30 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Σε νέα ματαίωση της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών προχώρησε η κυβέρνηση. Η καθιερωμένη για την Δευτέρα ενημέρωση μετατέθηκε για το μεσημέρι της Τρίτης, όμως έγινε γνωστό ότι αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί. Μία ακόμα παρέμβαση από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου: «Αν πράγματι η πρωτοβουλία Γιούνκερ για την επανέναρξη του διαλόγου έχει κάποια στέρεα βάση, τότε η κυβέρνηση δεν πρέπει να την απορρίψει» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να αναλάβει το βάρος της απόφασης της συμφωνίας, γιατί «αισθάνεται ότι θα συνθλιβεί ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, εκφράζοντας την ανησυχία της για το κλίμα διχασμού που πιθανώς θα διαμορφωθεί από τη Δευτέρα. «Αυτό το δημοψήφισμα οδηγεί είτε στη χρεοκοπία είτε στο διχασμό του ελληνικού λαού» είπε. Η εκτύπωση των ψηφοδελτίων για το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής έχει ήδη ξεκινήσει. Το ψηφοδέλτιο έχει προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις τόσο για το περίπλοκο του ερωτήματος, όσο και για το γεγονός ότι στις απαντήσεις προηγείται το «όχι».

Το υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι το ψηφοδέλτιο «σχεδιάστηκε με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αποτελεί και απόφαση της Βουλής». Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών σημειώθηκε στις 09:07 το πρωί με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πύλου. 

Κόσμος:Στην κορυφή του ενδιαφέροντος του ξένου Τύπου παραμένει το ελληνικό θρίλερ, ο οποίος εστιάζει πλέον μεταξύ της αναφοράς του Αλέξη Τσίπρα πως με «ναι» δεν θα είναι «πρωθυπουργός παντός καιρού», της μεγάλης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα και του ψηφοδελτίου που παρουσιάστηκε. Η διατύπωση του ερωτήματος και, φυσικά, η σειρά των απαντήσεων έχει προκαλέσει ιδιαίτερο το ενδιάφερον του Τύπου.  

Στο νέο «γαλλικό κύμα» αποκαλύψεων βάσει των αρχείων του Wikileaks, οι παρακολουθήσεις γάλλων προέδρων συνοδεύονταν και με οικονομική κατασκοπεία σε βάρος του Παρισιού: Σύμφωνα με τις νέες αναφορές, στο στόχαστρο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είχαν μπει και οι επικοινωνίες των υπουργών Οικονομικών αλλά και εταιρείες. 

Επιβάτης σε τρένο υψηλής ταχύτητας στην Ιαπωνία αυτοπυροπολήθηκε, με τους καπνούς να προκαλούν, κατά τις πρώτες πληροφορίες, καρδιακή προσβολή σε άλλους δύο επιβάτες. Το τρένο, που είχε ξεκινήσει από το Τόκιο με προορισμό την Οσάκα, γέμισε καπνό και σταμάτησε επί τόπου όταν επιβάτες πάτησαν το κουμπί κινδύνου. Σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Αθήνα οι ευρωπαίοι ηγέτες, με πολλούς από αυτούς να σημειώνουν ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής αφορά την παραμονή ή την έξοδο από την Ευρωζώνη. 

Ο Γιούνκερ, καθώς και η Ιταλία, η Βρετανία και η Γερμανία έσπευσαν να προειδοποιήσουν τους έλληνες ψηφοφόρους ότι το δίλημμα της Κυριακής είναι ευρώ ή δραχμή, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πόρτα των διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτή. Προς το συμφέρον όλων να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι πλευρές που διαπραγματεύονται για το ελληνικό χρέος πρέπει να αναπτύξουν ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης που θα προσφέρει στην Ελλάδα με ένα βιώσιμο σχέδιο για το χρέος χωρίς να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. 

Οικονομία:Την άποψή του για το ελληνικό δημοψήφισμα κατέθεσε ο αμερικανικός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. Παρουσιάζοντας το δίλημμα όπως το αντιλαμβάνεται, καταλήγει στο ότι είναι πολύ δύσκολο να συμβουλεύσει κανείς τους Έλληνες πώς να ψηφίσουν καθώς και οι δύο επιλογές ενέχουν τεράστιο ρίσκο, όμως λέει ότι εκείνος «ξέρει τι θα ψήφιζε».

Tη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των υπολοίπων των ρευστών διαθεσίμων των Ασφαλιστικών Ταμείων ζήτησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες που θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες. Συνεχίζεται την Τρίτη το ξεπούλημα στα ελληνικά ομόλογα, με τους επενδυτές να τιμολογούν το κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, δεδομένης της μη πληρωμής του ΔΝΤ σήμερα Τρίτη.

Η απόδοση του ελληνικού 2ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 35% από 33,2% χθες Δευτέρα. Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου είναι στο 22,8% και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στο 15%, από 14% στην χθεσινή συνεδρίαση. 

Αθλητισμός: Η διοργανώτρια Χιλή πήρε την πρόκριση για τον τελικό του Κόπα Αμέρικα, καθώς νίκησε με 2-1 το Περού στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Στο μεγάλο τελικό θα αντιμετωπίσει το νικητή του άλλου ημιτελικού μεταξύ της Αργεντινής και της Παραγουάης. Η Χιλή νίκησε και πήρε το εισιτήριο για τον 5ο τελικό Κόπα Αμέρικα της ιστορίας της, ελπίζοντας πως αυτή τη φορά θα σηκώσει για πρώτη φορά το βαρύτιμο τρόπαιο.

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας με τον Αθλητικό Διευθυντή, Πιέρ Ισά. «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει τη μη ανανέωση της συνεργασίας της με τον κ. Πιέρ Ισά. Ο κ. Ισά είχε τα τελευταία δύο χρόνια σημαντική συνεισφορά στις αγωνιστικές επιτυχίες και στη πρόοδο του συλλόγου. Ο κ. Ισά θα αποτελεί έναν πολύτιμο φίλο της ΠΑΕ Ολυμπιακός και στη νέα επαγγελματική του δραστηριότητα» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Επίσημα παίκτης της Άρσεναλ είναι από τη Δευτέρα ο Πετρ Τσεχ, με τον 33χρονο τσέχο να αφήνει την Τσέλσι μετά από 11 χρόνια και μετακομίζει λίγο πιο δίπλα στο «Emirates» με τη μεταγραφή του να αγγίζει τα 14 εκατομμύρια ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: