29 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:«Αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα οι πόρτες του διαλόγου και της συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να είναι ανοιχτές» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με τον γγ του ΚΚΕ, Δ.Κουτσούμπα.

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτης από τη ΝΔ για τις τελευταίες εξελίξεις εν όψει δημοψηφίσματος. «Δεν θα περάσει ο εκβιασμός και η παραπλάνηση» είπε η κ. Φωτίου, με τον κ. Βαρβιτσιώτη να απαντά ότι ο Αλέξης Τσίπρας «παίζει μπαρμπούτι».

Κλειστές μέχρι τις 6 Ιουλίου θα παραμείνουν οι τράπεζες σε όλη την Ελλάδα, ενώ από την Τρίτη 30 Ιουνίου - οπότε η χώρα δεν είναι σε πρόγραμμα - οι αναλήψεις μετρητών μέσω ΑΤΜ θα περιορίζονται στα 60 ευρώ την ημέρα. Το έγγραφο το οποίο ισχυρίζεται πως είναι το τελεσίγραφο των θεσμών προς την κυβέρνηση κρατά στα χέρια του ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και φωτογραφίζεται στο Twitter. 

«Ιδού το "ανύπαρκτο" τελεσίγραφο. Ζητάνε να πούμε ΝΑΙ σε όλα» γράφει κάτω από τη φωτογραφία που έχει αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό. Αναβλήθηκε για την Τρίτη 30 Ιουνίου η καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Η ενημέρωση θα γίνει στις 12:30 το μεσημέρι.

Κόσμος: Ο βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε πως ένα «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα «θα έκανε δύσκολη την παραμονή στο ευρώ», καλώντας σε συμφωνία και την ΕΕ να δείξει ευελιξία. Το Λονδίνο, σημείωσε, εξυπηρετεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης.

Παρουσιάζοντας την πιο «δραματική μέχρι τώρα στιγμή στην ελληνική κρίση», τα διεθνή ΜΜΕ έχουν στην κορυφή τις νυχτερινές εικόνες από την Ελλάδα με τις ουρές στα ΑΤΜ μετά την ανακοίνωση των capital controls. Παράλληλα, το βλέμμα στρέφεται στην πρώτη αντίδραση στα μεγάλα χρηματιστήρια ενώ στις αναφορές για το «μοιραίο δημοψήφισμα» που συνεχίζονται προστίθεται η ανησυχία για τις άμεσες εξελίξεις.

Τη «ναυαρχίδα» τεσσάρων σχετικά μικρών σκαφών που όδευαν προς τις ακτές τη Γάζας σταμάτησαν, με έφοδο αλλά «χωρίς βία», οι ισραηλινές δυνάμεις, οδηγώντας και το σκάφος στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ. Στο σκάφος επέβαιναν μεταξύ άλλων και ευρωπαίοι πολίτες, ανάμεσά τους και πολιτικοί.

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είχαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι «κρίσιμης σημασίας» να γίνουν προσπάθειες για να επιστρέψουμε στη διαδικασία των συνομιλιών, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και να βαδίσει στον δρόμο της ανάπτυξης μέσα στην Ευρωζώνη.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για την Ελλάδα διοργανώνεται το απόγευμα της Δευτέρας στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου. Την ίδια ώρα, ομάδα βρετανών αριστερών βουλευτών, προέδρων συνδικάτων και ακτιβιστών υπέγραψε επιστολή που καλεί σε διοργάνωση συνεδρίου για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και για να μπει τέλος στη λιτότητα.

Οικονομία: Τον τρόπο καταβολής των συντάξεων θα ανακοινώσει μέχρι σήμερα στις 4 το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση διευκρίνισε πως οι συντάξεις εξαιρούνται από την τραπεζική αργία και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ανακοινώσουν υποκαταστήματα από όπου θα γίνεται η καταβολή τους.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι το δημοψήφισμα στην Ελλάδα θα είναι «για την παραμονή στο ευρώ». Ο Ολάντ, πριν την έκτακτη συνεδρίαση με υπουργούς του, ανέφερε πως μπορεί ακόμη να επιτευχθεί συμφωνία. «Είναι μία απόφαση που θα πάρει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή να αναλάβει το ρίσκο της εξόδου» είπε.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή που απέστειλε σήμερα το πρωί στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, απευθύνει ύστατη έκκληση για υπευθυνότητα και σύνεση την κρίσιμη αυτή ώρα με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι την Τετάρτη, για να επιστρέψει η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η ρευστότητα στην Ελλάδα. Ο κ. Μίχαλος επισημαίνει στην επιστολή του ότι η απάντηση στην αδιαλλαξία των εταίρων και πιστωτών μας δεν πρέπει να είναι η αυτοκτονία της χώρας μας.

Αθλητισμός: Η αναμέτρηση της Χιλής με το Περού στα ημιτελικά του Κόπα Αμέρικα, τα ξημερώματα της Τρίτης (02:30), αποτελεί δίχως άλλο μία από τις πιο σκληρές αντιπαλότητες του ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής, τέτοια που τροφοδοτείται από την πολιτική των συνοριακών διαφορών και τον πόλεμο του 19ου αιώνα. Ο Μίκαελ Εσιέν έκανε την Κυριακή την πρώτη του προπόνηση ως ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού. 

Ο Καμερουνέζος χαφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ομάδα του θα είναι έτοιμη για τις υποχρεώσεις της στο Champions Laegue. Ο Κάρλος Ντούνγκα παραμένει στην τεχνική ηγεσία της Βραζιλίας. Ο αποκλεισμός από την συνέχεια του Κόπα Αμέρικα, μετά την ήττα στα πέναλτι από την Παραγουάη, δεν είχε τελικά ως αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του από την θέση του ομοσπονδιακού προπονητή. Μετά την αποχώρηση του Λουίς Φελίπε Σκολάρι, ως συνέπεια του ταπεινωτικού 7-1 από την Γερμανία στα ημιτελικά του πρόσφατου Μουντιάλ, ο Κάρλος Ντούνγκα κλήθηκε να τον αντικαταστήσει. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: