18 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα, Πέμπτη, ενώπιον της Budenstag ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και πως μια συμφωνία είναι ακόμη πιθανή. Σημείωσε, ωστόσο ότι η μπάλα είναι στα ελληνικά χέρια.

Με αφορμή την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και τα μηνύματα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διεθνή Τύπο δημοσιεύονται σήμερα, Πέμπτη, σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με αποκορύφωμα το γαλανόλευκο πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης του βρετανικού Guardian, υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα πληρώσει».

«Μένουμε Ευρώπη» είναι το σύνθημα της συγκέντρωσης που προγραμματίζεται για το απόγευμα της Πέμπτης στο Σύνταγμα (19:30). Οι διοργανωτές απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής μέσω Facebook και ήδη 11.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει το «παρών». Ύστερα από μπλοκάρισμα πέντε χρόνων ανοίγει ξανά το Κτηματολόγιο για τον Δήμο Αθηναίων.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και μετά 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δήλωσαν 1.343.000 δικαιώματα το 2008 - και πλήρωσαν 35 ευρώ ανά δικαίωμα - θα λαμβάνουν και ταχυδρομικά τις σχετικές ενημερώσεις από το Κτηματολόγιο. Ρύθμιση που επιχειρεί να ανοίξει τη βεντάλια της μείωσης ή απαλλαγής από δημοτικά τέλη σε περισσότερες κατηγορίες οικονομικά αδυνάτων πολιτών εισάγει το υπουργείο Εσωτερικών στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την αυτοτελή υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ.

Κόσμος: Ο αριθμός των εκτοπισμένων και των προσφύγων λόγω των πολεμικών συγκρούσεων σε διάφορες χώρες του κόσμου έφθασε το επίπεδο ρεκόρ των 60 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2014, επισημαίνει η ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένοπλος εισέβαλε στην Αφρικανική Επισκοπική Εκκλησία Εμμανουήλ των Μεθοδιστών στο Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ και άνοιξε πυρ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των θυμάτων είναι και ο εφημέριος της εκκλησίας. Για «έγκλημα μίσους» έκανε λόγο ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας. Σε εξέλιξη το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη. Φωτορεπορτάζ και βίντεο Με νίκη της Δημοκρατίας ισοδυναμεί η απόρριψη της μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος στο Χονγκ Κονγκ. 

Η μεταρρύθμιση υποστηριζόνταν από το Πεκίνο και είχε προκαλέσει ογκώδεις διαδηλώσεις και συγκρούσεις στις οποίες πρωταγωνιστούσε το «Κίνημα της Ομπρέλας». Πάντως, το αποτέλεσμα φαίνεται πως καθορίστηκε από μια... παρεξήγηση. «Η μεταναστευτική κρίση αποκαλύπτει όλες τις αδυναμίες και τους φόβους μας». Για τον Μαρκ Οζέ, έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους κοινωνικούς ανθρωπολόγους, αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Μεσόγειο αποτελεί σύμπτωμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες οι οποίες πλέον δεν έχουν ούτε μεγαλόπνοα σχέδια ούτε ισχυρές πεποιθήσεις.

Πριν από σχεδόν 20 χρόνια πυροβόλησε θανάσιμα στην πλάτη τον Γιτζάκ Ράμπιν, σκοτώνοντας όχι μόνο τον ειρηνοποιό πρωθυπουργό του Ισραήλ, αλλά και τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Σήμερα, ωστόσο, ο Ισραηλινός εθνικιστής δολοφόνος Γιγκάλ Αμίρ είναι ο «ήρωας» μιας αυτοβιογραφικής ταινίας η οποία επρόκειτο, μάλιστα, να προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ. Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Οικονομία: Για πρώτη φορά από το 2010 τα συνολικά έσοδα των χωρών μελών του ΟΠΕΚ από εξαγωγές πετρελαίου υποχώρησαν πέρυσι κάτω από το 1 τρισ. δολάρια. Αυτό δείχνει πόσο πολύ πλήττει τα δημόσια οικονομικά των χωρών αυτών η πτώση των τιμών του πετρελαίου. Βέβαια μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι καταναλωτές που βλέπουν τις τιμές της ενέργειας να έχουν υποχωρήσει.

Απάντηση στον επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ για την Ελλάδα έδωσε μέσω του Project Syndicate ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Στο σχετικό κείμενο του Αμερικανού καθηγητή και προσωπικού φίλου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη υιοθετεί πολλά από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην γερμανική Tagesspiegel.

Αθλητισμός: Αντιμέτωπος με βαρύ κατηγορητήριο στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στον χώρο του ποδοσφαίρου βρίσκεται, ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς, Γιώργου Ανδρεάδη, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος προσήλθε στα δικαστήρια της Ευελπίδων λίγο πριν τις 8:00, καλείται να λογοδοτήσει στον ανακριτή για σωρεία κακουργηματικών πράξεων καθώς, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση...

Εφθασε το πρωί της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη προερχόμενος από την Κροατία και μέσω Αθηνών ο Κροάτης προπονητής Ιγκορ Τούντορ, προκειμένου να συμφωνήσει και να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ. Απογοητευτική η Βραζιλία, ηττήθηκε από την Κολομβία με 1-0, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Γ' ομίλου του Κόπα Αμέρικα. Η παρέα των Φαλκάο, Χάμες Ροντρίγκες και Κουαδράδο ήταν καλύτερη, νίκησε και έβαλε υποψηφιότητα για πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: