21 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και πρόκειται να μιλήσει εκ νέου μαζί του την Κυριακή, αναζητώντας μία λύση στο ελληνικό ζήτημα, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters. «Άκρως υποκριτική ρητορεία» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης την πρόταση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για «μεγάλη εθνική συνεννόηση».

Προτροπή προς τον ελληνικό λαό να βγει στους δρόμους, να διεκδικήσει το δίκιο του, να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ, απηύθυνε από το μνημείο του Άρη Βελουχιώτη στη Μεσούντα της Άρτας, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Όποια και αν θα είναι κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, πάλι ο λαός μας θα πληρώσει τα σπασμένα» είπε.

Συγκέντρωση θα γίνει στις 19:30 στο Σύνταγμα ενάντια στο «μονόδρομο της λιτότητας». Κάλεσμα στη συγκέντρωση των Συνδικάτων απευθύνει και ο ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό σύνθημα «η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, η αξιοπρέπεια δεν παζαρεύεται». «Αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας και το για μέλλον των παιδιών μας. Παλεύουμε για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι καταφεύγει στην εύκολη λύση της αύξησης της φορολόγησης αντί να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις.«Η ιστορία μνημόνιο - αντιμνημόνιο τελειώνει, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να υπογράψει μνημόνιο» είπε. Σκληρή κριτική και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κόσμος: Η κακομεταχείριση των προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την αδικία «μας κάνει να κλαίμε», υπογράμμισε ο Πάπας Φραγκίσκος από το Τορίνο, στη Βόρεια Ιταλία, όπου προσκύνησε την Ιερά Σινδόνη. Οι μετανάστες δεν θα πρέπει να θεωρούνται «ένοχοι» για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ούτε να τους αντιμετωπίζουν σαν να ήταν «εμπόρευμα», τόνισε απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ομαλά διεξάγονται την Κυριακή στην Αλβανία οι δημοτικές εκλογές. Οι φετινές δημοτικές εκλογές διεξάγονται με τη νέα διοικητική διαίρεση που χωρίζει τη χώρα σε 61 δήμους, από περισσότερους από 350 δήμους και επαρχίες στα προηγούμενα χρόνια. Ιδιαίτερο είναι, ωστόσο, το ενδιαφέρον για τις εκλογές στους δήμους που διεκδικούν οι έλληνες υποψήφιοι δήμαρχοι, στους δύο δήμους με αμιγώς ελληνικό στοιχείο, καθώς και στους δήμους της Χιμάρας και της Κονίσπολης.

Χιλιάδες άνθρωποι, πιστοί, αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να κατακλύσουν το κέντρο του Τσάρλεστον την Κυριακή, καθώς η ιστορική εκκλησία Εμμανουήλ των Μεθοδιστών, εκεί όπου ο 21χρονος Ντίλαν Ρουφ άνοιξε πυρ και σκότωσε εννέα Αφροαμερικανούς τη νύχτα της Τετάρτης, πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πύλες της.

Με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στην πρώτη γραμμή, τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και τους δρόμους της ινδικής πρωτεύουσας να μετατρέπονται σε μία θάλασσα από πολύχρωμα στρώματα, ξεκίνησε την Κυριακή η συνεδρία γιόγκα στο Νέο Δελχί. Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στέλνει ο ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, καλώντας ωστόσο τους Έλληνες να κάνουν ό,τι τους αναλογεί. «Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ και κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί. Και οι Έλληνες, όμως, πρέπει να κάνουν ό,τι τους αναλογεί» τονίζει.

Οικονομία: Δυόμισι ώρες νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό πρόγραμμα θα αρχίσει τη Δευτέρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. To Eurogroup θα ξεκινήσει τελικά στις 13:30 (ώρα Ελλάδας) αντί στις 16:00 (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter o Γερούν Νταϊσελμπλουμ.

Να λάβει δύσκολες αποφάσεις για να βρεθεί λύση κάλεσε την Αθήνα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, λέγοντας πως αποτυχία θα είχε ως συνέπεια «τρομακτική μείωση» στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα. Οι επιπτώσεις ενός Grexit σε άλλες χώρες «παραμένουν αβέβαιες», σημείωσε, λέγοντας πως «ενώ όλα τα μέρη πρέπει να δείξουν ευελιξία, το βάρος είναι στην Ελλάδα».

Νέα πρόταση ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Eurogroup της Δευτέρας και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ακολουθεί επιδιώκοντας συμβιβασμό με τους δανειστές, υπό την απειλή του τελεσιγράφου ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό που χωρίζει αυτή τη στιγμή τις δύο πλευρές ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ. Ποιους συμβιβασμούς εξετάζει η Αθήνα.

Αθλητισμός: Έτοιμη να κάνει δικό της τον Στέρλινγκ είναι η Μάντσεστερ Σίτι, αφού σύμφωνα με όσα αναφέρει το έγκυρο βρετανικό δίκτυο «Skysports» οι «πολίτες» ετοιμάζονται να καταθέτουν πρόταση 50 εκατομμυρίων λιρών (69 εκατ. ευρώ) στη Λίβερπουλ για να κάνουν δικό τους τον νεαρό Άγγλο.

Ανυπόμονος να επιστρέψει στη Μαδρίτη, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Ρεάλ, δείχνει ο Ντε Χεά, ο οποίος περιμένει την πρόταση της «βασίλισσας» για να γίνει «κάτοικος» Ισπανίας και πάλι μετά από τέσσερα χρόνια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όπως γίνεται γνωστό από τα δημοσιεύματα, η Ρεάλ Μαδρίτης θα κάνει πρόταση για τον 24χρονο τερματοφύλακα γύρο στα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Μπορεί ο Ράφα Μπενίτες να εργάζεται πυρετωδώς για τη νέα σεζόν με τη Ρεάλ Μαδρίτης με σκοπό να φέρει στη «βασίλισσα» τίτλους, όμως όπως φαίνεται θα έχει και ένα... άλλο θέμα να το απασχολεί. Να αδυνατήσει! Αυτό φαίνεται πως του ζήτησαν οι ιθύνοντες της ισπανικής ομάδας όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «AS».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: