03 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αναστάτωση επικράτησε το πρωί της Τετάρτης στο σταθμό του Μετρό στο Μοναστηράκι, όταν ένας άνδρας, έπεσε στις γραμμές. Ο οδηγός πρόλαβε να φρενάρει εγκαίρως και ο συρμός σταμάτησε λίγο πριν μπει στο σταθμό.

Πυρ κατά αστυνομικών άνοιξαν τρεις επίδοξοι ληστές που προσπάθησαν να διαρρήξουν ΑΤΜ τράπεζας τις πρώτες πρωινές ώρες στη Νέα Ιωνία. Όταν ένα περιπολικό έφτασε στο σημείο οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν κατά των αστυνομικών χωρίς να υπάρξει τραυματισμός. Η Aστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Την έντονη αντίδραση του Ποταμιού έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες ότι άνδρες του Λιμενικού καταγράφουν τους πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά, σημειώνοντας έναν αύξοντα αριθμό στο χέρι τους. Ο τομέας Μετανάστευσης του κόμματος κάνει λόγο για «απαράδεκτη πρακτική που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στο παρελθόν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται ψηλά στο ενδιαφέρον των γερμανικών ΜΜΕ: «Τώρα είναι η σειρά της Αθήνας», γράφουν οι τίτλοι σε εφημερίδες και ιστοσελίδες, με έντονη την αίσθηση του επείγοντος στις διαβουλεύσεις.

Να απορρίψει η κυβέρνηση τα τελεσίγραφα των θεσμών ζητεί η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ με άρθρο στην ιστοσελίδα iskra.gr, τονίζοντας πως υπάρχουν «εναλλακτικές λύσεις» τις οποίες «τρέμουν οι δανειστές» και διαμηνύοντας ότι η αξιώσεις για επέκταση της λιτότητας δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτές.

Κόσμος: Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των κομμάτων στην ΠΓΔΜ ώστε να συμφωνήσουν, προκαταρκτικά, στη διενέργεια πρόωρων εκλογών σε μία προσπάθεια εξόδου από την επικίνδυνη πολιτική κρίση στα Σκόπια. Η συμφωνία, που αναμένεται να κλείσει στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, προβλέπει μεταβατική περίοδο μέχρι να στηθούν οι κάλπες το αργότερο τον Απρίλιο του 2016.

Η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδιο που βάζει τέλος στην αθρόα συλλογή στοιχείων επικοινωνιών από υπηρεσίες όπως η NSA, κυρώνοντας το λεγόμενο Freedom Act, που αντικαθιστά το πλαίσιο που είχε τεθεί σε ισχύ μετά την 11η Σεπτεμβρίου (το Patriot Act). Μειοψηφία Ρεπουμπλικανών απέτυχε στην ανανέωση των διευρυμένων δυνατοτήτων στις υπηρεσίες παρακολούθησης στην ψηφοφορία που φέρνει τις σημαντικότερες αλλαγές μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν.

Μόνο 14 άτομα έχουν βγει ζωντανά από το πλοίο που ανατράπηκε στον ποταμό Γιανγκτσέ στην Κίνα, ενώ τα συνεργεία συνεχίζουν απεγνωσμένα την έρευνα για να ανασύρουν τους πάνω από 400 αγνοουμένους - στην πλειονότητά τους ηλικιωμένους. Το δυστύχημα μπορεί να εξελιχθεί στο πιο πολύνκερο με πλοίο στην Κίνα, και οι συγγενείς διαμαρτύρονται για ελλιπή ενημέρωση από τις αρχές.

Απάντηση στα όσα μετέδωσαν γερμανικά ΜΜΕ σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Χέλμουτ Κολ έδωσε το γραφείο του. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο πρώην καγκελάριος (1982-1998) νοσηλεύεται από τις αρχές Μαΐου, αλλά η κατάσταση της υγείας του είναι καλή, «δεδομένων των συνθηκών».

Oι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν έχουν στοιχίσει την ζωή σε περίπου 150.000 ανθρώπους – αμάχους ή στρατιώτες – από το 2001, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι άλλοι 162.000 έχουν τραυματιστεί. Σημειώνεται ότι στα τέσσερα χρόνια του εμφυλίου στη Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 220.000 άνθρωποι.

Οικονομία:Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέψευσε στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche ότι κρατά πιο σκληρή στάση από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ενώ αναγνώρισε πως εκείνος έχει αναλάβει το ρόλο του «σκληρού». Στην ίδια συνέντευξη αποκαλύπτει πως πριν από τις εκλογές είχε συμβουλεύσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην δίνει υποσχέσεις στο λαό.

Την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της εξέφρασε σήμερα Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν. «Πιστεύουμε στις πιθανότητες μιας συμφωνίας επειδή έχει γίνει ιδιαίτερα εντατική γαλλογερμανική δουλειά στο θέμα αυτό. Οι τελευταίες ημέρες το έδειξαν και οι επόμενες ημέρες θα το δείξουν», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους μαζί με τον Γερμανό εταίρο του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. 

Στην αναφορά ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερωθεί σήμερα στις Βρυξέλλες για τις λεπτομέρειες της τελικής πρότασης των πιστωτών της Ελλάδας με την οποία επιδιώκεται να αρθεί το αδιέξοδο και να παρασχεθεί «σανίδα σωτηρίας» στη χώρα που ξεμείνει από επιλογές ώστε να αποτραπεί μια χρεοκοπία, προχωρεί το πρακτορείο Bloomberg. 

Αθλητισμός: Πριν από τέσσερις ημέρες αψηφούσε τις φωνές να κάνει στην άκρη και επανεξέλεγη πρόεδρος της FIFA, τώρα ανακοίνωσε την παραίτησή του υπό το βάρος των υποθέσεων που συγκλονίζουν την συνομοσπονδία: Ο Σεπ Μπλάτερ φέρεται, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές, να βρίσκεται και ο ίδιος στο στόχαστρο της αμερικανικής έρευνας για διαφθορά.

Πράσινος και με τη βούλα είναι πλέον ο Μίκαελ Εσιέν. Ο Γκανέζος αμυντικός μέσος πέρασε με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις και το βράδυ της Τρίτης έβαλε την υπογραφή του στο διετές συμβόλαιο που του προσέφερε ο Παναθηναϊκός. «Είμαι winner και ήρθα για τρόπαια» η πρώτη ατάκα τού 32χρονου αμυντικού μέσου στους εκπροσώπους του Τύπου, αμέσως μετά τις υπογραφές.

Μόλις πέντε ημέρες μετά την 5η επανεκλογή του στην προεδρία της FIFA, το απόγευμα της Τρίτης, ο Ελβετός ηγέτης της Παγκόσμιας ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Ζεπ Μπλάτερ, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το αξίωμα που υπηρετεί από το 1998. Σε μια ξαφνική συνέντευξη Τύπου που έγινε στη Ζυρίχη παρουσία μόλις 15 ατόμων, ο ίδιος ζήτησε την αντικατάστασή του.

Λόγω των σκανδάλων διαφθοράς που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα και τα οποία εμπλέκουν τόσο τον ίδιο, όσο και τους υφισταμένους του σε διάφορες παράνομες συναλλαγές. Εκτός εισαγγελικής έρευνας ο Ελβετός. Πλατινί: «Γενναία και σωστή απόφαση».


Δεν υπάρχουν σχόλια: