22 Ιουνίου, 2015

ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

 

Σε εξέλιξη φαίνεται να είναι η αντίστροφη μέτρηση όσον αφορά στον επίλογο του «ελληνικού ζητήματος», με το κρίσιμο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας.  

Αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αγία Πετρούπολη ο κ. Αλέξης Τσίπρας άρχισε κύκλο επαφών με συνεργάτες του και την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, ενώ την Κυριακή συνεδρίασε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο για να καθορίσει την τακτική της κυβέρνησης και τις προτάσεις του ενόψει των συνεδριάσεων του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Μεγάλη υποχώρηση εμφανίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν την επίτευξη συμφωνίας της χώρας με τους δανειστές της. Οι τιμές των τίτλων από το πρωί βρίσκονται σε ανοδική πορεία με αποτέλεσμα η απόδοση του 2ετούς ομολόγου να υποχωρεί στη δευτερογενή αγορά στο 23,6% από 28,3% που ήταν το πρωί.

Αντιστοίχως το δεκαετές ομόλογο διαπραγματευόταν πριν από λίγο με απόδοση 10,8% από 12,4% που ήταν στην αρχή της ημέρας. «Έχουμε μια πολύ σημαντική ημέρα μπροστά μας» είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Όπως δήλωσε, η θέση της Κομισιόν είναι ότι το έγγραφο που απεστάλη αποτελεί μια «καλή βάση» για πρόοδο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Ερωτηθείς για το ποια πρόταση συζητείται, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι «έχουμε ένα έγγραφο με την υπογραφή του Έλληνα πρωθυπουργού», πάνω στο οποίο συζητούν οι θεσμοί.  Παρέμβαση πραγματοποιεί αυτή την ώρα έξω από την τράπεζα της Ελλάδος η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Κεντρικό σύνθημα της παρέμβασης είναι "Ρήξη με την λιτότητα" - "Στουρνάρα παραιτήσου".

Μέρκελ:Ίσως να χρειαστούν μερικές ημέρες ακόμη για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης που συναντώνται αργότερα σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες δεν αναμένεται να είναι σε θέση να λάβουν επίσημη απόφαση για το κατά πόσο θα προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα, δήλωσε, όπως μεταδίδει το Reuters, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμα χρόνος αυτή την εβδομάδα για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.

«Υπάρχουν ακόμα πολλές ημέρες στην εβδομάδα κατά τις οποίες μπορούν να ληφθούν αποφάσεις» δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στην πόλη Μάγκντεμπεργκ στην ανατολική Γερμανία. Ακόμη επεσήμανε ότι χωρίς μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, η σύνοδος σήμερα το βράδυ δεν μπορεί να είναι τίποτα περισσότερο από ένα φόρουμ συζήτησης.

Συνολική και βιώσιμη συμφωνία επιθυμεί ο Ολάντ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σήμερα να υπάρξει μία «συνολική και βιώσιμη συμφωνία» και όχι «μερική και περιορισμένη χρονικά» ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της, πριν από μία κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Εκείνο που δεν επιθυμώ, είναι να υπάρξει μία μερική συμφωνία ή περιορισμένη χρονικά. Είμαι υπέρ μίας συνολικής και βιώσιμης συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ολάντ, προσθέτοντας πως η Γαλλία «θα κάνει τα πάντα ώστε από τη συζήτηση να προκύψει μία συμφωνία».

Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα απόψε, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εξέφρασε την ελπίδα «ότι οι βάσεις θα είναι τέτοιες που μία συμφωνία θα είναι δυνατή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Με διαχυτικότητα υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα ο Γιούνκερ.Γνωστή η διαχυτικότητα του προέδρου της Κομισιόν όταν υποδέχεται καλεσμένους στην Κομισιόν. Την πρώτη φορά που υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα τον έπιασε από το χέρι, σήμερα με πολύ χαριτωμένο τρόπο του έκανε μια κίνηση που θύμιζε χαστούκι. Άγνωστο εάν μέσα του ήθελε να ασκήσει βία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: