28 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αναταραχή στην σχολική κοινότητα και τους επιστημονικούς φορείς έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην καλύψει τις δαπάνες για τη συμμετοχή μαθητών σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα. Έντονη η αντίδραση της Μαθηματικής Εταιρείας.

 «Όποια συμφωνία έρθει στη Βουλή από τον Τσίπρα όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού θα την ψηφίσουμε, χωρίς παζάρια, γιατί η χώρα χρειάζεται οξυγόνο» τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημειώνει ότι «ψηφίζουμε τη συμφωνία, αλλά από εκεί και πέρα μας χωρίζει ένα χάος από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».

Ουρές έχουν σχηματιστεί από τα ξημερώματα έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών, καθώς οι συνταξιούχοι σπεύδουν να εισπράξουν τις συντάξεις τους. Όπως ανακοίνωσε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι συντάξεις του μηνός Ιουνίου καταβάλονται κανονικά σε όλους τους δικαιούχους. Ταλαιπωρία αναμένεται το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στα αεροδρόμια, καθώς οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχουν εξαγγείλει 48ωρη προειδοποιητική απεργία από την Κυριακή ώς τη Δευτέρα.

«Δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας των πτήσεων κατά τη διάρκεια της απεργίας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστος Σπίρτζης ο οποίος θα συναντηθεί την Παρασκευή με τα τέσσερα σωματεία τους. Παννατική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ, ενώ παράλληλα οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Επιτροπή εκπροσώπων του συνδικαλιστικού φορέα των δημοσίων υπαλλήλων θα συναντηθεί στις 13:00 με τον υπουργό κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη.

Κόσμος: Ψηλά στο ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου βρίσκεται η διάσταση στις αναφορές γύρω από τη διαπραγμάτευση από την ελληνική κυβέρνηση και από τους εταίρους: «Αν η Αθήνα πιστεύει ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, οι άλλοι διαφωνούν» γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες, που στέκονται τόσο στην «έκπληξη» του Σόιμπλε όσο και στις αναφορές του Ντομπρόβσκις της Κομισιόν.

«Ίσως πρόκειται για τακτικισμό, καθώς ο Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας» εκτιμούν ορισμένοι. Την έντονη ενόχληση της δεν έκρυψε η Μόσχα για την δικαστική έρευνα που συνταράσσει τη FIFA, στο στόχαστρο της οποίας έχει μπει και το επόμενο Μουντιάλ στην Ρωσία: Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε πως η έρευνα αποτελεί «άλλη μία απόπειρα παράνομης εφαρμογής του αμερικανικού Δικαίου εκτός των συνόρων». 

Το ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού δεν βλέπει πάντως κίνδυνο για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου.Την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Νεμπράσκα επιβεβαίωσε η τοπική Βουλή, που είχε νωρίτερα περάσει τον σχετικό νόμο: Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης άσκησε βέτο στη νομοθεσία, όπως είχε απειλήσει, το οποίο όμως με την σειρά τους οι βουλευτές ακύρωσαν με διερευμένη πλειοψηφία. Έτσι, η Νεμπράσκα γίνεται η 19η αμερικανική πολιτεία που αποσύρει το μέτρο.

Η πολυήμερη κακοκαιρία στο Τέξας και την Οκλαχόμα έφερε αιφνίδιες πλημμύρες και καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 21 άτομα ενώ άλλοι έντεκα αγνοούνται. Οι κάτοικοι επιθεωρούν την έκταση των ζημιών, με εκατοντάδες σπίτια να έχουν καταστραφεί, ενώ οι βροχές συνεχίζονταν σε ορισμένα τμήματα δυσκολεύοντας το έργο της αποκατάστασης. Ανεμοστρόβιλος χτύπησε μονάδα άντλησης φυσικού αερίου, τραυματίζοντας τρία άτομα.

Από στρατιωτική εγκατάσταση στην πολιτεία Γιούτα στάλθηκαν κατά λάθος ενεργά δείγματα βακίλων του άνθρακα σε ιδιωτικά εργαστήρια σε εννιά πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και σε αμερικάνικη στρατιωτική βάση στη Νότιo Κορέα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν αναφέρθηκαν μολύνσεις ή κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Οικονομία: Σε πάνω από 100.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών σε όλη τη χώρα, που εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές τους προς τον ΟAEE. Εκτιμάται ότι μέχρι τις 2 Ιουνίου, οπότε είναι η καταληκτική ημερομηνία, οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 120.000, αριθμός που αντιστοιχεί στο 32% των επαγγελματιών, που παρέμεναν ανενεργοί, τα προηγούμενα χρόνια, λόγω αδυναμίας πληρωμής.

Την προειδοποίηση ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά συναλλάγματος και να οδηγήσει σε μετάδοση της κρίσης σε άλλες χρεωμένες χώρες, απεύθυνε μιλώντας στο CNBC ο διάσημος επενδυτής Μπιλ Γκρος. Κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής από τις συνομιλίες Ελλάδας - θεσμών, ξεκαθάρισε σήμερα, Πέμπτη, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό στο περιθώριο της συνόδου των κρατών της Ομάδα των Επτά (G7) στη Δρέσδη.

Αθλητισμός: «Κάτι στραβό υπάρχει στην καρδιά της FIFA»: Με αυτήν την (σεξπιρικών τόνων) αναφορά εξέφρασε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών το πώς βλέπει το Λονδίνο τις εξελίξεις στην Ομοσπονδία λίγα 24ωρα πριν τις προγραμματισμένες εκλογές για την ηγεσία της. Η Γαλλία, διά του υπουργού Εξωτερικών, έφτασε στο σημείο να δείξει προς την κατεύθυνση αναβολή των εκλογών, λέγοντας πως «θα ήταν λογικό να καθυστερήσει» η διαδικασία.

Ο Παναθηναϊκός πέρασε νικηφόρα από την Τούμπα και πλέον μπορεί να πει κανείς πως περιμένει τον αντίπαλό του στα προκριματικά του Champions League (17/7 η κλήρωση). Οι «πράσινοι» χρειάζονται το πολύ τρεις βαθμούς στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές για το τυπικό της υπόθεσης και στην ουσία εξασφάλισαν από την Τετάρτη μίνιμουμ 630.000 ευρώ και πάνε για πολλά περισσότερα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: