18 Ιουνίου, 2015

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

 

Αναφορά στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έκανε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της στη Γερμανική βουλή υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα και οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η κ. Μέρκελ στην ομιλία της στην Bundestag δήλωσε πως η Ελλάδα δεσμεύθηκε στις 20 Φεβρουαρίου να εκπληρώσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές, λέγοντας πως η υπευθυνότητα και αλληλεγγύη πάνε μαζί.

Επιπλέον σημείωσε πως η χώρα μας έχει λάβει μια άνευ προηγουμένου στήριξη και επεσήμανε πως η Ελλάδα αν και βρισκόταν σε καλό δρόμο δεν συνέχισε και σταμάτησε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις . Υπογράμμισε δε πως αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι πιο ισχυρή και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση καλύτερα, ωστόσο όπως είπε είναι ακόμη εφικτή μια συμφωνία με τη χώρα μας τονίζοντας πως ο στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και σχολίασε ότι όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος.

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένεται να ακολουθήσουν την δεδομένη θέση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να μην λάβουν καμία απόφαση σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση η οποία να έχει παρουσιαστεί στους θεσμούς. Αξιωματούχοι τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από την Αθήνα προαναγγέλλουν ότι η ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup θα σημάνει την έναρξη ενός νέου γύρου επαφών με στόχο να γίνει μια ακόμα προσπάθεια σύγκλισης των δύο πλευρών ώστε να λυθούν οι γρίφοι της διαπραγμάτευσης.

Οι ίδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν τα επόμενα 24ώρα να γίνει έκτακτη σύγκληση των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε ή ακόμα και ένα έκτακτο Eurogroup, ώστε να καθορίσουν την πορεία των εξελίξεων, αλλά και να ορίσουν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα των δύο πλευρών. Σε αυτό το πλαίσιο φουντώνουν οι πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Kλόντ Γιούνκερ ετοιμάζει μια νέα πρόταση από την πλευρά των θεσμών σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών και να επιταχύνει τις διαδικασίες, καθώς η κλεψύδρα αδειάζει και η 30η Ιουνίου πλησιάζει επικίνδυνα.

Ενδεικτική αυτής της προσπάθειας είναι η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Γιούνκερ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να σπάσει ο πάγος που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στις σχέσεις τους. Αν και συνεργάτες των δύο ηγετών δεν επιβεβαίωναν αν έγινε κουβέντα μεταξύ των δύο για τη νέα πρωτοβουλία Γιούνκερ, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα περιλαμβάνει:

-αύξηση της περικοπής των εξοπλιστικών δαπανών από τα 200 εκατ. ευρώ στα 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως
-μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων
-κατάργηση πρόωρων συντάξεων
-επιτάχυνση των διαδικασιών για το άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών
-αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
-στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, προχωρήσει στο θέμα καταπολέμησης των καρτέλ στην αγορά αγαθών και δεχθεί να αναβάλει για μερικούς μήνες το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εάν οι νέες προτάσεις των δανειστών γίνουν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά, τότε μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος στο θέμα του ΦΠΑ αλλά και να μετατεθεί για το Σεπτέμβριο η συζήτηση για το Ασφαλιστικό, αφού πρώτα θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του.

Από την ελληνικά πλευρά παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι κάθε πρωτοβουλία που βοηθά την αποφυγή του αδιεξόδου είναι ευπρόσδεκτη, ωστόσο προσθέτουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να αξιολογήσει το περιεχόμενο των προτάσεων πριν τοποθετηθεί. Άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι κάθε συζήτηση θα πρέπει να γίνει στη βάση των ελληνικών προτάσεων, ενώ οι νέες προτάσεις των δανειστών δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα όρια που έχει θέσει η ελληνική πλευρά.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι όσο πλησιάζουμε στην καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου πληθαίνουν οι «ψύχραιμες» φωνές που υποστηρίζουν ότι εφόσον υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, μπορεί να βρεθούν έστω και την τελευταία στιγμή τεχνικές λύσεις με στόχο να αποφευχθεί η ρήξη.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: