11 Ιουνίου, 2015

ΝΕΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΚΑΜΕΡΟΝ

 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δέχτηκε σήμερα νέες πιέσεις να επιτρέψει στους βουλευτές και τους υπουργούς του να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιήσει με το ερώτημα της παραμονής ή μη στην Ε.Ε.

Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, υψηλόβαθμος βουλευτής των Συντηρητικών και πρόεδρος της ισχυρής «Επιτροπής 1922» των Τόρις, κάλεσε τον Κάμερον να σεβαστεί τις «ισχυρές απόψεις των άλλων», προκειμένου να κρατήσει ενωμένο το διχασμένο του κόμμα. Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. πριν προχωρήσει σε δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του 2017.  «Θα καλούσα την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την παραμονή ή μη στην Ε.Ε. ως ένα ζήτημα συνείδησης για όλους τους βουλευτές ανεξαρτήτως» έγραψε ο Μπρέιντι σε άρθρο του στην εφημερίδα «The Daily Telegraph».

«Η ελευθερία της επιλογής για τους υπουργούς του είναι το «λογικό και ώριμο» που θα έπρεπε να πράξει ο πρωθυπουργός» πρόσθεσε. Η παρέμβαση του Μπρέιντι ακολουθεί την αστοχία του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής της G7 τη Δευτέρα να υπαινιχθεί ότι οι υπουργοί του δεν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, εάν σκοπεύουν να κάνουν εκστρατεία υπέρ του «Όχι», κάτι το οποίο στη συνέχεια ανακάλεσε λέγοντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.

Ακόμη ένα πλήγμα για τον πρωθυπουργό ήρθε την Τρίτη από τον δήμαρχο Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους υπουργούς των Τόρις να ψηφίσουν ελεύθερα για την Ε.Ε. «Δεν βλέπω τον λόγο να μη συμβεί. Θα ήταν πολύ ασφαλέστερο και πιο αρμονικό να πει 'πάρτε τη δική σας απόφαση. Πρέπει στ΄ αλήθεια να τους δεσμεύσει όλους; Θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις» δήλωσε ο Τζόνσον.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: