11 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Μπορούμε να κλείσουμε τις διαφωνίες στο Αιγαίο και να αναπτύξουμε περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Sabah. Αναφερόμενος στα θέματα σταθερότητας και ασφάλειας είπε: «Υπάρχουν τομείς που μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις με την Τουρκία. Υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Πολλές φορές τα συμφέροντά μας συμπίπτουν. Στις περιπτώσεις που δε συμπίπτουν, θα αναζητήσουμε ένα σημείο εξόδου».

Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα οι καθαρίστριες γιορτάζουν τη δικαίωσή τους έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην Καραγιώργη Σερβίας, μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαναπρόσληψή τους. Ο ρυθμός του καλοκαιριού ξεκινά στη Νάξο με τη νέα τουριστική καμπάνια που ετοίμασε το δήμος του νησιού. Πρόκειται για ένα διαφημιστικό σποτ με ένα τραγούδι για το καλοκαίρι με τίτλο «Σ' ένα νησί στο κέντρο της γης» και πρωταγωνιστή τον Κώστα Δόξα.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, συνεχίζοντας την προσπάθειά της για τη μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας στον ελληνικό πληθυσμό και την πρόληψη από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, δίνει τη δυνατότητα πλήρους προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου για τους ανασφάλιστους πολίτες. Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην Κρήτη, καθώς νέος σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών σημειώθηκε στις 08:02 το πρωί στον υποθαλάσσιο χώρο της Κάσου και έγινε αισθητός στην περιοχή της Ζάκρου και στα νοτιοανατολικά παράλια της Κρήτης.
Κόσμος: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται, σύμφωνα με διαρροές, να παρουσιάσει πρόταση για κατανομή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ βάσει σταθερών ποσοστών. Στόχος είναι η εγκαθίδρυση ενός μόνιμου πλαισίου για την «δίκαιη και ισομερή ανάληψη του βάρους» μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών - και, αν πρόταση σαν αυτή που διαρρέει κατέληγε να υιοθετηθεί, θα άλλαζε σημαντικά το τοπίο του Δουβλίνου ΙΙ.
Οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο με 22 νεκρούς - αστυνομικούς και ενόπλους που τα Σκόπια χαρακτηρίζουν «αλβανούς τρομοκράτες» - ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ήδη βαθιάς πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ και επαναφέρουν την απειλή της διαβρωτικής εθνοτικής έντασης. Οι μάχες έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στο κάδρο της νέας αντικυβερνητικής πορείας που προγραμματίζεται για το τέλος της εβδομάδας, ενώ ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΑΣΕ υπογραμμίζουν τη σημασία διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτικών πλευρών ιδιαίτερα ενώπιον της εύφλεκτης κατάστασης.
Μετά την συντριπτική, για τα προεκλογικά δεδομένα, αυτοδύναμη επανεκλογή των Συντηρητικών στη Βρετανία, ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόκειται να παρουσιάσει την στρατηγική του για αλλαγή των όρων με τους οποίους η Βρετανία βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας πως το δημοψήφισμα «μέσα ή έξω» θα γίνει πριν το τέλος του 2017. Το Λονδίνο έχει ήδη ξεκινήσει τα «τηλεφωνήματα» στους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες.
«Δραματικά γεγονότα που επηρέασαν την κανονικότητα των σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων, ως συνέπεια και της εν μέρει εφαρμογής της Συμφωνίας της Οχρίδας» χαρακτήρισε η αλβανική κυβέρνηση τις ένοπλες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ. Με ανακοίνωσή της η αλβανική κυβέρνηση εκφράζει τη θλίψη της για τις απώλειες ανθρώπων, τονίζοντας ότι το «σύννεφο ασάφειας για όλες τις βαριές ώρες του Κουμάνοβο... πρέπει να διαλυθεί το συντομότερο και να αντικατασταθεί από την πλήρη διαφάνεια για ό,τι συνέβη».
Επίσημη επίσκεψη στην Κούβα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η πρώτη που πραγματοποιεί αρχηγός δυτικού κράτους μετά την ανακοίνωση της έναρξης της διαδικασίας επαναπροσέγγισης της Κούβας και των ΗΠΑ.
Οικονομία: Αισθητή επιδείνωση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στη Βόρειο Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015 σύμφωνα με το δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) που καταρτίζει η εταιρεία δημοσκοπήσεων - ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.
Συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα είχαν το πρωί του Σαββάτου ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης και ο γγ της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς, με αντικείμενο το περίφημο e-mail με τις υπονομευτικές αναφορές κατά της κυβέρνησης. 
Στην τελική ευθεία μπαίνει το ξεπάγωμα του διαγωνισμού πώλησης του 51% του ΟΛΠ, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ανεβάζει ρυθμούς, ωστόσο το οριστικό «πράσινο φως» εξαρτάται από την ολοκλήρωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους.
Αθλητισμός: Η Αλ Νασρ κατέκτησε το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας, καθώς νίκησε, εκτός έδρας, στο μεγάλο ντέρμπι την Αλ Χιλάλ με 1-0, προπονητής της οποίας είναι ο Γιώργος Δώνης και αγωνίζεται ο Γιώργος Σαμαράς. Αν και βρέθηκε να χάνει από τη Μονακό μέσα στην έδρα της από το 1ο κιόλας λεπτό μέχρι το 79ο, η Μαρσέιγ κατάφερε στο τέλος να «γυρίσει» το ματς και να νικήσει 2-1, στο ντέρμπι της 36ης αγωνιστικής του Championnat. Εύκολο απόγευμα για τη Σεντ Ετιέν, που μέσα στο γήπεδό της συνέτριψε με 5-0 τη Νις.
Πολύτιμο έδαφος στη διεκδίκηση της τρίτης θέσης στη βαθμολογία έχασε η Νάπολι, καθώς δεν μπόρεσε να κερδίσει μέσα στην έδρα της ουραγού Πάρμα, η οποία έχει ήδη υποβιαστεί. Εμεινε στο 2-2, απογοητεύοντας με την εμφάνιση της στην 35η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος. Την ίδια ώρα η Φιορεντίνα νικούσε με 3-2 στην έδρα της Εμπολι. Βαθιές βαθμολογικές ανάσες πήραν Σασουόλο και Αταλάντα με τις νίκες τους στις έδρες της Τσεζένα και της Παλέρμο και μάλιστα με το ίδιο σκορ (3-2). 
Αντίθετα η Τσεζένα υποβιβάζεται από την πρώτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος. Διατήρησε την πρωτοπορία της με έναν βαθμό έναντι της Ελλάς Βερόνα η Κιέβο, μετά το 2-2 στο τοπικό ντέρμπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: