21 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Με αεροσκάφος C-130 μετέβη η ελληνική πρωθυπουργική αποστολή στη Ρίγα της Λετονίας, καθώς τα δύο Embraer και το Gulfstream είναι καθηλωμένα λόγω συντήρησης. 

Την έντονη δυσαρέσκεια των αστυνομικών για τη στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου την Τετάρτη έξω από τη Βουλή εκφράζει η ΠΟΑΣΥ, που διαμαρτύρεται «για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων σε 'πηγαδάκι', ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των μέτρων τάξης και ασφάλειας, όσο και ο επικεφαλής των μέτρων, αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας».

Μη αναμενόμενη ήταν η θεωρία στα Μαθηματικά Ι που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα θέματα Β, Γ και Δ ήταν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Ιδιαίτερη προσοχή έπρεπε να δοθεί στο πρόβλημα του Δ' θέματος.  Δικογραφία σε βάρος 24χρονου άνδρα για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανήλικου κοριτσιού σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο 24χρονος έκανε chat με 11χρονη, η μητέρα της οποίας κατήγγειλε το περιστατικό.

Η υποχρηματοδότηση και η πενιχρή εισροή ανταλλακτικών είναι οι κύριες αιτίες που τέσσερα λεωφορεία του ΟΑΣΑ έχουν πιάσει φωτιά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ στα τρία εξ αυτών επέβαιναν πολίτες. Συνολικά, 955 λεωφορεία είναι παροπλισμένα: τα 450 θα μπορούσαν να επισκευαστούν εφόσον υπήρχαν ανταλλακτικά, ενώ τα υπόλοιπα είναι οριστικά εκτός λειτουργίας, λέει στο το μέλος του ΔΣ του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ Απόστολος Κασιμέρης, τονίζοντας πως «τα αμαξοστάσια θυμίζουν νεκροταφεία λεωφορείων».

Κόσμος:Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Nότια Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, αφότου δύο πετρελαιοκηλίδες, έκτασης περίπου 14,5 χιλιομέτρων, έχουν σχηματιστεί στα ανοικτά των ακτών. Εκφράζονται πλέον σοβαροί φόβοι να έχουν διαρρεύσει στη θάλασσα 2.500 βαρέλια αργού πετρελαίου, ποσότητα περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, η οποία απειλεί το σπάνιο παράκτιο οικοσύστημα.

Στην πρωτεύουσα της Λετονίας, η Σύνοδος Κορυφής των «28» αναζητεί τρόπους να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης σε μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας με φόντο την εμπρηστική κατάσταση στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες. Αν και εκ των πραγμάτων το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει - εκτός από το ελληνικό ζήτημα - η ουκρανική κρίση, η Σύνοδος της ΕΕ εξετάζει τη συνεργασία με Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Λευκορωσία.

Η Μόσχα παρακολουθεί τα μηνύματα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να πληγούν τα ρωσικά συμφερόντα». Η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε τους «28» να τη διαβεβαίωσουν ότι έχει προοπτικές να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στη Ρίγα. Η συμφωνία εμπορικής διασύνδεσης της ΕΕ με το Κίεβο τίθεται σε ισχύ τον επόμενο χρόνο, και η ουκρανική κυβέρνηση ελπίζει σε κινήσεις όπως άρση της υποχρέωσης βίζα για ουκρανούς υπηκόους.

Παράλληλα, η ουκρανική Βουλή ανέστειλε, όπως αναμενόταν, την αμυντική της συνεργασία με τη Μόσχα. Σε αναζήτηση ενός 34χρονου άνδρα από το Μέριλαντ, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία του Έλληνα ομογενή, Σάββα Σαββόπουλου, της συζύγου του, του 10χρονου παιδιού τους και της οικιακής βοηθού έχει προχωρήσει η αστυνομία της Ουάσινγκτον.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν το DNA του άνδρα σε κουτί της πίτσας που φαίνεται ότι παρήγγειλε ο δράστης. Την σύγχρονη και την αρχαία πόλη της Παλμύρας ελέγχουν οι τζιχαντιστές της ISIS και έχουν μπει, σύμφωνα με τις αναφορές από το σημείο, στους χώρους με τα κεντρικά μνημεία της πόλης. Παράλληλα, οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει την αεροπορική βάση, την έδρα των υπηρεσιών πληροφοριών και τη φυλακή της πόλης.

Οικονομία: Σε διάψευση ότι συζήτησε το ενδεχόμενο υιοθέτησης διπλού νομίσματος στη συνάντηση που είχε στις 28 Απριλίου με τον γερμανό οικονομολόγο Τόμας Μάγιερ, προχώρησε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης από το βήμα της Βουλής. Την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά του 98,5% της Piraeus Bank Egypt ανακοίνωσε η Al Ahli Bank του Κουβέιτ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η τράπεζα του Κουβέιτ θα δώσει στην Τράπεζα Πειραιώς περίπου 150 εκατ. δολάρια για το μερίδιο στην Piraeus Bank Egypt, ενώ η εξαγορά πρέπει να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές τόσο του Κουβέιτ όσο και της Αιγύπτου. Στην δημοσιότητα έδωσε σήμερα Πέμπτη το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ).

Που  απευθύνεται προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας Γιάννη Τόλιο και με την οποία διαψεύδονται δημοσιεύματα περί δήθεν σύγκρουσης των εργαζομένων στις χαλυβουργίες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΑΠΕΝ.

Αθλητισμός: Το πρωί της Πέμπτης πέρασε από τον ειδικό ανακριτή για την υπόθεση διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, ο πρώην αρχιδιαιτητής Θανάσης Μπριάκος, όπου και απόλογήθηκε. Εν τω μεταξύ από τον ανακριτή πέρασε και ο Χιού Ντάλας, πρώην αρχιδιαιτητής της Σούπερ Λιγκ, με σκοπό να κάνει συμπληρωματική κατάθεση. Κρίση όπως φαίνεται περνάνε οι  σχέσεις του προπονητή της ΑΕΚ, Τραϊανού Δέλλα με τη διοίκηση της «Ενωσης».

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με τις δηλώσεις του τεχνικού των «κιτρινόμαυρων», όπου απέδωσε σε άνωθεν απόφαση τον αποκλεισμό των Ρόβα, Ντούνη και Μπακάκη (για πειθαρχικούς λόγους) και έδειξε την ενόχλησή του για τον αποκλεισμό του από αυτή τη διαδικασία.Στο χειρουργείο ο Μπακάκης...Κοντά στο μεγάλο μεταγραφικό «κόλπο» είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να πάρει το καλοκαίρι τον Γκάρεθ Μπέιλ από τη Ρεάλ Μαδρίτης. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού και αγγλικού Τύπου ο Λουίς Φαν Γκάαλ είναι πεπεισμένος πως θα πάρει τον Ουαλό σούπερ σταρ από την ισπανική ομάδα, η οποία τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2013 έναντι του ποσού-ρεκόρ των 100 εκατ. ευρώ από την Τότεναμ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: