13 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων και τα όσα τους αποδίδονται. Η γνώση μου προκύπτει από τις εφημερίδες και τα δικαστήρια» είπε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, που καταθέτει ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου σε δεύτερο βαθμό.

Τόνισε, ωστόσο, την επιμονή του Ακη Τσοχατζόπουλου να μη μειωθούν τα προγράμματα. «Ο Ακης δεν ήθελε να περικοπούν οι δαπάνες το 2001». Εγκαταλείπεται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών με φόντο τη συμφωνία με τους εταίρους. Όπως δήλωσε την Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βουτσης στη διάρκεια των δύο τελευταίων Κυβερνητικών Συμβουλίων ελήφθη η απόφαση να προταχθούν πολιτικές πρωτοβουλίες, αντί της προσφυγής στο λαό.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, συνεχίζοντας την προσπάθειά της για τη μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας στον ελληνικό πληθυσμό και την πρόληψη από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, δίνει τη δυνατότητα πλήρους προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου για τους ανασφάλιστους πολίτες. Κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα άσκησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Σε γραπτή του δήλωση τονίζει ότι ο κ. Στουρνάρας «μπορεί να κατηγορηθεί γιατί δεν ενημέρωσε τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό για τα τεράστια βάρη, τα οποία σωρεύει στους ώμους των Ελλήνων φορολογουμένων η ατέρμονη παράταση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας και όχι για το αντίθετο, όπως φαίνεται να πιστεύει η κυβέρνηση».

Την ώρα που και το πρωί της Τετάρτης συνεχίζεται το προσκήνυμα των πιστών στην Αγία Βαρβάρα, μαίνεται και ο «πόλεμος» τόσο για την υποδοχή των λειψάνων με τιμές αρχηγού κράτους, όσο κυρίως για την προγραμματιζόμενη μεταφορά τους το πρωί της Παρασκευής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Αγιος Σάββας. Εντύπωση έχουν προκαλέσει, πάντως, οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Μιχελογιαννάκη ότι ως γιατρός πιστεύει στη θαυματουργική συμβολή των λειψάνων.

Κόσμος: Βίντεο από το γαλλικό Καλαί, όπου σταματούν μετέωροι το ταξίδι τους χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά με προορισμό τη Βρετανία, δείχνει αστυνομικούς να χτυπούν και να κυνηγούν μετανάστες που έχουν κρυφτεί σε φορτηγά και έχει προκαλέσει αντιδράσεις. To βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από ομάδα για τα δικαιώματα των μεταναστών και η διεύθυνση της γαλλικής αστυνομίας αναφέρει ότι ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν παραβάσεις, ενώ οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών «επιφυλάσσονται» λέγοντας πως οι εικόνες είναι αποσπασματικές.

Ομάδα ερευνητών ολοκλήρωσε τη συλλογή εγγράφων και στοιχείων που υποστηρίζει ότι μπορούν να φέρουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ενώπιον Διεθνούς Δικαστηρίου για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην αρχή του εμφυλίου. Ο φάκελος αφορά συνολικά 25 αξιωματούχους στην κορυφή της συριακής κρατικής μηχανής και έχει συνταχθεί, με επικίνδυνη «φυγάδευση» κρατικών εγγράφων από τη Δαμασκό, με την προοπτική μελλοντικού πολεμικού δικαστηρίου για τη Συρία.

Ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες έσπειραν το θάνατο σε λεωφορείο στο Καράτσι του Πακιστάν, σκοτώντας τουλάχιστον 43 άτομα. Η πλειονότητα των επιβαίνοντων στο λεωφορείο ήταν σιίτες. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη, αλλά στο παρελθόν ομάδες που αποσχίστηκαν από τους Ταλιμπάν έχουν βάλει στο στόχαστρο τη θρησκευτική μειονότητα στη χώρα. Τα συνεργεία στο Νεπάλ άρχισαν ξανά, λίγες εβδομάδες μετά τον πρώτο καταστροφικό σεισμό, τις έρευνες για επιζώντες από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, το οποίο έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 66 άτομα. 

Παράλληλα, χάθηκαν τα ίχνη ελικόπτερου με αμερικανούς πεζοναύτες που συμμετείχαν στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στα ανατολικά της χώρας. Νύχτα φόβου πέρασαν 300 επιβαίνοντες σε επιβατηγό πλοίο που έπλεε στην Αδριατική, όταν ξέσπασε φωτιά στο μηχανοστάσιο δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Το πλοίο, το Francesca της Adria Ferries, είχε ξεκινήσει από το Μπάρι της Ιταλίας με προορισμό το Δυρράχιο της Αλβανίας. Στους επιβάτες δόθηκε προληπτικά η εντολή να ανέβουν στη γέφυρα, αλλά οι φλόγες τέθηκαν εγκαίρως υπό έλεγχο και το πλοίο ρυμουλκήθηκε πίσω στο Μπάρι.

Οικονομία: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, η οποία μόλις ξεκίνησε. Ανοδικές τάσεις επικρατούν την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις τραπεζικές μετοχές. Σημειώνεται πως χθες ανακοινώθηκαν και οι αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley που θα ισχύσουν από την 29η Μαΐου.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τους προέδρους των συστημικών τραπεζών. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια, η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, αλλά και η πρόσκληση που έχει απευθύνει πρόσφατα η Ρωσία, για να γίνει η Ελλάδα το έκτο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Αθλητισμός: O Αρτούρ Μαζουακού έχει εντυπωσιάσει με τις φετινές του εμφανίσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Ολυμπιακού και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. 

Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) σε συνεργασία με τον ΠΑΟΚ που ανταποκρίθηκε άμεσα στην επιθυμία του Χρυσοβαλάντη, ανέλαβαν αυτή τη σοβαρή και δύσκολη αποστολή να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη ευχή. 

Με την Μπαρτσελόνα να περιμένει, Ρεάλ και Γιουβέντους θα δώσουν τη μεγάλη τους «μάχη» για να την ακολουθήσουν στον τελικό του Champions League. Η νίκη των Ιταλών με 2-1 στο πρώτο ματς φυσικά και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στο Μπερναμπέου (21:45, ΝΕΡΙΤ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: