01 Ιουνίου, 2015

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

 

Στην ατζέντα της συνάντησης Γιούνκερ- Μέρκελ- Ολάντ στις Βρυξέλλες θα είναι σήμερα Δευτέρα η Ελλάδα, ακόμα και αν επίσημος λόγος για τις συνομιλίες είναι το ουκρανικό ζήτημα. Η νέα εβδομάδα αναμένεται να είναι κρίσιμη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την κατάληξη σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία, καθώς οι διαβουλεύσεις έχουν επιταχυνθεί, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι τηλεδιάσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο την Κυριακή αναφέρθηκε ότι ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα. Η Κομισιόν έχει συντάξει ήδη κείμενο συμφωνίας και το έχει αποστείλει στο Μέγαρο Μαξίμου από το απόγευμα του Σαββάτου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού, πρόκειται για κείμενο που εμπεριέχει τις θέσεις των θεσμών και του ΔΝΤ και ουσιαστικά βασίζεται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Το κείμενο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, προβλέπει, για το 2015, μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, κυρίως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Περιλαμβάνει, επίσης, όλο το φάσμα των θεμάτων της διαπραγμάτευσης από τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ έως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό αλλά και την πάγια θέση του ΔΝΤ για περικοπές τουλάχιστον στις επικουρικές στις συντάξεις.

Όλες οι βασικές παράμετροι, που αφορούν ζητήματα όπως η φορολόγηση, το συνταξιοδοτικό, η λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών, του τραπεζικού συστήματος κ.α. βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, καθώς συνεχίστηκαν και την Κυριακή οι διαβουλεύσεις για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

Η ύπαρξη τριών κειμένων ως προσχεδίων συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, στα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται προσπάθειες να περιληφθούν οι διαφορές της κάθε πλευράς καθώς στις τάξεις των θεσμών δεν παρατηρείται ενιαία θέση σε μια σειρά από ζητήματα.

«Πολύ κοντά σε συμφωνία»:Στο μεταξύ, κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν εφικτή τη σταδιακή επίτευξη συμφωνίας στο τεχνικό επίπεδο, με τις συζητήσεις να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ και ειδικότερα στην κατεύθυνση να υπάρξουν τέσσερις συντελεστές, με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, στο 7%.

Το πολιτικό χαρακτηριστικό της συμφωνίας, λένε κυβερνητικές πηγές, είναι ότι δεν θα επιβαρύνονται τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνει το Μαξίμου, στο 70% - 75% των θεμάτων έχει διαπιστωθεί σύγκλιση. Μέσα στην συμφωνία θα υπάρχει και η αναφορά στην ανάγκη ρύθμισης του δημόσιου χρέους, αλλά και στην αναπτυξιακή βοήθεια προς την Ελλάδα. 

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβάλει σιγή ασυρμάτου σε όλα τα μέλη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αλλά και στους διαπραγματευτές που βρίσκονται στο Brussels Group.

Ενδεικτική της επιτάχυνσης των συζητήσεων είναι και η αναφορά: «κλείνουμε» που έκανε, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το εάν κλείνει η συμφωνία, κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, και η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη του κ. Τσίπρα με την κα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Χαρακτηριστική του σημείου των διαπραγματεύσεων και η συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στην οποία ανέφερε ότι «υπάρχει συμφωνία», διευκρινίζοντας πως προβλέπει ότι αυτή «θα κλείσει εντός ολίγων ημερών» και ότι «θα ακολουθήσει Eurogroup για την έγκριση της χρηματοδότησης».

Έτινγκερ: Εφικτή συμφωνία εντός της εβδομάδας: Παράλληλα, ο επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ εκτίμησε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα ότι μπορεί να είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της εντός της εβδομάδας.

«Θα χρειαστούμε να υπάρξει πρόοδος στο επίπεδο των ομάδων εργασίας, ώστε να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεως, ίσως ακόμη και ως το τέλος της εβδομάδας», κάτι το οποίο θα καθιστούσε δυνατή την εκταμίευση «της τελευταίας δόσης της βοήθειας από το τρέχον πρόγραμμα», είπε ο Έτινγκερ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt. Ωστόσο ο υποβάθμισε τις προσδοκίες περί επίτευξης σημαντικής προόδου στη συνάντηση Μέρκελ,Ολάντ και Γιούνκερ στο Βερολίνο. 

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες για να επιλυθούν ‘παρεμπιπτόντως’», είπε ο Έτινγκερ, επίτροπος Ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας. Σύμφωνα με τον Έτινγκερ, οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε ό,τι αφορά μεταρρυθμίσεις όπως οι αλλαγές στον ΦΠΑ, όμως οι διαφορές των δύο πλευρών όσον αφορά την αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα εξακολουθούν να είναι μεγάλες.

Ολοκληρώθηκε σε πολύ καλό κλίμα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίς το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. ίδιες πήγες αναφέρουν ότι κοινή παραδοχή όλων των μερών είναι να βρεθεί λύση άμεσα.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας μετά την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Πέμπτης. Τη Δευτέρα η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ θα συναντηθούν στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισίον) Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των τριών θα βρεθεί το ελληνικό ζήτημα.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό με θέμα- σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- την πορεία των διαπραγματεύσεων και το θέμα της τοποθέτησης της Έλενας Παναρίτη στη θέση εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Στην τελική ευθεία;
Όλες οι βασικές παράμετροι, που αφορούν ζητήματα όπως η φορολόγηση, το συνταξιοδοτικό, η λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών, του τραπεζικού συστήματος κ.α. βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, καθώς συνεχίστηκαν και την Κυριακή οι διαβουλεύσεις για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις, ο ρυθμός τους επιταχύνεται, με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η σταδιακή επίτευξη συμφωνίας στο τεχνικό επίπεδο. Οι συζητήσεις βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ και ειδικότερα στην κατεύθυνση να υπάρξουν τέσσερις συντελεστές, με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, στο 7%.

Εκτιμάται ότι οι διαβουλεύσεις μπορεί να συνεχιστούν και τη Δευτέρα, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των επικεφαλής του Brussels Group, ενώ παράλληλα ανάλογες διαβουλεύσεις γίνονται σε διάφορα επίπεδα. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το προσχέδιο της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές συγγράφεται επί δύο κειμένων. Το πολιτικό χαρακτηριστικό της συμφωνίας, λένε κυβερνητικές πηγές, είναι ότι δεν θα επιβαρύνονται τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνει το Μαξίμου, στο 70% - 75% των θεμάτων έχει διαπιστωθεί σύγκλιση. Μέσα στην συμφωνία θα υπάρχει και η αναφορά στην ανάγκη ρύθμισης του δημόσιου χρέους, αλλά και στην αναπτυξιακή βοήθεια προς την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβάλει σιγή ασυρμάτου σε όλα τα μέλη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αλλά και στους διαπραγματευτές που βρίσκονται στο Brussels Group.

Άρθρο-παρέμβαση Τσίπρα στη γαλλική Le Monde.
Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας, σε άρθρο του στη Le Monde, τονίζει ότι η μη επίτευξη συμφωνίας μέχρι στιγμής δεν οφείλεται σε μια «υποτιθέμενη άτεγκτη, αδιάλλακτη και ακατανόητη στάση της Ελλάδας.

Αλλά στην επιμονή ορισμένων θεσμικών παραγόντων να καταθέτουν προτάσεις παράλογες και να δείχνουν παντελή αδιαφορία τόσο στην πρόσφατη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού, όσο και στη δημόσια παραδοχή και των τριών θεσμών ότι θα υπάρξει η αναγκαία ευελιξία, ώστε να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία».

Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει παράλληλα ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά αποτελεί το επίκεντρο της σύγκρουσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων στρατηγικών για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Ποια στρατηγική θα επικρατήσει; Εκείνη του ρεαλισμού για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δημοκρατίας ή η στρατηγική της ρήξης και της διχοτόμησης; Αν κάποιοι, πάντως, νομίζουν ή, θέλουν να πιστεύουν, ότι η απόφαση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ελλάδα διαπράττουν μεγάλος λάθος. Θα τους πρότεινα απλώς να ξαναδιαβάσουν το αριστούργημα του Χέμινγουεϊ: "Για ποιον χτυπά η καμπάνα;"» γράφει ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: