14 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το επόμενο διήμερο, καθώς στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη ίσως και η τελευταία πράξη των δραματικών διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς, που μετρούν πια πέντε μήνες. Πηγές τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την πλευρά των δανειστών εκτιμούν ότι η συμφωνία θα έχει κλείσει μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Μία 51χρονη έχασε τη ζωή της όταν το εκπαιδευτικό σκάφος στο οποίο επέβαινε, μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, προσάραξε το πρωί της Κυριακής σε αβαθή σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί Παλαιό Τρίκερι στον Παγασητικό. «Αποστολή μας είναι η οριστική έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η αποφυγή περιπετειών για όλη την Ευρώπη» τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στην Αυγή της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Το 10% των κρατουμένων της χώρας αποφυλακίστηκε από όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα, κάνοντας χρήση των διατάξεων εξανθρωπισμού των φυλακών, οι οποίες ψηφίστηκαν πρόσφατα και ξεσήκωσαν αντιδράσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χωρίς πάντως το επίμαχο πρόσωπο, ο Σάββας Ξηρός, να έχει αποφυλακιστεί με βραχιολάκι, καθώς δεν χρησιμοποίησε την ευεργετική διάταξη.

«Η συμφωνία χρειάζεται, επείγει και οι ενδείξεις που έχω είναι ότι βαίνουμε προς συμφωνία. Προσωπικά θα μιλήσω για συμφωνία όταν έχει γραφτεί το κείμενο και έχει υπογραφεί κιόλας. Έχουν δει πολλά τα μάτια μου» δήλωσε την Κυριακή ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ερωτηθείς για τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση της συμφωνίας, υποστήριξε ότι κανένα κορυφαίο στέλεχος του κόμματος δεν θα διευκολύνει τα σχέδια για «αριστερή παρένθεση».

Κόσμος: Την αναστολή της επεξεργασίας των αιτήσεων για την παροχή ασύλου αποφάσισε η Αυστρία σε μία προσπάθεια να πιέσει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδέχονται περισσότερους μετανάστες. Η Βιέννη πρέπει να «σταματήσει τις χορηγήσεις ασύλου-εξπρές», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

«Ήταν γκάφα» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche, μετά την αποκάλυψη ότι χρησιμοποίησε το κυβερνητικό αεροσκάφος για να μεταβεί στο Βερολίνο με δυο από τα παιδιά του για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Champions League.

Να αποσύρει πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις σε «εχθρικές χώρες» αποφάσισε η Βρετανία, σύμφωνα με τους Sunday Times, μετά την αποκάλυψη ότι Ρωσία και Κίνα απέκτησαν πρόσβαση σε απόρρητα δεδομένα, που περιέχονταν σε αρχεία τα οποία δημοσιοποίησε ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν.

Νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή έπεσε ο δράστης της επίθεσης κατά του αρχηγείου της αστυνομίας του Ντάλας. Ο άνδρας γάζωσε με σφαίρες το αρχηγείο της αστυνομίας του Ντάλας, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς, πριν πέσει νεκρός, ενώ είχε τοποθετήσει και εκρηκτικούς μηχανισμούς. Η αστυνομία αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.

Με προειδοποιητικά πυρά και μάνικες νερού απώθησαν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σύρους πρόσφυγες που προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα. Χιλιάδες Σύροι έχουν συγκεντρωθεί στη συριακή πλευρά της μεθορίου στο συνοριακό πέρασμα του Ακτσάκαλε, σύμφωνα με μαρτυρία φωτογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οικονομία: Άρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους εξουσιοδοτημένους από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αξιωματούχους. Στόχος της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι να παρουσιάσει νέα πρόταση δημοσιονομικού χαρακτήρα, η οποία εφόσον λάβει την έγκριση της Κομισιόν, θα εξεταστεί αναλυτικά την Κυριακή σε συναντήσεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, καθώς και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Ποιες είναι οι νέες ελληνικές προτάσεις.

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα FAZ, κατηγορώντας ευθέως το Ταμείο ότι τορπίλισε συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Την έντονη ενόχλησή του για το γεγονός ότι «στην Ευρώπη υπάρχει μια διαρχία που αποτελείται από τη Γερμανία και την Ιταλία» εξέφρασε ο πρόεδρος των ιταλών βιομηχάνων Σέρτζιο Σκουίντσι. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενο Grexit, σημειώνοντας ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ιταλική οικονομία.

Αθλητισμός: «Ψυχρολουσία» επεφύλασσε η πρεμιέρα του Κόπα Αμέρικα -που διεξάγεται στην Χιλή - για την Αργεντινή, καθώς αν και προηγήθηκε νωρίς με 2-0, η ομάδα του Λιονέλ Μέσι, αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με την Παραγουάη, στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής για τον 2ο όμιλο.

Τραγική φιγούρα στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας, ο Σέρχιο Μαρκαριάν, καθώς ο Ουρουγουανός προπονητής μπορεί μεν να παρέλαβε… χάος από την εποχή του Κλαούντιο Ρανιέρι και την ΕΠΟ, ωστόσο, παραδέχτηκε και ο ίδιος πως όσα έχτισε η γαλανόλευκη τόσα χρόνια, ουσιαστικά χάθηκαν! «Γυρίσαμε πολλά χρόνια πίσω, χάσαμε την ευκαιρία του 2004 και πλέον πρέπει στην Ομοσπονδία να βρουν έναν προπονητή για να σχεδιάσουν το μέλλον», είπε αρχικά ο 71άχρονος κόουτς, ο οποίος λίγο αργότερα, ξεκαθάρισε πως δεν αναφέρεται σε δική του παραίτηση, αλλά προφανώς στην ηλικία του, αφού όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση: 

«Όχι δεν σκέφτομαι να παραιτηθώ, δεν έχω πρόβλημα να μείνω, άλλωστε έχω συμβόλαιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015». Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε η Ουγγαρία, την 6η αγωνιστική των προκριματικών του EURO 2016, που την εδραιώνει στην 3η θέση και της δίνει ελπίδες για τη 2η θέση του 6ου ομίλου, όπου βρίσκεται και η Εθνική Ελλάδας, αλλά είναι ουραγός. Οι Μαγιάροι νίκησαν 1-0 τη Φινλανδία μέσα στο Ελσίνκι, με γκολ που σημείωσε ο Στιέμπερ στο 82'. 

Πλέον η υπόθεση πρόκριση για την εθνική, ακόμα και μέσω των μπαράζ της 3ης θέσης φαντάζει ακόμα πιο δύσκολη με τη «γαλανόλευκη» να απέχει 8 βαθμούς (με αγώνα λιγότερο) από την 3η Ουγγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: