06 Ιουνίου, 2015

ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

 

Ανταλλαγή πυρών, με αρκετές ακρότητες, αλλά χωρίς συναίνεση. Αυτό το κλίμα επικράτησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός για να ενημερώσει το Σώμα για τη διαπραγμάτευση. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έθεσε το δίλημμα στην αντιπολίτευση: Να πει ξεκάθαρα εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με την πρόταση των δανειστών.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν θα συναινέσει σε παράλογες προτάσεις, λέγοντας μάλιστα ότι η πρόταση που του παρέδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν εκ μέρους των θεσμών τον «εξέπληξε δυσάρεστα». Όπως είπε, «δεν χρειαζόμαστε απλά μια συμφωνία, χρειαζόμαστε μια οριστική λύση που θα βάλει τέλος στη συζήτηση για τα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Επανέλαβε δε ότι η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική και να περιλαμβάνει ξεκάθαρη δέσμευσης και στο ζήτημα του χρέους.

 Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι υπέγραφε ό,τι της έφερναν χωρίς να διαπραγματευθεί. Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, τον ρώτησε εάν θα συνταχθεί με την κυβέρνηση, απαιτώντας αναδιάρθρωση, ή με τους δανειστές που απαιτούν μεγαλύτερα πλεονάσματα.

Σαμαράς προς Τσίπρα: Κοιτάξτε να μην γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος της χώρας

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι επί μήνες έλεγαν ψέματα, και τώρα στελέχη της ομολογούν ότι αυτά που ζητούνται είναι τριπλάσια από το email Χαρδούβελη. «Η ουσιαστικότερη πρόταση που μπορώ να σας κάνω είναι να συνεχίσετε τη διαπραγμάτευση με βάση το email Χαρδούβελη», συνέστησε. 

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό προσωπικά, ο κ. Σαμαράς τον προειδοποίησε να προσέξει να μην γίνει ο «μοιραίος άνθρωπος της Ελλάδας». Παράλληλα έθεσε τρεις όρους για την εθνική συναίνεση: Να δοθεί ένα τέλος στις συκοφαντίες,να αλλάξει η κυβέρνηση πολιτική γιατί «χαϊδεύετε το δημόσιο θυσιάζοντας τον ιδιωτικό τομέα», όπως είπε, και να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η αξιοπιστία της χώρας. Αυτά τα τρία, ή διαφορετικά να φέρει η κυβέρνηση την συμφωνία για να συζητηθεί άρθρο προς άρθρο.  

Κριτική στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα άσκησε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, λέγοντας ότι δεν έχει σχέδιο για τη χώρα. τόνισε ότι θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πρόταση που θα έχει την υπογραφή της κυβέρνησης και των εταίρων αρκεί να αφήσουμε τα παιχνίδια χρεοκοπίας και να μπούμε σε ανάπτυξη». Τόνισε ότι θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πρόταση που θα έχει την υπογραφή της κυβέρνησης και των εταίρων αρκεί να αφήσουμε τα παιχνίδια χρεοκοπίας και να μπούμε σε ανάπτυξη».

Καμία κατάργηση των μνημονίων δεν υπήρξε στους 4 μήνες της νέας κυβέρνησης, είπε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την διαπραγμάτευση. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έβαλε στον πάγο τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης και ότι αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Ένταση μεταξύ Καμμένου και Γεωργιάδη.
Καταγγελτικός κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και αρκετά ακραίος στις εκφράσεις του, εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ, και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. «Όταν ήρθε η ώρα σε αυτή τη Βουλή χωρίς συνδιαλλαγή στηρίξαμε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ήρθε η ώρα να έρθετε κοντά μας σε αυτή την προσπάθεια όλοι όσοι πιστεύετε ότι θα υπάρξει μια εθνική γραμμή για τη σωτηρία της χώρας. 

Μία εθνική γραμμή που θα λέει τέλος η λιτότητα, τέλος οι εντολές. Η ώρα αυτή είναι η ώρα της στήριξης της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης», είπε ο κ. Καμμένος. Επίσης σε μια λογομαχία που είχε με τον Άδωνι Γεωργιάδη του είπε: «Στα τέσσερα εσείς, στα τέσσερα».

Βενιζέλος: Προσβάλλετε και ταπεινώνετε τη χώρα: Τρένο του τρόμου που μπροστά του το email Χαρδούβελη είναι παιδική χαρά, χαρακτήρισε το κείμενο της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την συζήτηση στη βουλή για τις διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η νέα συμφωνία θα φέρνει ένα τρίτο μνημόνιο. 

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε φραστικά προσωπικά στον Γιάννη Βαρουφάκη, λέγοντας «Προσβάλλετε και ταπεινώνετε τη χώρα, χωρίς να έχετε συνείδηση της ευθύνης σας». 



Δεν υπάρχουν σχόλια: