11 Ιουνίου, 2015

ΠΑΚΕΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

 

Πακέτο φορολογικών αλλαγών σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η οποία επιδιώκει να τροποποιήσει σειρά σημείων που δημιουργούν σήμερα αδικίες εις βάρος των φορολογουμένων.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν στη φορολογία δωρεών, στην ενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης, όταν υπάρχουν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, καθώς και στην αύξηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος, όταν καταβάλλεται εφάπαξ. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο φαίνεται να περιλαμβάνει:

-την άρση των υπέρμετρων φορολογικών επιβαρύνσεων σε όσους εμπίπτουν σε τεκμήριο επειδή έχουν κάποια έσοδα από τόκους καταθετικών λογαριασμών. Σήμερα, είναι πολλές οι περιπτώσεις φορολογουμένων με πολύ χαμηλό εισόδημα που καλούνται να πληρώσουν υψηλό φόρο, καθώς ενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης επειδή είτε είναι ιδιοκτήτες Ι.Χ., είτε κατέχουν κάποιο ακίνητο, είτε δηλώνουν τόκους από καταθέσεις (ή και τα τρία μαζί). Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 3.500 ευρώ, ιδιοκτήτης κατοικίας με παλαιότητα 30 ετών και αυτοκινήτου 1.000 κυβικών πρώτης κυκλοφορίας το 2014, καλείται να πληρώσει φόρο 1.500 ευρώ.

-την τροποποίηση του σημερινού καθεστώτος σχετικά με τις δωρεές χρηματικών ποσών. Σήμερα επιβάλλεται φόρος 10% από το πρώτο ευρώ και στόχος του υπουργείου είναι να θέσει ένα φορολογικό όριο.

-αύξηση του ποσοστού έκπτωσης για όσους επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό τους. Σήμερα προβλέπεται έκπτωση 2% επί του ποσού που πρέπει να καταβάλλουν στην εφορία οι φορολογούμενοι έναντι 1,5% πέρυσι. Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να αυξηθεί η έκπτωση, ώστε να δοθεί  ακόμη ένα κίνητρο για τους συνεπείς φορολογουμένους.

-διόρθωση της ρύθμισης για τους εργαζομένους που ενισχύουν το ετήσιο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι». Η επερχόμενη αλλαγή θα δίδει τη δυνατότητα στους εν λόγω φορολογουμένους να φορολογηθούν για το σύνολο του εισοδήματός τους ως μισθωτοί.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: