13 Μαΐου, 2015

GUARDIAN: Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

 

Για μία σημαντική εξέλιξη κάνει λόγο σε σημερινό του δημοσίευμα ο βρετανικός Guardian, αναφερόμενος στη χθεσινή δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Guardian η πρόταση του κ. Σόιμπλε για δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ήταν κατά μία άποψη απροσδόκητη. Όταν για παράδειγμα, ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε ένα δημοψήφισμα το 2011, κλήθηκε άμεσα στις Κάννες, όπου οι Ευρωπαίοι του διαμήνυσαν σε όλους τους τόνους να το ξεχάσει. «Γιατί τώρα αλλάζει στάση ο Σόιμπλε;» διερωτάται η βρετανική εφημερίδα.

Δυστυχώς για την Αθήνα το... ηθικό δίδαγμα είναι προφανές: το δημοψήφισμα δε φοβίζει πλέον τη Γερμανία. Το Βερολίνο πιστεύει ότι έχει καλύτερο χαρτί, ό,τι κι αν τελικά γίνει. Η άποψη του Βερολίνου φέρεται να είναι πως σε περίπτωση που Έλληνες αποφασίσουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ, τότε η Γερμανία θα μπορεί να επικαλεστεί τη δημοκρατική νομιμότητα για ένα πρόγραμμα σκληρών μεταρρυθμίσεων.

Από την άλλη, εάν οι πολίτες πουν «όχι» τότε τουλάχιστον θα υπάρξει μία άμεση και σαφής λύση. «Ίσως η Γερμανία να είναι υπερβολικά αισιόδοξη όταν πιστεύει ότι οι επιπτώσεις στις αγορές από ένα Grexit θα είναι ελάχιστες. Πάντως αυτό πιστεύουν οι κορυφαίοι της πολιτικοί ηγέτες. Και δεν έχουν πρόβλημα να αναλάβουν το ρίσκο ενός δημοψηφίσματος» σημειώνει ο Guardian.

Mία άλλη ερμηνεία της δήλωσης Σόιμπλε είναι ότι οι συνομιλίες με την Αθήνα πρέπει να ολοκληρωθούν. Διαμηνύει δηλαδή στον κ. Τσίπρα ότι έχει απελπιστικά λίγο χρόνο και ότι δεν έχει άλλες επιλογές.

Η Ελλάδα χρειάζεται τα τελευταία 7,2 δισ. του προγράμματος και τα χρειάζεται όλα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Μέσω της καθυστέρησης που θα υπάρξει λόγω του δημοψηφίσματος, θα μπορούσε να υπάρξει bank run στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να προκαλέσει έξοδο της χώρας από το ευρώ, εκτιμά ο Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: