10 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Οι προτάσεις κατατέθηκαν στον ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί την Δευτέρα αργά το βράδυ και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο / απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες, σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου το πρωί της Τετάρτης.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Τετάρτη, τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, αντιδρώντας στην απελευθέρωση του δικτύου διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης οδηγείται ο 47χρονος αρχιφύλακας που κατηγορείται ότι στραγγάλισε την 7χρονη κόρη του στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Η κηδεία της άτυχης Χρύσας θα γίνει στις 5 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μενεμένης.

Κατάληψη στα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, στην οδό Ακαδημίας, πραγματοποιούν αυτή την ώρα περίπου εκατό άτομα. Πρόκειται για απολυμένους συμβασιούχους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι ζητούν την επαναπρόσληψή τους.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει μονομερώς την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων διεμήνυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «άνευ αντικειμένου» την επιστολή 22 βουλευτών του κόμματος, με την οποία ζητούν την άμεση κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και το «φρένο» στις μειώσεις συντάξεων.

Κόσμος: Με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, αλλά και τον Πάπα Φραγκίσκο θα συναντηθεί την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επισκέπτεται την Ιταλία, επ' ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης EXPO 2015. Όπως τονίζουν αναλυτές, στόχος του ρώσου προέδρου είναι να δοκιμάσει την ενότητα της Ευρώπης αναφορικά με τις κυρώσεις προς τη Μόσχα, όμως οι προσδοκίες του πιθανότατα θα διαψευστούν.

Η Βρετανία περιλαμβάνεται στη λίστα των παραληπτών δειγμάτων ενεργού άνθρακα από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, πάντως, τα δείγματα, που χρονολογούνται από το 2007, δεν αποτελούν κίνδυνο πια. Την παραίτησή του υπέβαλε ο αστυνομικός στο Τέξας μετά την προβολή βίντεο στο Διαδίκτυο, όπου καταγράφεται περιστατικό χρήσης υπέρμετρης και ρατσιστικής βίας από αστυνομικούς εναντίον μιας ομάδας αφροαμερικανών νεαρών. Στη διάρκεια του επεισοδίου, ο αστυνομικός έβγαλε το όπλο του και σημάδεψε άοπλους εφήβους, ενώ παράλληλα χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία κατά 14χρονης.

Ανέβαλε το ταξίδι της στις ΗΠΑ η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Παρκ Γκέουν Χε, προκειμένου να επιβλέψει τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων Μεσανατολικού Αναπνευστικού Συνδρόμου (MERS), τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Άλλοι δύο άνθρωποι πέθαναν, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε εννέα, ενώ καταγράφηκαν άλλα 13 νέα κρούσματα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών στη Νότιο Κορέα σε 108.

Στο κενό έπεσε η πρόταση του ΟΗΕ για το σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας στη Λιβύη. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση και αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα, το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει ακάθεκτο την προέλασή του και σε αυτή την χώρα, καθώς ανακοινώθηκε ότι κατέλαβε και την Σύρτη.

Οικονομία: Ισχνές ανοδικές τάσεις επικρατούν την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να τηρεί στάση αναμονής εν όψει των αποφάσεων της ΕΚΤ για το ΕLΑ και εν όψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας και τον Γάλλο Πρόεδρο.

Ξεπέρασε σήμερα Τετάρτη το 1% η απόδοση του γερμανικού 10ετους ομολόγου, κινούμενη στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο 2014. Παράγοντες της αγοράς ομολόγων χαρακτηρίζουν την υποχώρηση των τιμών των γερμανικών ομολόγων – όταν η απόδοση αυξάνεται η τιμή μειώνεται- ως χαρακτηριστικό της εξομάλυνσης των συνθηκών στην ευρωπαϊκή αγορά χρέους και κυρίως ως καθαρή ένδειξη υποχώρησης των ανησυχιών.

Την άποψη ότι η αντιπαράθεση Ελλάδας- δανειστών δεν μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο μέσα από το πρίσμα του οικονομικού ορθολογισμού και πως όσοι το επιχειρούν κινδυνεύουν να πραγματοποιήσουν έναν «δαπανηρό κακό υπολογισμό» (costly miscalculation) διατυπώνει αρθρογράφος του Bloomberg.

Αθλητισμός: Τον Ιούλιο θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας για να ορίσει το χρονοδιάγραμμα της εκλογής του νέου προέδρου, μετά την παραίτηση του Σεπ Μπλάτερ, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο διαφθοράς.

Σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC η 16η Δεκεμβρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία για την εκλογή του νέου προέδρου της FIFA. Εν αναμονή εξελίξεων στην ΑΕΚ αναφορικά με την υπόθεση προπονητή, που παραμένει ανοιχτή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι αύριο, Πέμπτη, θα γίνει η πρώτη επαφή της ΠΑΕ μέσω Ντούσαν Μπάγεβιτς με τον Τραϊανό Δέλλα.

Ιδιαίτερα επικριτικός παρουσιάστηκε ο Γκόρντον Σίλντενφελντ σχετικά με όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μάλιστα υποστήριξε ότι δεν τα έχει συναντήσει ποτέ ξανά στην καριέρα του, ενώ τόνισε ότι ο Ολυμπιακός είναι η καταστροφή για αυτό. Ο πρώην κεντρικός αμυντικός του Παναθηναϊκού μίλησε επίσης για την πορεία του στο «τριφύλλι» και το μέλλον του.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: