16 Ιουνίου, 2015

ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

 

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης συζητούν το ενδεχόμενο μία έκτακτης συνόδου για το ελληνικό ζήτημα την Κυριακή, εν μέσω φόβων ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους, η ιδέα μίας συνόδου ηγετών της Ευρωζώνης συζητήθηκε υποθετικά σε συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων των δανειστών τη Δευτέρα.

Όπως σημείωσαν, αν και η ιδέα συζητήθηκε, υπάρχει σημαντική αντίσταση όσον αφορά στη σύγκλησή της από αρκετούς δανειστές, καθώς τεχνοκρατικού χαρακτήρα ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τη φορολογία δεν αποτελούν κανονικά τον τομέα των προέδρων και πρωθυπουργών της Ε.Ε.

«Αν δεν υπάρχει κάτι να συζητηθεί μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, δεν θα υπάρχει κάτι να συζητηθεί μεταξύ των ηγετών», δήλωσε αξιωματούχος ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποβάλει νέα λίστα προτάσεων- τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι ο χρόνος είναι λίγος για να αποφευχθεί ένα Grexit. Επίσης, σήμερα Τρίτη το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί σε σύσκεψη σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Μέτρα 2 δισ ευρώ μόνιμου δημοσιονομικού χαρακτήρα χωρίζουν Ελλάδα και θεσμούς, με τους δανειστές να επιμένουν ότι αυτά τα χρήματα θα πρέπει να βρεθούν από την περικοπή δαπανών. Συγκεκριμένα οι εταίροι απαιτούν από την κυβέρνηση να φέρει μέτρα που θα περικόπτουν τις ασφαλιστικές δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8δισ ευρώ, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση προτείνει οι περικοπές από αυτό τον τομέα να αγγίξουν μόλις το 0,4% και το υπόλοιπο ποσό να βρεθεί από αύξηση φόρων και έσοδα από διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν παράλογες τις απαιτήσεις των δανειστών, ειδικά από τη στιγμή που αξιωματούχοι της Κομισιόν επιμένουν ότι δεν έχουν ζητήσει ποτέ περικοπές μισθών και συντάξεων. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες «η απαίτηση των δανειστών για μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από την περικοπή της ασφαλιστικής δαπάνης δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν μπει “μαχαίρι” σε κύριες και επικουρικές συντάξεις», επισημαίνουν όμως ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί νέες περικοπές στις συντάξεις, ειδικά στις χαμηλές».

Αντίθετα από την πλευρά τους οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ότι οι στόχοι εσόδων που έχει θέσει η κυβέρνηση από το μέτωπο των φόρων δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν στο ακέραιο. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις τους οι δανειστές “κουρεύουν” τους στόχους εσόδων κατά 30%, ζητώντας παράλληλα αυτή η απόκλιση να καλυφθεί από περικοπή δαπανών.

Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης. Παρά τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και οι δύο πλευρές εμφανίζονται διατεθειμένες να κάτσουν ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε η HuffPost Greece από το βράδυ της Κυριακής όταν και διεκόπησαν πρόωρα οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι δανειστές τη Δευτέρα εμφανίστηκαν έτοιμοι για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, αρκεί η απέναντι πλευρά να δείξει σημάδια καλής θέλησης.

Πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια επαναπροσέγγισης ίσως αποτελέσει η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, το οποίο έχει προγραμματιστεί απόψε το απόγευμα στις 18.00 και θα έχει ως θέμα τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης για το Ελληνικό ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο κάθε πλευρά περιμένει να δει βήματα υποχώρησης από την απέναντι, δημιουργώντας την αίσθηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «blame game» μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Πλέον τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να παρέχουν ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, αλλά και αν θα προχωρήσουν σε κούρεμα των ελληνικών ενέχυρων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ντράγκι δεν σχεδιάζει εκπλήξεις, καθώς θα περιμένει πρώτα τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης ακόμα και αν οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει έως τότε σε τελική συμφωνία. Καλά πληροφοριμένες πηγές αναφέρουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν κλίμα αναφορικά με τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα οι περισσότεροι εκτιμούν ότι καταληκτική ημερομηνία αποτελεί η 30η Ιουνίου όταν και λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα, χωρίς όμως να λείπουν και αυτοί που σπρώχνουν τη διαπραγμάτευση ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.

Πάντως όσο οι μέρες περνούν και ο χρόνος τελειώνει όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι ενδεδειγμένη λύση και για τις δύο πλευρές θα ήταν μια νέα παράταση του προγράμματος, μετά από μια συμφωνία για παροχή ρευστότητας η οποία θα συνδεθεί με την υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων δράσεων.

Το φως της δημοσιότητας είδαν τη Δευτέρα οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς καθώς και οι προτάσεις των εταίρων προς την Ελλάδα προκειμένου έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες διαπραγμάτευσης να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα και να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε συμφωνία. Μελετώντας τις προτάσεις και των δύο πλευρών παρατηρείται εύκολα η απόσταση στα μέτρα - προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την ελληνική αντιπροσωπεία να αποχωρεί από αυτό την Κυριακή.

Η Αθήνα από τη μία πλευρά έχει καταθέσει μέτρα συνολικού ύψους περίπου 6 δισ. με τους εταίρους να τα απορρίπτουν ως ανεπαρκή παρά το γεγονός ότι στις ελληνικές προτάσεις τα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα είναι σκληρά. Ειδικότερα, όπως παρουσίασε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα«Η Καθημερινή» η ελληνική αντιπρόταση περιελάμβανε ισοδύναμα μέτρα ύψους περίπου 1,195 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και 3,583 δισ. ευρώ για το 2016.

Εντός της ελληνικής πρότασης οι συντελεστές ΦΠΑ στο 6%, 13% και 23%, η έκτακτη εισφορά στο 12% για επιχειρήσεις με κέρδη τα οποία ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ καθώς και οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες για το 2016 και ο περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης. Την ίδια στιγμή, η πρόταση των θεσμών προς τις ελληνικές αρχές δημοσιοποιήθηκε από την Ανίκα Μπράιχαρτ, την εκπρόσωπο του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η κ. Μπράιχαρτ ξεκαθαρίζοντας ότι οι θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) δεν ζητούν περικοπή των συντάξεων ανακοίνωσε ότι το αίτημα των ελληνικών αρχών για το ΦΠΑ θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό εφόσον τα έσοδα από την είσπραξη αυτού αγγίξουν το 1% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω και συγκεκριμένα στο 1% του ΑΕΠ. Σε δημοσίευμά του το In.gr παρουσίασε αίτημα των δανειστών για περικοπές στο Ασφαλιστικό 1% του ΑΕΠ για το 2016 και το 2017.Αναλυτικότερα, Οι προτάσεις της Αθήνας και οι προτάσεις των εταίρων
http://www.huffingtonpost.gr/images/spacer.gif

ΑΘΗΝΑ

ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Έκτακτη εισφορά 12% σε εταιρείες με κέρδη το 2014 άνω του 1 εκ.
Μέτρα στο ασφαλιστικό για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ετησίως
Αύξηση συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 29% από 26%
Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Στόχος το 2025 η συνταξιοδότηση στα 67 έτη
Αύξηση στον φόρο αλληλεγγύης
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι τέλος 2018
Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες 200 εκ. για το 2016
Να αυξηθούν οι σχετικά χαμηλές εισφορές υγείας
Φόρος στην τηλεοπτική διαφήμιση
Σταδιακή κατάργηση όλων των απαλλαγών και εναρμόνιση των κανόνων για τις εισφορές για όλα τα Ταμεία με ΙΚΑ
Φόρος στον ηλεκτρονικό τζόγο
Ενσωμάτωση στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών Ταμείων. Πάγωμα μηνιαίων εγγυημένων ανταποδοτικών εισφορών
Διοικητική επίλυση των διαφορών στη φορολογία ακινήτων (φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, φόρος ακίνητης περιουσίας)
Πλήρης εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου του 3863/2010
Έσοδα από τεχνικό έλεγχο οχημάτων ( ΚΤΕΟ)
Εκσυγχρονισμός του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα - Διατήρηση των μισθολογικών πρακτικών στον ιδιωτικό
Έσοδα από ανασφάλιστα οχήματα
Εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Αύξηση του φόρου πολυτελείας (συμπεριλαμβανομένων και των σκαφών αναψυχής)
ΦΠΑ: Προϋπόθεση για πράσινο στο αίτημα της Αθήνας για τους συντελεστές η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ να φτάνουν το 1% του ΑΕΠ
Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ
Πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ το 2015
Περιορισμός στην πρόωρη συνταξιοδότηση
Μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο από το 4,5% του ΑΕΠ στο 3,5% του ΑΕΠ
Επιστροφή από την φαρμακευτική δαπάνη
Δεκτά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι τις δύο πλευρές σε ότι αφορά το δημοσιονομικό «κενό» χωρίζουν σε ετήσια βάση συνολικά 2 δισ. ευρώ. Πληροφορίες ήθελαν νωρίτερα να συνεδριάζει το βράδυ της Δευτέρας το EuroWorking Group, ωστόσο η συνεδρίαση αυτού θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη στις 18:00 το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή, «φωτιές» έχει ανάψει ένα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, το οποίο περιγράφει τα επόμενα βήματα με σκοπό την εξεύρεση λύσης. Σύμφωνα με αυτό, εάν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν υπάρξει απόφαση θα συγκλιθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή, προκειμένου να αναζητηθεί πολιτική λύση.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα αν αυτό δεν καταστεί εφικτό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικό νόμο που θα προβλέπει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).Σε περίπτωση μάλιστα που η Ελλάδα αρνηθεί τότε το δημοσίευμα αναφέρει ότι η χώρα μας θα οδηγηθεί στην απομόνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: