24 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Συνεδριάζει στις 3 το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά των τελευταίων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα και μπροστά στο ενδεχόμενο της υπογραφής συμφωνίας.

Λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει από τις ενστάσεις (κυρίως) του ΔΝΤ απέναντι στα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο της συμφωνίας θα επιχειρήσει να βρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στις Βρυξέλλες.

Eρώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού, Νίκος Ορφανός και Ιάσονας Φωτήλας για το φλέγον ζήτημα της μεταφοράς μεταναστών από τα νησιά. Οι βουλευτές ρωτούν ποια μέτρα αναμένεται να λάβει το υπουργείο για τη μετακίνηση των μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Πολιτικές εξελίξεις, με φόντο κυρίως την αναμενόμενη αναταραχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές, «βλέπει» η ηγεσία της ΝΔ που θεωρεί ότι μεγαλύτερη τιμωρία για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πως προτείνει άκρως υφεσιακά μέτρα και λιτότητα με περισσότερους φόρους. «Ο Τσίπρας αντί για περήφανη διαπραγμάτευση υποτάχθηκε πλήρως στην τρόικα» λέει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους είναι και η μείωση αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί σε περικοπή 5% από τον προϋπολογισμό για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της χώρας. Ο βρετανικός Guardian αναρωτιέται γιατί οι αριστεροί πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν προωθούν μεγαλύτερη μείωση αμυντικών δαπανών, αντί της επιβολής νέων φόρων, δεδομένου ότι η χώρα ξοδεύει σε στρατιωτικές δαπάνες ποσά επιπέδου ΗΠΑ, κατ' αναλογία των μεγεθών των οικονομιών κάθε χώρας του ΝΑΤΟ.

Κόσμος: Σαν βόμβα έπεσε στο Παρίσι η αναφορά της Liberation πως οι γάλλοι πρόεδροι από τον Ολάντ μέχρι τον Σιράκ - είχαν πέσει θύματα παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να αντιδράσει, λέγοντας πως «δεν είχε και δεν θα έχει ποτέ στόχο τις επικοινωνίες του Ολάντ» περιοριζόμενος μόνο στον νυν πρόεδρο. Έκτακτη συνεδρίαση στο Μέγαρο των Ηλυσίων μετά τα δημοσιεύματα, κύμα οργισμένων αντιδράσεων στη γαλλική πολιτική σκηνή.

O γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, οργάνωνε το 2012 μυστικές συναντήσεις μεταξύ Γάλλων αξιωματούχων, αλλά δρομολογούσε και επαφές με τη γερμανική αντιπολίτευση, χωρίς τη γνώση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, για να συζητηθούν οι συνέπειες από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από απόρρητο έγγραφο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) που έδωσε στη δημοσιότητα το Wikileaks.

Ένα κοριτσάκι μόλις 12 ετών ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία την είχαν ζώσει σε αγορά στην βορειοανατολική Νιγηρία, συμπαρασύροντας στον θάνατο 9 ανθρώπους και τραυματίζοντας 30. Η αρχηγός του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν θεωρεί αναπόφευκτη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, και υποστηρίζει ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος θα επιδιώξει ανάκτηση της γαλλικής εθνικής κυριαρχίας από την ΕΕ  ειδάλλως θα βγάλει τη Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τώρα μιλάμε για Grexit, αύριο θα μιλάμε για Brexit και μεθαύριο για Frexit» προφήτευσε η αρχηγός του αντιευρωπαϊκού κόμματος. Εκστρατεία κατά των εξώσεων στη Μαδρίτη ξεκίνησε η Διεθνής Αμνηστία, αφήνοντας για λίγο το συνηθισμένο πεδίο δράσης της, για να καταγγείλει μια από τις πιο οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία.

Η εκστρατεία «Μια πόρτα, μια ιστορία» στόχο έχει να προσελκύσει την προσοχή στον πολλαπλασιασμό των εξώσεων ιδιοκτητών κατοικιών εξαιτίας ανείσπρακτων οφειλών τους προς τις τράπεζες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ισπανία.

Οικονομία: Πτωτικές τάσεις επικρατούν την Τετάρτη στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποίηση μέρους των υψηλών κερδών που σημείωσαν στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε κέρδη 15,66%.

Διατάξεις με τις οποίες καθαρίζεται ρητά πως η εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου, του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου, αλλά και με τις οποίες δίδεται παράταση έως τις 27 Ιουλίου 2015 στην υποβολή της δήλωσης ακινήτων, κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τον Κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1996 έκλεισε σήμερα Τετάρτη το χρηματιστήριο του Τόκιο, μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας μετά τις ελπίδες στις χρηματαγορές για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους. Δύο στους πέντε καταναλωτές στην Ιαπωνία εκτιμούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν μεταξύ 2%-5% μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Αθλητισμός:O Κέβιν Μιραλάς, που αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν από την Εβερτον, αναζητά τον νέο του σταθμό και οι πληροφορίες θέλουν τον Ολυμπιακό να έχει κάνει ήδη κίνησή αποκτησής του.

Ο Χαβιέρ Σαβιόλα επέστρεψε στην ομάδα, που τον ανέδειξε, τη Ρίβερ Πλέιτ. Ο Αργεντινός σταρ επέστρεψε στη χώρα του και στη λαοφιλή ομάδα του Μπουένος Αϊρες, καθώς δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στην Ιταλία και την Ελλάς Βερόνα.

Συμβόλαιο στην ΑΕΚ με...διακοπές στην Ελλάδα σχεδιάζει ο Ρόναλντ Βάργκας. Ο τεχνικός διευθυντής της Ένωσης, Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ποδοσφαιριστή που βρίσκεται στη Βενεζουέλα, καθώς ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας του στο Κόπα Αμέρικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: