22 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στάση των κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα. Άγνωστος αριθμός κρατουμένων αρνούνται να μπουν στα κελιά τους. Ημέρα «αφιερωμένη» στο ελληνικό ζήτημα είναι η σημερινή, με τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας να είναι πλέον ασφυκτικά και το βλέμμα διεθνώς να είναι στραμμένο στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει μπαράζ συναντήσεων σε επίπεδο κορυφής, τόσο με τους ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, όσο και με τους επικεφαλής των θεσμών. Παράλληλα, προκειμένου να εξεταστούν οι νέες ελληνικές προτάσεις, έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση του Eurogroup. Συμφωνία έναντι λύσης για το χρέος, η «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου.

Την πρότασή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλη εθνική συνεννόηση επαναλαμβάνει σε άρθρο του ο Αντώνης Σαμαράς. «Tώρα που τα ψέματα τελείωσαν, η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να οδηγήσει σε καταστροφή της χώρας» αναφέρει. Ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλο το μαρτύριο της ασφυξίας και ότι η κοινωνία και η Δημοκρατία «δεν αντέχουν πια τα τερατώδη ψέματα που δηλητηρίασαν την κοινωνική συνοχή, τη διέσυραν στο εξωτερικό και τώρα πια διαψεύδονται με πάταγο».

Συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα, στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής. Η διαδικασία αναμένεται να επικεντρωθεί στις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί, ενώ αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου αναφορικά με την ένσταση της υπεράσπισης για τις περιπτώσεις που δικαιούται να παραστεί πολιτική αγωγή.

Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας διοργανώνει στις 6 το απόγευμα της Τρίτης το ΠΑΜΕ κόντρα σε μία νέα συμφωνία και σε νέα μέτρα. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει από την Ομόνοια. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καλεί σε λαϊκή κινητοποίηση «για να μπλοκάρουμε τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία λαιμητόμο, το νέο αντιλαϊκό πακέτο που φέρνουν να μας φορτώσουν!».

Κόσμος: Το μπαράζ επαφών στις Βρυξέλλες, με αποκορύφωμα την Σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης το βράδυ, μονοπωλεί το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ: Οι προτάσεις με τις οποίες προσέρχεται η Αθήνα μπαίνουν στο μικροσκόπιο ενώ έναν αρκετά δειλά ενθαρρυντικό τόνο δίνουν οι πρώτες αναφορές από της Κομισιόν, σε μία κρίση που έχει αρχίσει να χαρακτηρίζεται δράμα χωρίς τέλος.

Στο κάδρο των αναλύσεων και των παρουσιάσεων μπαίνει το σχέδιο-όραμα για ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ ειδικά τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ βρίθουν ρεπορτάζ για το κλίμα και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε έξω από το κτίριο του Αφγανικού Κοινοβουλίου, την οποία ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές στα ξένα ΜΜΕ, το κτίριο εκκενώνεται. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα.

Περίπου 5.000 άτομα έδωσαν το «παρών» σε διαμαρτυρία μπροστά στη γερμανική Βουλή για την στάση της ΕΕ απέναντι στη μεταναστευτική κρίση: Επίκεντρο της κινητοποίησης ήταν η ταφή τριών φερέτρων στην πλατεία μπροστά από το Μπούντεσταγκ, ως κίνητρο για ευαισθητοποίηση και φόρος τιμής στους χιλιάδες που πνίγονται ανώνυμα στη Μεσόγειο. Η διαμαρτυρία έγινε υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία καθώς οι διοργανωτές προτίθεντο να θάψουν πραγματικές σορούς μεταναστών -κάτι που τελικά μπλόκαρε δικαστική απόφαση.

Δικαστήριο της Ινδονησίας απέρριψε την τελευταία προσπάθεια του 51χρονου Σερζ Ατλαουί να ακυρωθεί η θανατική ποινή που του έχει επιβληθεί για εμπόριο ναρκωτικών, φέρνοντας πιο κοντά το άσχημο τέλος στο δράμα που είχε προκαλέσει διπλωματικό οργή από την ΕΕ σε βάρος της Τζακάρτα. Ο Ατλαουί είναι ο τελευταίος από τους αρχικά δέκα ξένους θανατοποινίτες που είχαν βρεθεί στα διεθνή πρωτοσέλιδα - οι οκτώ εκτελέστηκαν, ενώ σε μία είχε δοθεί χάρη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μαζί με άλλους τέσσερις αξιωματούχους της ΕΕ συνέταξαν μια έκθεση η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της ημέρας και στοχεύει σε μεγαλύτερη σύγκλιση και αυστηρότερες προδιαγραφές στους προϋπολογισμούς των μελών-κρατών της ΕΕ, καθώς και στην εισαγωγή προτάσεων για ανανέωση των υποχρεώσεων των κρατών της ευρωζώνης στα επόμενα δέκα χρόνια.

Οικονομία: Με αξιόπιστα δημοσιονομικά μέτρα που προσεγγίζουν τις θέσεις των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ προσέρχεται η ελληνική πλευρά σήμερα Δευτέρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διεκδικώντας ωστόσο την άμεση ελάφρυνση του χρέους. Τα μέτρα εξετάζονται αυτήν την ώρα στο Euro Working Group και εν συνεχεία θα συζητηθούν στο Eurogroup (13:30).

Οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό και η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων διασφαλίζουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1% του ΑΕΠ εφέτος και στο 2% του ΑΕΠ το 2016. Με κέρδη που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν το 7% κινείται ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά την ελληνική πρόταση στους θεσμούς και να προσδοκούν επίτευξη συμφωνίας σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο θετικό κλίμα συμβάλει και η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Πρωταγωνιστής της συνεδριάσεως είναι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ο οποίος καταγράφει κέρδη άνω του 16%.

Αθλητισμός: Τις τελευταίες μέρες ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Σεβίλης στον τελικό του Europa League (2 γκολ, 1 ασιστ) Κάρλος Μπάκα φέρεται να έχει μπει στο στόχαστρο της Λίβερπουλ, η οποία κοιτάζει και άλλες περιπτώσεις μετά τις υπερβολικές απαιτήσεις της Άστον Βίλα για τον Μπεντέκε. Όμως απ' ότι φαίνεται και η Σεβίλη δεν είναι διατεθειμένη να «χαρίσει» τον Κολομβιανό σέντερ φορ, αφού σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή, Μόνχι, όποια ομάδα θέλει να κάνει δικό της τον 28χρονο παίκτη θα πρέπει να δώσει 30 εκατομμύρια ευρώ.

Απογοητευμένος με τη διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο Σέρχιο Ράμος, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην πόρτα της εξόδου από την αγαπημένη του ομάδα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμα της η ισπανική εφημερίδα «AS» ο αρχηγός των μαδριλένων είναι απογοητευμένος από τον πρόεδρο, Φλορεντίνο Πέρεθ με αιτία την ανανέωση του συμβολαίου του που λήγει σε δύο χρόνια και μέχρι στιγμής όποια συζήτηση έχει γίνει έχει πέσει στο κενό αφού δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο κοινό σημείο επαφής.

Η Βραζιλία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, νίκησε με 2-1 τη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Γ' ομίλου του Κόπα Αμέρικα, και προκρίθηκε σαν πρώτη στα προημιτελικά της διοργάνωσης, αφήνοντας εκτός συνέχειας την αντίπαλο της. Περού και Κολομβία πέρασαν στα προημιτελικά μετά το μεταξύ τους παιχνίδι που έληξε χωρίς γκολ (0-0) έτσι η Βραζιλία με τη νίκη της επί της Βενεζουέλας, «χάρισε» την πρόκριση στους Κολομβιανούς. Οι Κολομβιανοί είχαν τον έλεγχο του ματς, αλλά δεν μπόρεσαν να βρούνε το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: