23 Μαΐου, 2015

ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΟΤΙ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

 

Ανεύθυνους χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί επιβουλής της Βουλγαρίας κατά της ΠΓΔΜ ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Μίτοφ.
Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι πιθανόν να υπάρχει σχέδιο για διάλυση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και μοιράσματός της μεταξύ Βουλγαρίας και Αλβανίας, ο κ. Μίτοφ ανέφερε ότι η Βουλγαρία έχει στηρίξει όσο καμία άλλη χώρα την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ, ενώ ήταν και η πρώτη που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της από την ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στις 20 Μαΐου στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, άνω σώμα του ρωσικού κοινοβουλίου και αναφερόμενος στα γεγονότα στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε την άποψη ότι είναι ενορχηστρωμένα από το εξωτερικό και ότι συνδέονται με την άρνηση του πρωθυπουργού της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Επισημαίνοντας την ανάγκη εξάλειψης «της υποστήριξης πραξικοπημάτων, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας και της Υεμένης», ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι «κάτι παρόμοιο προσπαθούν να οργανώσουν και στη "Μακεδονία", όπου μη εποικοδομητικά προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον αλβανικό παράγοντα».

Ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι τα γεγονότα υποκινούνται από το εξωτερικό και ότι προσπαθούν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση Γκρουέφσκι ότι δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της προς το λαό, αλλά πίσω από αυτό υπάρχει η επιθυμία επιρροής του, λόγω της άρνησης συμμετοχής στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 

Και λόγω της υποστήριξης στον αγωγό «South Stream» και την προθυμία του να συνεργαστεί για την προώθηση άλλων επιλογών προμήθειας ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου «Τurkish Stream».

Δεν υπάρχουν σχόλια: