06 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα προκάλεσε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild ότι τον Μάρτιο, κι ενώ είχε αναλάβει κυβερνητική θέση, έβγαλε στο εξωτερικό 80.000 ευρώ. Ο κ. Μάρδας έκανε λόγο για συκοφαντική δυσφήμιση, σημειώνοντας ουδέποτε μετέφερε στο εξωτερικό τέτοιο ποσό και πως θα καταθέσει στο γραφείο του πρωθυπουργού αντίγραφο της δήλωσης πόθεν έσχες που υπέβαλε στις 24 Απριλίου, καθώς και αντίγραφα των τραπεζικών του λογαριασμών.

Εναν δρόμο για ποδήλατο και περπάτημα μήκους 62,5 χιλιομέτρων από τους Αγίους Αναργύρους έως το Λαύριο, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η εγκαταλειμμένη σιδηροδρομική γραμμή Αγ. Αναργύροι - Λαύριο, και με δυνατότητα επέκτασης άλλων 8 χλμ. έως το Σούνιο σχεδιάζει το Εργαστήριο Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε στις 06:49 το πρωί της Τετάρτης στον υποθαλάσσιο χώρο της νότιας Κρήτης και έγινε αισθητή στην περιοχή της Μεσαράς και στα νότια παράλια του νησιού. Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του Μετρό που κατευθύνονται προς αεροδρόμιο, καθώς οι συρμοί σταματούν στη Δουκίσσης Πλακεντίας, λόγω τεχνικού προβλήματος.

Οι επιβάτες εξυπηρετούν με μετεπιβίβαση στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, όπου και εκεί παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια. Αιχμηρός σχετικά με τη διατύπωση που χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης για την τύχη που θα έχει ο πατέρας της Αννυ στις φυλακές, εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Τόνισε ότι σε τέτοιες έντονα φορτισμένες στιγμές δεν προτιμάς να εξοικειώσεις με την ιδέα της αντεκδίκησης, αλλά να μιλήσεις για την ανάγκη της δικαιοσύνης. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για να μην ασκηθεί βία στον 27χρονο στη φυλακή.

Κόσμος: Αφγανικό δικαστήριο επέβαλε την εσχάτη των ποινών σε τέσσερις άνδρες που καταδίκασε ως τους κεντρικούς υπεύθυνους για το λιντσάρισμα της 27χρονης στην Καμπούλ μετά την - ανυπόστατη - φήμη πως είχε κάψει το Κοράνι. Οι καταδικασθέντες ήταν μεταξύ 49 κατηγορούμενων στην υπόθεση, εκ των οποίων οι 19 αστυνομικοί.

Σε νυχτερινά επεισόδια εξελίχθηκε η αρχική ένταση μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομίας στα Σκόπια, με επίκεντρο το κτίριο της έδρας της κυβέρνησης και καταστροφή αστυνομικών οχημάτων και φωτιές σε κάδους απορριμάτων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η αστυνομία μιλά για δέκα τραυματίες, ενώ οι διαδηλωτές καταγγέλλουν «πογκρόμ συλλήψεων». Άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε χώρο που θα προσφέρει στέγη σε πρόσφυγες που θα φτάσουν στο Λίμπουργκερχοφ της Γερμανίας, σε άλλο ένα περιστατικό με «άρωμα» ξενοφοβίας. 

Η αστυνομία αφήνει ανοικτή κάθε εκτίμηση για το κίνητρο του εμπρησμού, εξαιτίας του οποίου δεν έχει τραυματιστεί κανείς. Στους πρώτο τρίμηνο του φετινού χρόνου, έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός όσων έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία. Οι αρχηγοί των βρετανικών κομμάτων και οι υποψήφιοι σε κάθε περιφέρεια πέφτουν στη μάχη της τελευταίας ημέρας πριν τις κάλπες, παλεύοντας μέχρι και για την τελευταία ψήφο. Οι νεότερες δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν τίποτε νεότερο: Οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί εμφανίζονται ακόμη ισοδύναμοι και κανείς τους δεν βρίσκεται σε επίπεδα αυτοδυναμίας. 

Την κάλπη της Πέμπτης φαίνεται έτσι ότι θα ακολουθήσει ένα περίπλοκο μετεκλογικό πόκερ για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, όποιος κι αν έρθει πρώτος. Ως μέρος της επαναπροσέγγισης Ουάσινγκτον και Αβάνας που έχουν ξεκινήσει Ομπάμα και Κάστρο, η αμερικανική κυβέρνηση χορήγησε άδειες για επιβατικά πλοία που θα συνδέουν απευθείας τις ακτές των ΗΠΑ με την Κούβα.

Οικονομία: Η πρόοδος της πορτογαλικής οικονομίας θα βρεθεί σήμερα Τετάρτη στο επίκεντρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ. Το ΔΣ του ταμείου συνεδριάζει δύο ημέρες πριν από την επαναξιολόγηση μεθαύριο της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τον οίκο Moody’s, κατά την οποία αναμένεται η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας σε «investment grade». Ομαλά ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη η καταβολή δόσης ύψους 200 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το Ελληνικό Δημόσιο.  

Στην πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας αναφέρονται σήμερα Τετάρτη οι γερμανικές εφημερίδες. «Το ΔΝΤ αποκάλυψε τις διαφωνίες μεταξύ των Ελλήνων και των πιστωτών τους» είναι ο τίτλος της Die Welt, η οποία επισημαίνει ότι το ΔΝΤ ζήτησε από τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας ξεκάθαρα είτε να εφαρμοστεί σκληρή πολιτική μεταρρυθμίσεων είτε να προχωρήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους.

Αθλητισμός: Μικρό προβάδισμα για την πρόκριση στον τελικό του Champions League που θα γίνει στο Βερολίνο πήρε την Τρίτη η Γιουβέντους, η οποία επικράτησε με 2-1 στο Τορίνο της Ρεάλ Μαδρίτης. Το ματς κρίθηκε από το πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε εύστοχα ο Κάρλος Τέβες (58'), με τη Γιουβέντους να ανοίγει το σκορ με τον Άλβαρο Μοράτα (9'), ο οποίος δεν πανηγύρισε το τέρμα του απέναντι στην ομάδα που τον ανέδειξε, και τη Βασίλισσα να ισοφαρίζει προς στιγμήν με τον Κριστιάνο Ρονάλντο (27'). Πλέον η πρόκριση θα κριθεί στη ρεβάνς της 13ης Μαΐου στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

Η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας κάλεσε σε απολογία τις ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ατρόμητος και Πανιώνιος για την προσεχή Πέμπτη (7/5, 13:00), προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τη συμπεριφορά των οπαδών τους οι δύο πρώτες και του διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματός τους, Ν. Ζαμάνη, οι «κυανέρυθροι», στο πλαίσιο της 33ης αγωνιστικής. Την τελική κυβερνητική «γραμμή» για τον Αθλητικό Νόμο, ο οποίος θα λέει «Ναι στις τροποποιήσεις και όχι στο Grexit», έλαβε το απόγευμα της Τρίτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και συμμετείχε ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ.

Ο κ. Κοντονής ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της UEFA και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ξεκάθαρη απόφαση για να βρεθεί η συμβιβαστική λύση που θα αποτρέψει το παραμικρό ενδεχόμενο αποβολής του ελληνικού αθλητισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: