02 Ιουνίου, 2015

«ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΙΑΙΡΕΙ ΤΟ ΟΧΙ»

 

Μήνυμα σε εταίρους και θεσμούς, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες μετά την 5μερή συνάντηση στο Βερολίνο, τονίζοντας πως οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να ληφθούν από τους ηγέτες της ΕΕ και να είναι πολιτικές. Όπως εξήγησε, η επιλογή είναι ανάμεσα στο να υπάρξει μια ρεαλιστική προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση ή στην διαίρεση της Ευρώπης, που όπως τόνισε επιθυμούν κάποιοι, στη λογική του διαίρει και βασίλευε.

Ο κ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο Υπ. Παιδείας, αποκάλυψε ακόμη πως είναι η Ελλάδα αυτή που κατέθεσε πρόταση προς τους θεσμούς, οι οποία σύμφωνα με πληροφορείς της HuffPost Greece, είναι 45 σελίδων, συντάχθηκε το βράδυ της Δευτέρας ενώ διατυπώθηκαν διαφωνίες μεταξύ των μελών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Όπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση κάνοντας βέβαια παραχωρήσεις όπως τόνισε, όπως γίνεται πάντα στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη πως μια συμφωνία θα βάλει τέλος στα σενάρια διαίρεσης της Ευρωζώνης ενώ μετά και την κατάθεση αυτής της ελληνικής πρότασης «η απόφαση για το εάν επιθυμούν έξοδο από κρίση είναι μια απόφαση που ανήκει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, σε αυτούς που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς για αποφάσεις», κάνοντας αναφορά στο δίλημμα της εξόδου από την κρίση ή τη διαίρεση της Ευρώπης.

Επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση κινείται με σχέδιο και αποφασιστικότητα και θυμάται πάντα, όπως ανέφερε πως εκπροσωπεί ένα λαό θέλει προοπτική εξόδου από την κρίση, «λύση και όχι απλά συμφωνία» ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως οι θεσμοί «θα προσχωρήσουν στις θέσεις μας και στον ρεαλισμό αυτών».

«Ούτε δεχόμαστε τελεσίγραφα ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς» διαμήνυσε την Τρίτη σε ομιλία του στο study days ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Σημεία της ομιλίας του αναρτήθηκαν στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter σε αυτά μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η τρόικα στην Ελλάδα τελείωσε με την ψήφο του ελληνικού λαού».

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επίτευξη μίας δίκαιης συμφωνίας. «Δεν έχει νόημα σε αυτό το σημείο να εγκλωβιστούμε σε ένα άσκοπο blamegame (σ.σ «αλληλοκατηγορίες») τονίζει και προσθέτει:«Ως κυβέρνηση έχουμε γραπτά διατυπωμένες προτάσεις για όσα ζητήματα έχουν τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων».

Ο αντιπρόεδρος τονίζει πως η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντέχουν άλλη λιτότητα και επισημαίνει πως η συμφωνία πρέπει να αποκαθιστά την ομαλότητα ως προς τη ρευστότητα, να είναι μακράς πνοής και να έχει μακροχρόνιο ορίζοντα. Επιπλέον ο κ. Δραγασάκης σημειώνει πως η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει σαφή οδικό χαρακτήρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και να περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτω από το 1% για το 2015 και από το 1,5% για το 2016.

«Το παραγωγικό σύστημα πρέπει να μετασχηματιστεί και ένα επενδυτικό "σοκ" να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία» είπε και συνέχισε σχολιάζοντας πως η συμφωνία όμως είναι ακόμη ένας στόχος προς επίτευξη και όχι μια συντελεσμένη πραγματικότητα. Επίσης ο κ. Δραγασάκης στην ομιλία του ανέφερε πως οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση και θα εφαρμόσει θα αποκαθιστούν τις αδικίες και τις ανισότητες που έχουν ριζώσει στην Ελλάδα.

Διερωτήθηκε δε για το εάν είναι δυνατόν έπειτα από 5 χρόνια μείωσης εισοδημάτων, ο στόχος να είναι η περαιτέρω μείωση μισθών. «Η ευρωπαική ολοκλήρωση στόχευε πάντα στη σύγκλιση προς τα πάνω, πλέον θα συγκλίνουμε προς τα κάτω» είπε και εκτίμησε πως η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού θα επιφέρουν οικονομικό και κοινωνικό όφελος.

«Οι πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα έχουν θεσμοποιήσει τον πλέον αναποτελεσματικό και αντιπαραγωγικό τρόπο εξυπηρέτησης χρέους. Με κοινή πολιτική βούληση, το χρέος μπορεί να αναδιαρθρωθεί δίχως την παραμικρή επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογούμενων» εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και τόνισε πως το πρόβλημα του χρέους χρειάζεται επίλυσή του σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Τέλος ο κ. Δραγασάκης υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης λέγοντας: «Δεν κρύβουμε την ταυτότητά μας. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από νέα πολιτική δυναμική και αυτή τη φιλοδοξία εξυπηρετούμε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το ρίσκο του εγχειρήματός μας είμαστε έτοιμοι και το αναλαμβάνουμε. Δεν πρόκειται να καταστούμε “μεταλλαγμένη Αριστερά". O ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ένα νέο πολιτικό παράδειγμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχουμε την αίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος».

Τέλος αισιοδοξία στην Αθήνα, αυτοσυγκράτηση στις Βρυξέλλες, αναμονή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Αυτό είναι το κλίμα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, στην τελική ευθεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες έχουν ξεκινήσει τη συγγραφή της συμφωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Παρόλα αυτά κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι η Κομισιόν είχε στείλει προσχέδιο συμφωνίας στην ελληνική κυβέρνηση, πριν την τριμερή -η οποία εξελίχθηκε σε 5μερή - συνάντηση του Βερολίνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν στη Huff Post Greece ότι «δεν υπάρχει κανένα προσχέδιο που να έχει αποσταλεί στην Ελλάδα.

Οι θεσμοί ακόμα επεξεργάζονται το κείμενο». Αντίστοιχα παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι «πέρα από τη συνήθη ανταλλαγή εγγράφων, δεν έχει υπάρχει τίποτα άλλο». Ωστόσο το «τεχνικό» κείμενο που έχει καταρτιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Βερολίνο, με την Κομισιόν να εμφανίζεται αντίθετη στην πρόταση το κείμενο να δοθεί με τη μορφή τελεσιγράφου στην Αθήνα.

Αντίθετα παράγοντες από την πλευρά της Κομισιόν έλεγαν για μια πρόταση στην οποία θα πρέπει να απαντήσει πολύ γρήγορα η Ελληνική πλευρά. Αξιωματούχοι που μίλησαν στους Financial Times, τόνιζαν με τη σειρά τους πως στο κείμενο περιλαμβάνονταν οι βασικές αρχές - όροι - που θέτουν οι δανειστές για την επίτευξη συμφωνίας και σημείωναν πως:

Ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει δεχθεί το 70% του υφιστάμενου προγράμματος, άρα εάν επιτευχθεί ένας συμβιβασμός θα στηρίζεται στο 70% του προγράμματος που μπορεί να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση. Στο ρεπορτάζ πάντως τονίζεται πως η Κομισιόν ήθελε να είναι πιο «γενναιόδωρη» με την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τους όρους της συμφωνίας κυρίως «επειδή θέτει ως προτεραιότητα τη διατήρηση της Ευρωζώνης» ως έχει σήμερα.

Δεδομένο είναι ότι για πρώτη φορά σε αυτό τον διαπραγματευτικό μαραθώνιο τεσσάρων μηνών, όλες οι πλευρές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την κατάληξη των επαφών. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τα επόμενα 24ώρα (αν όχι ώρες) οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, καθώς αναμένεται όλοι οι παράγοντες να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Και αυτό γιατί τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί με όλες τις πλευρές να θέτουν ως καταληκτική προθεσμία την 4η ή 5η Ιουνίου.

Η ημερομηνία τίθεται εκ των πραγμάτων εξαιτίας των τεχνικών διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθήσουν μέχρι να εγκριθεί η συμφωνία. Συγκεκριμένα, μετά τη συμφωνία σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, οι θεσμοί θα πρέπει να συγγράψουν την έκθεση τους την οποία θα παραδώσουν στους υπουργούς Οικονομικών. Αμέσως μετά θα πρέπει να συνεδριάσει το EuroWorking Group και στη συνέχεια το Eurogroup.

Εάν το κείμενο της συμφωνίας εγκριθεί, τότε τα κοινοβούλια, σε όσες χώρες προβλέπεται τέτοια διαδικασία, θα πρέπει να ψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις.

Παράγοντας ΔΝΤ: Αδιευκρίνιστη παραμένει προς το παρόν η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσο οι εκπρόσωποι του Ταμείου δεν βλέπουν διάθεση από την πλευρά των Ευρωπαίων να δεσμευτούν στο θέμα της διευθέτησης του χρέους, τόσο βάζουν εμπόδια στο τραπέζι επαναφέροντας απαιτήσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα.

Γι αυτό το λόγο έμπειροι παράγοντες με άμεση γνώση των διαδικασιών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στην περίπτωση που τις επόμενες ημέρες υπάρχει συμφωνία αυτή να χαρακτηριστεί ως “συμφωνία γέφυρα” μέχρι να ξεκινήσει η μεγάλη διαπραγμάτευση για τον νέο χρηματοδοτικό πακέτο. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, με αυτό τον τρόπο το Ταμείο θα μπορούσε να αποδεχτεί τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαίων και Ελλάδας και να κρατήσει τις ενστάσεις του για την επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης.

Ο «πυρήνας» της συμφωνίας και τα «αγκάθια»:Σε τεχνικό επίπεδο παρά τις διαδοχικές επαφές που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες σε επίπεδο Brussels Group, ΦΠΑ, Ασφαλιστικό και Εργασιακά παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά οι τεχνοκράτες επιμένουν σε ΦΠΑ τριών συντελεστών με τα τρόφιμα στον χαμηλό ή τουλάχιστον στον μεσαίο συντελεστή και πρόβλεψη για πρόσθετα έσοδα 1δισ ευρώ.

Συγκεκριμένα η Ελληνική πρόταση προβλέπει: ΦΠΑ 6%-7% για φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρων, εφημερίδες, περιοδικά και τα υπόλοιπα έντυπα

ΦΠΑ 11%-12% για τρόφιμα, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία και εστίαση

ΦΠΑ 22%-23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες, εξέλιξη που θα προκαλέσει ανατιμήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τα εισιτήρια κινηματογράφων, τα λουλούδια κ.ά. Αντίθετα οι θεσμοί επιμένουν για στόχο εσόδων 1,8 δισ ευρώ, τα οποία θα έρθουν με ΦΠΑ δύο συντελεστών με τον χαμηλό μεταξύ 10% και 13% και τον υψηλό μεταξύ 20% και 23%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: