10 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Συνεδριάζει εκτάκτως το κυβερνητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, μία ημέρα πριν από το Eurogroup, από το οποίο η κυβέρνηση αναμένει αναγνώριση της προόδου στις διαπραγματεύσεις.

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζομένους της ΕΡΤ για συγκέντρωση και είσοδο στο Ραδιομέγαρο το πρωί (09:00) της Δευτέρας, απευθύνει η ΠΟΣΠΕΡΤ, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί την άρση των αδικιών και ασαφειών του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή. «Τέτοιες κινήσεις δεν προσφέρουν στην ομαλή λειτουργία» απαντά η διοίκηση.
   
«Εάν έχουμε πέσει στα βράχια και τα ταμειακά διαθέσιμα θα δώσουμε, αλλά και τους μισθούς μας. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το πολιτικό προσωπικό. Όμως σήμερα, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος - αφού ούτε μας ρώτησαν, ούτε μας λένε ότι πάμε στα βράχια - η κυβέρνηση μπορεί με μια ΠΝΠ και να τα πάρει κατευθείαν από τα ταμεία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μετά τη λήξη του ετήσιου τακτικού συνεδρίου.
   
Στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, όπως επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ. «Πυρήνας» και «εστία» της οικογένειας χαρακτηρίζει τη μητέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σε μήνυμά του με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας.

«Πολύ περισσότερο τούτο ισχύει για μας, τους Έλληνες, δεδομένου ότι ως Λαός και ως Έθνος έχουμε βιώσει – και βιώνουμε διαρκώς - τη νοηματική ιερότητα της Μάνας, μέσα από την διαχρονική ανιδιοτελή προσφορά της, η οποία όταν χρειάσθηκε άγγιξε τα όρια της αυτοθυσίας» τονίζει ο κ. Παυλόπουλος.

Κόσμος: Το θάνατο «αρκετών ατόμων» μετά από πυροβολισμούς σε σπίτι στην Ελβετία επιβεβαίωσε η αστυνομία, χωρίς προς το παρόν να διευκρινίζει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Η αστυνομία θεωρεί οτι ο δράστης βρίσκεται μεταξύ των νεκρών. Όλα τα θύματα είναι ενήλικες. Περίοικοι μιλούν για τουλάχιστον πέντε θύματα, αριθμό που η αστυνομία ακόμη δεν επιβεβαιώνει.
   
Περισσότερα από 1.000 άτομα κατέβηκαν στους δρόμους της κουβανικής πρωτεύουσας στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, το οποίο διοργάνωσε η Αριέλα Κάστρο, κόρη του προέδρου της χώρας. Ζητούμενο, τα ίδια και για την ομοφυλοφιλική, λεσβιακή κοινότητα της χώρας.
   
Στις κάλπες καλείται η γερμανική Βρέμη, με τις δημοσκοπήσεις να μην δείχνουν κίνδυνο για την πρώτη θέση των Σοσιαλδημοκρατών στο «προπύργιό» τους. Το ενδιαφέρον σε ομοσπονδιακό επίπεδο επικεντρώνεται στα δύο μικρά κόμματα των ευρωσκεπτικιστών (AfD) και των Φιλελεύθερων - η κρατιδιακή κάλπη θα ζυγίζει την δύναμη του ρεύματος που έχει το μεν και την ορμή της δύσκολης επιστροφής των δε.
   
Την πρόταση για πενθήμερη παύση πυρός στην Υεμένη, ώστε να διευκολυνθεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, αποδέχθηκαν οι αντάρτες Χούτι, προειδοποιώντας τη Σαουδική Αραβία -που έχει ξεκινήσει επιδρομές εναντίον τους- πως θα αντιδράσουν σε παραβίασή της. Την ίδια στιγμή, ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη επικρίνει τις σαουδαραβικές επιδρομές, λέγοντας πως «πρακτικά βομβαρδίσμενοι εγκλωβισμένοι άμαχοι».
   
Ο Κενάν Εβρέν, ο οποίος είχε καταλάβει με πραξικόπημα την εξουσία στην Τουρκία το 1980 πέθανε το Σάββατο. Το πραξικόπημα, το τρίτο στην ιστορία του τουρκικού κράτους, είχε βάλει τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ αριστερών και δεξιών ομάδων στους δρόμους, πυροδοτώντας αρχικά ένα κύμα συλλήψεων και εκτελέσεων πριν την εισαγωγή ενός Συντάγματος που, μέχρι την μετάβαση στην επόμενη ημέρα, είχε διασφαλίσει τον κυρίαρχο ρόλο του Στρατού στο τουρκικό πολίτευμα.

Οικονομία:  Ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται, σύμφωνα με την γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα FAZ, αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα βλέποντας «το ποτήρι μισογεμάτο» ενώ η εφημερίδα μιλά για «σημαντικές προσεγγίσεις» μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Παρασκευή.
   
Οριστική λύση θα δώσει η πολιτική πλευρά, τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Γ.Σταθάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Υπό την πίεση της ρευστότητας, συμφωνία χωρίς χρηματοδότηση δεν έχει και πολύ νόημα. Τώρα είναι η στιγμή των κρίσιμων αποφάσεων και όλες οι πλευρές καλούνται με πειστικό τρόπο να δώσουν τις προφανείς αποφάσεις.»
   
Την εκτίμηση ότι κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία διατυπώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή. Απευθύνει δε μήνυμα προς όλους ότι πρέπει να αξιολογήσουν τη συμφωνία βλέποντας τη συνολική εικόνα και να μην χαθούν στις λεπτομέρειες, ή σε μία «λογιστική ανάλυση του κόστους-οφέλους».

Αθλητισμός: Την ικανοποίησή του για την ψήφιση του νομοσχεδίου με διευρυμένη πλειοψηφία εξέφρασε ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταυρος Κοντονής σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος γιατί το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία. Δεν ήταν κυβερνητική πλειοψηφία των δύο κομμάτων. Ψήφισαν 4 κόμματα υπέρ του νομοσχεδίου, ένα κόμμα έδωσε ψήφο θα έλεγα ανοχής λέγοντας «παρών» και δύο κόμματα το καταψήφισαν. Η αλήθεια είναι ότι είμαι ικανοποιημένος απολύτως».
   
Η 34η και τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου στη Σούπερ Λίγκα θα διεξαχθεί την Κυριακή με σημαντικά ματς, κυρίως για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης της βαθμολογίας, εν όψει της έναρξης των πλέι οφ με «ορίζοντα» τη συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League.
   
Με γκολ επέστρεψε στη δράση ο Πολ Πογκμπά, μετά από απουσία περίπου δύο μηνών λόγω τραυματισμού, ωστόσο αυτό δεν στάθηκε ικανό για να νικήσει η Γιουβέντους μέσα στην έδρα της. Η πρωταθλήτρια Ιταλίας έμεινε στο 1-1 με την Κάλιαρι την 35η αγωνιστική του Campionato, αφού στο 85' ο Ροσετίνι ισοφάρισε το γκολ που είχε πετύχει ο διεθνής Γάλλος μέσος στο 45'. Στο άλλο ματς της ημέρας, η Μίλαν επικράτησε 2-1 της Ρόμα, που κινδυνεύει πλέον να χάσει τη 2η θέση.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: