07 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Επεισόδια στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής όταν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έκαψαν κάδους απορριμμάτων και πέταξαν μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις.

Η Φώφη Γεννηματά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, το Σάββατο, στο 10ο συνέδριο δήλωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του κόμματος, όχι, όμως, και από την πολιτική.

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στον προαύλιο χώρο εργοστασίου ανακύκλωσης στην περιοχή Νέα Ζωής Ασπροπύργου. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις ιδιωτικού Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), συνολικής έκτασης 20-25 στρεμμάτων, το οποίο επεξεργάζεται υλικά απορριμμάτων, κυρίως βιομηχανικών, και στον αύλειο χώρο του υπήρχαν αποθηκευμένες πολύ μεγάλες ποσότητες υλικών.

Μια νέα αρχή, με συνένωση δυνάμεων και μετεξέλιξη της παράταξης, ώστε να εκφράσει τον υπαρκτό χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, πρότεινε για το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά, η οποία θα είναι υποψήφια για τη θέση του προέδρου του κόμματος. «Ή θα καταφέρουμε να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις και να μετασχηματιστούμε ή δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης» είπε ο επίσης υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Το συνέδριο είναι καθοριστικό για την αναγέννηση της παράταξης, τόνισε ο τρίτος υποψήφιος Ανδρέας Λοβέρδος.

Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ: η πρώην βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη, ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Βαγγέλης Ιντζίδης και ο Αλέξανδρος Πολυχρονιάδης κατέθεσαν υποψηφιότητα στο Συνέδριο. Αύριο, Κυριακή, η εκλογή προέδρου.

Κόσμος: Στις Βαυαρικές Αλπεις, προκειμένου να μετάσχει στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Eπτά (G7), έφθασε το πρωί της Κυριακής ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συναντήσεις.

Στους 431 ανέρχονται οι νεκροί και οι 11 είναι οι αγνοούμενοι από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Αστέρι της Ανατολής» στον ποταμό Γιανγκτσέ, το βράδυ της Δευτέρας, με τις αρχές να παραδέχονται ότι δεν υπάρχει ελπίδα να βρεθούν επιζώντες. Πρόκειται για το χειρότερο ναυάγιο στην Κίνα τα τελευταία 70 χρόνια.

Άνοιξαν στις 8 το πρωί της Κυριακής τα εκλογικά κέντρα στην Τουρκία για τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες το ισλαμο-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) που είναι στην εξουσία τα τελευταία 13 χρόνια ελπίζει να κερδίσει προκειμένου να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο «μενού» της διμερούς συνάντησης που θα έχουν Μπαράκ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή, πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στη Βαυαρία, αναμένεται να βρεθεί, μεταξύ άλλων, και το ελληνικό ζήτημα. Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει να ξεκινήσει νέα προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν το Σάββατο με δυνάμεις της αστυνομίας στο γερμανικό θέρετρο Γκάρμις-Παρτενκίρχεν στις Άλπεις, μία ημέρα πριν την έναρξη των εργασιών της G7. Συνολικά, 2.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, προκειμένου να κρατήσουν τους διαδηλωτές  μακριά από τον πύργο του Ελμάου, όπου θα ξεκινήσει το απόγευμα της Κυριακής η G7.

Οικονομία: Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε το Σάββατο ότι η πρόταση των πιστωτών στην Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί τελεσίγραφο. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει «νόμιμα επιχειρήματα» κατά των περικοπών των συντάξεων και τόνισε ότι θα πρέπει να βρει η Αθήνα ισοδύναμα μέτρα.

«Δεν θα υπογράψουμε κάτι το οποίο ενδυναμώνει αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων πέντε ετών» σημείωσε σε συνέντευξή του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται».

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε την Ελλάδα ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αλλαγές στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της. «Η Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της» είπε ο Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten.

Αθλητισμός:Δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του ο Λουίς Σουάρες μετά την κατάκτηση του Champions League, απέναντι στη Γιουβέντους. Ο Ουρουγουανός δήλωσε πως κατέκτησε το τρόπαιο με την ομάδα των ονείρων του, ενώ αφιέρωσε τη κατάκτηση στην οικογένεια του, στον κόσμο της Μπαρτσελόνα αλλά και... σε όλη την Ουρουγουάη. Συγκίνηση προκάλεσε σε όλον τον ποδοσφαιρικό πλανήτη η εικόνα του Αντρέα Πίρλο να κλαίει μετά το σφύριγμα της λήξης του τελικού του Champions League, όπου βρήκε τη Μπαρτσελόνα στην κορυφή και τη Γιουβέντους δεύτερη.

Η Μπαρτσελόνα, η κορυφαία ομάδα του πλανήτη στον 21ο αιώνα, στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 5η φορά στην ιστορία της. Οι «Μπλαουγκράνα» νίκησαν 3-1 τη Γιουβέντους στον τελικό του Champions League που έγινε στο Βερολίνο και έγιναν οι πρώτοι που κατακτούν το tremble για δεύτερη φορά (η πρώτη το 2009). Ο Ράκιτιτς στο 4΄, ο Σουάρες στο 68΄ και ο Νεϊμάρ στο 90+7΄ πέτυχαν τα γκολ των πρωταθλητών Ισπανίας, ενώ ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει ο Μοράτα στο 55΄.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: