21 Ιουνίου, 2015

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Εκατοντάδες άνθρωποι - 1.800 σύμφωνα με την αστυνομία- διαδήλωσαν σήμερα στο Βερολίνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους μετανάστες στην Ευρώπη και κατά της λιτότητας στην Ελλάδα.

Οι διαδηλωτές συμμετείχαν στην κινητοποίηση «Κάνουμε αλλιώς την Ευρώπη», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα διάφορων αριστερών οργανώσεων και των γερμανικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων Die Linke και Grunen. Η ειρηνική πορεία ξεκίνησε από μια πλατεία της συνοικίας Κρόιτσμπεργκ και κατέληξε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Το πλήθος φώναξε συνθήματα υπέρ των μεταναστών, καθώς ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων. «Ούτε σύνορα, ούτε έθνη, σταματήστε τις απελάσεις» και «Πείτε το δυνατά, πείτε το καθαρά, οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν επίσης ελληνικές σημαίες ή πλακάτ με συνθήματα υπέρ της Αθήνας. «Η τεχνοκρατική, ψυχρή και νεοφιλελεύθερη Ευρώπη υπό τη διοίκηση της Γερμανίας είναι ανυπόφορη», έγραφε ένα πανό.

Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και την Ελλάδα είναι προγραμματισμένες και σε άλλες πόλεις. Το απόγευμα πρόκειται να γίνει στο Μόναχο μια διαδήλωση «Αλληλεγγύης προς την Ελλάδα». Μεγάλος αριθμός πολιτών είχε ήδη συγκεντρωθεί στον σταθμό του μετρό «Στάλιγκραντ», στο βόρειο τμήμα του Παρισιού, εν όψει της διαδήλωσης αλληλεγγύης για την Ελλάδα. Πρωτοφανείς σε αριθμό είναι οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει από την κυκλοφορία τις οδικές αρτηρίες οι οποίες οδηγούν στον συγκεκριμένο σταθμό. Αυξημένη η αστυνομική παρουσία περιμετρικά του σταθμού του μετρό «Στάλιγκραντ» στο βόρειο τμήμα του Παρισιού. Με το σύνθημα «Ελλάδα, Γαλλία, Ευρώπη: Η λιτότητα σκοτώνει, η δημοκρατία πεθαίνει... 

Αντιστεκόμαστε» δόθηκε κάλεσμα μέσω του διαδικτύου, το οποίο συνυπογράφουν πολλές εναλλακτικές ομάδες, γαλλικές και ευρωπαϊκές, σύλλογοι, συνδικάτα, αριστερά γαλλικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Συλλογική Πρωτοβουλία που με σύνθημα: «Η Ελλάδα, μια ελπίδα για την Ευρώπη» έχει συγκεντρώσει 20.000 υπογραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: