09 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Με τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τους εταίρους να είναι πλέον ασφυκτικά και δεδομένης της δυσχέριας να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των προτάσεων των θεσμών και της Αθήνας, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο μιας μεσοπρόθεσμης συμφωνίας, δηλαδή επί της ουσίας μιας νέας παράτασης μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Επί τάπητος μπαίνουν οι όροι για μια τέτοια συμφωνία και κυρίως το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού. Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, αλλά τονίζει ότι αυτό δεν θα γίνει εις βάρος συντάξεων και επιδομάτων.
   
Τη διενέργεια δημοψηφίσματος στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου για το θέμα του ΦΠΑ ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, κατόπιν πρότασης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, με στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά.
  
 Άστατος θα παραμείνει ο καιρός σε όλη τη χώρα, ενώ το απόγευμα δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Αττική, κυρίως στα βόρεια. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 26 βαθμούς Κελσίου. Ίδιο θα είναι το σκηνικό και την Τετάρτη, με την ΕΜΥ να προβλέπει βελτίωση από το βράδυ.
   
Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, με αφορμή το βιβλίου του δεύτερου (με τίτλο «Τρόικα, ο δρόμος προς την καταστροφή») στο οποίο αναφέρεται ότι τον Νοέμβριο του 2009 παρουσιάστηκε στην τότε κυβέρνηση πρόταση για «μίνι μνημόνιο» χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ, στην οποία όμως η Αθήνα δεν απάντησε ποτέ.

Κόσμος: Πολλοί πυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή τους σε τεράστια πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις κοντά στο Κίεβο, αναγκάζοντας το υπουργείο Εσωτερικών να θέσει τις δυνάμεις του σε κατάσταση συναγερμού, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.
   
Οι κρίσεις στην Ουκρανία και την Ελλάδα κυριάρχησαν στις εργασίες της συνόδου G7 στη Γερμανία, αλλά για την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η επιτυχία της συνόδου εξαρτιόταν από την αρχή από τη συμφωνία στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Και η γερμανίδα καγκελάριος πέτυχε τον στόχο της. 

Με τη συμφωνία να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε κάτω από δύο βαθμούς σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή, η Μέρκελ κρατά στα χέρια της ένα αποτέλεσμα που μπορεί να παρουσιάσει στους επικριτές της, οι οποίοι παραπονούνταν ότι η σύνοδος είναι μια ακριβή λήψη φωτογραφιών.
   
Ως πιο συμφέρουσα προκρίνεται η λύση του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στην Τουρκία, μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Τις «κόκκινες γραμμές» του χάραξε το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), το οποίο θεωρείται ως ο πιο πιθανός σύμμαχος για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το AKP, χωρίς, πάντως, να αποκλείει τη συνεργασία. «Παράθυρο» για συνεργασία άφησε και το CHP.
   
Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για θέματα σεξουαλικής βίας καταγγέλλει ότι η απαγωγή νεαρών κοριτσιών αποτελεί βασική στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους για την προσέλκυση ξένων μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με τον Ζαϊνάμπ Μπανγκούρα, τα κορίτσια πωλούνται στα σκλαβοπάζαρα «ακόμα και για ένα πακέτο τσιγάρα».
   
Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την απελευθέρωση του κρατουμένου Άλφρεντ Γούντφοξ, 68 ετών, ο οποίος βρίσκεται στην απομόνωση εδώ και 43 χρόνια σε φυλακή της Λουιζιάνα. Παράλληλα, απαγόρευσε στις εισαγγελικές αρχές να τον δικάσουν για τρίτη φορά.

Οικονομία: Στα χέρια των θεσμών βρίσκεται η νέα ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων, η οποία αποσκοπεί στο να γεφυρώσει το χάσμα με τους θεσμούς. Τη σχετική πληροφορία, που μεταδόθηκε από ξένα ΜΜΕ, επιβεβαίωσαν πηγές της Κομισιόν.
   
Την άποψη πως ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, που θα συνοδευτεί από ταραχές και νέες εκλογές θα αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα της χώρας, παρά την επαναλαμβανόμενη αποφυγή της, εκφράζει ο αρθρογράφος των New York Times Ρότζερ Κοέν σε άρθρο του με τίτλο «Η Ελληνική παγίδα».
   
Στην επισήμανση ότι με βάση τα τιμολόγια  που ίσχυσαν το 2014 το τελικό ενεργειακό κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι 30% υψηλότερο έναντι των ευρωπαϊκών προχωρεί η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε προς την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναφορικά με τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και το ανταγωνιστικό κόστος για τη βιομηχανία.

Αθλητισμός: Εκατοντάδες φίλαθλοι υποδέχθηκαν τον Τσάβι στο αεροδρόμιο της Χαμάντ. Ο Ισπανός αστέρας, που αποχώρησε από την Μπαρτσελόνα μετά από την κατάκτηση ενός ακόμα τρεμπλ, ταξίδεψε στο Κατάρ για να υπογράψει το συμβόλαιο του με την Αλ Σαντ και να παρουσιαστεί.
   
Μπορεί ο Βίτορ Περέιρα να είναι ακόμη προπονητής του Ολυμπιακού, αλλά και ο ίδιος ξέρει πολύ καλά πως δεν θα συνεχίσει στην ομάδα του Πειραιά. Ετσι σύμφωνα με τα πορτογαλικά ΜΜΕ έχει ήδη βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, που είναι η Τουρκία και η Φενέρμπαχτσε.
   
Ο Βιντσέντσο Μοντέλα απολύθηκε από τη θέση του προπονητή της Φιορεντίνα, με την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η διοίκηση του συλλόγου, που ανήκει στην οικογένεια Ντέλα Βάλε να αναφέρει ότι «απέτυχε η σχέση εμπιστοσύνης», αφήνοντας πολλά... καρφιά για τη συμπεριφορά του ιταλού τεχνικού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: