχεδόν οκτώ μήνες και πρόκειται να μεταφερθούν σε κέντρα διαμονής.

Στην κορυφή του ενδιαφέροντος του διεθνούς Τύπου βρέθηκε η «μίνι Σύνοδος κρίσης» στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των τριών θεσμών για το ελληνικό ζήτημα, με τους τίτλους στις ευρωπαϊκές εφημερίδες να βλέπουν τους εταίρους προ «τελευταίας προσφοράς» στην Αθήνα. 

Η συνάντηση, από την οποία αρκετοί σημειώνουν με νόημα πως απουσίαζε η ελληνική πλευρά, σκιαγραφείται ως τελευταίο στάδιο κατάρτισης μίας προσφοράς που θα δοθεί αρχικά εμπιστευτικά στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί η αίσθηση τελεσιγράφου.

Την στρατηγική τους απέναντι στην τζιχαντιστική ISIS, ενώπιον των τελευταίων προελάσεών της σε Ιράκ και Συρία, καλούνται να εξετάσουν από το Παρίσι οι χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης. Παρών θα είναι και ο ιρακινός πρωθυπουργός, με το ζήτημα του Ραμάντι να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Η αμερικανική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας έδωσε εντολή σε αεροδρόμια των ΗΠΑ να βελτιώσουν τους ελέγχους ασφαλείας, έπειτα από «τεστ» που πραγματοποίησε και διαπίστωσε σημαντικές ελλείψεις. Πράκτορες της υπηρεσίες κατάφεραν σε αρκετές περιπτώσεις να περάσουν τον έλεγχο μεταφέροντας ψεύτικα όπλα ή εκρηκτικά.

Πλοίο που εκτελούσε δρομολόγια για τουρίστες ανατράπηκε στον ποταμό Γιανγκτσέ στη νότια Κίνα, μεταφέροντας 458 άτομα -αρκετοί εκ των οποίων ηλικιωμένοι. Έχουν διασωθεί δέκα άτομα, με την πλειονότητα των επιβαινόντων να αγνοούνται.

Οικονομία: Επιδεινώθηκε εκ νέου τον Μάιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και διαμορφώθηκε στις 91,4 (από 92,7) μονάδες, στη χαμηλότερη επίδοση από τον Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας που εκπονεί το ΙΟΒΕ.

Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας εξέφρασε ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγοντας πως θα ήταν «γιγάντιες» για την Ευρωζώνη. Ο Γκάμπριελ εξέφρασε την ελπίδα πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ώστε να αποφευχθεί αυτό το σενάριο.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πάγωσε την προγραμματισμένη ανάληψη της διαχείρισης 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων από την κοινοπραξία Fraport-Κοπελούζος. Η γερμανική εταιρία ελπίζει ωστόσο στο διάλογο που συνεχίζεται.

Αθλητισμός: Η προσπάθεια του Φρανκ Αρνεσεν να φέρει τον Μίκαελ Λάουντρουπ στην Τούμπα φαίνεται ότι θα πέσει στο κενό, αφού ο Δανός προπονητής δεν επιθυμεί σύμφωνα με τους συμπατριώτες του να δουλέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Στην Αθήνα βρίσκεται από τα ξημερώματα της Τρίτης ο Αντρέ Σιμόες. Το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ, Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς. Ο Σιμόες θα αγωνίζεται για τα επόμενα δύο χρόνια στον «Δικέφαλο» και αύριο αναμένεται να βρεθεί στη Ριζούπολη, για να παρακολουθήσει τον αγώνα της νέας ομάδας του εναντίον τον Απόλλωνα.

Ο Ζερόμ Βαλκ, γενικός γραμματέας της FIFA και δεξί χέρι του προέδρου της Σεπ Μπλάτερ, μεταβίβασε 10 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς που διαχειριζόταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζακ Γουόρνερ, αποκάλυψαν οι New York Times.




Δεν υπάρχουν σχόλια: