03 Μαΐου, 2015

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΑΡΓΟΥΣ

 

Στο Άργος βρίσκεται από χθες  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, για να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους.

Στον πανηγυρικό εσπερινό, στον Καθεδρικό ναό Αγίου Πέτρου Άργους, χοροστάτησε ο Μακαριώτατος και παρέστησαν οι Μητροπολίτες: Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού  κ. Κύριλλος, Αργολίδος κ. Νεκτάριος και ο Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, Τοπικών Φορέων και Συλλόγων, κληρικοί και λαϊκοί. 

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης και τους υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Αργολίδος, ο Επίσκοπος Επιδαύρου και ο Προϊστάμενος του ναού Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής. Ο Μητροπολίτης Αργολίδος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και πνευματικό του πατέρα και τους Αρχιερείς για την παρουσία τους και κάλεσε τον Μητροπολίτη Ιλίου να κηρύξει τον Θείο λόγο.

Ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους και τόνισε πως "ο Άγιος Πέτρος είναι ένας προφήτης Αρχιερέας, επειδή στάθηκε εδώ στον χώρο αυτό και διακόνησε με αυταπάρνηση την επαρχία που του δόθηκε και όλοι έβρισκαν θεραπεία με τα θαύματά του, όπως έκανε ο πρώτος Αρχιερέας, ο Χριστός". 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Ιλίου, υπογράμμισε πως ο Άγιος Πέτρος ήταν και μοναχός και αυτό σημαίνει άρνηση τούτου εδώ του κόσμου, σημαίνει παραμονή στο περιθώριο, υπακοή μέχρι θανάτου, ελευθερία από οτιδήποτε μπορεί να κρατήσει κάποιον δέσμιο και ο Άγιος Πέτρος το πέτυχε.

Έδινε μαρτυρία της Αναστάσεως του Χριστού, έτσι όπως την βίωνε στο κελί του". Επεσήμανε, επίσης, πως "χίλια χρόνια μετά ένας Άγιος που θέλησε να σταθεί στο περιθώριο της ιστορίας βρίσκεται ανάμεσά μας. Ο Άγιος Πέτρος δεν είναι μόνο ένας φιλάνθρωπος Επίσκοπος, είναι εκείνος που με την μοναχική του ζωή μαρτυρεί και προφητεύει την Ανάσταση του Χριστού, την κατάργηση του θανάτου".

Κάλεσε, εξάλλου, τον Μακαριώτατο να ευχηθεί για όλους ο Άγιος να σκέπει και να φροντίζει των μακαριζόντων την μνήμη αυτού, όλων εκείνων, όλων ημών που ζούμε μέσα στο χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης και που αγγέλλουμε ο ένας στον άλλον "Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη". Μετά τον εσπερινό πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των ιερών λειψάνων της Αγίας Κάρας και της εικόνας του Αγίου Πέτρου.

Ο Επίσκοπος Άργους Άγιος Πέτρος είναι πολιούχος της πόλης του Άργους και η Εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 3 Μαΐου. Γεννήθηκε στο Βυζάντιο από εύπορη οικογένεια, η οποία διακρινόταν για την ευσέβεια και φιλανθρωπία της. Πρώτος ο Παύλος, ο πρωτότοκος της οικογένειας επιλέγει την οδό της ένθεης διαβίωσης. Την οδό των στερήσεων, των δοκιμασιών, της προσευχής και της προσφοράς.

Ακολουθεί ο Διονύσιος και κατόπιν οι Γονείς και η νεαρή αδελφή τους, δεχθέντες το θείο κάλεσμα, επέλεξαν την οδό της θυσίας, της αυταπάρνησης, και «ήγαγον τον Σταυρόν της μοναχικής πολιτείας ακολουθήσαντες τον Χριστό». Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικόλαος Α΄ ο Μυστικός, Ιεράρχης σοφός και λόγιος, πληροφορείται τα χαρίσματα, την αξιοσύνη και την ευσέβεια του Μοναχού Πέτρου και επιθυμεί να τον τιμήσει με τον βαθμό της Αρχιερωσύνης.

Ο κενός Αποστολικός θρόνος του Μητροπολίτη Κορίνθου θεωρείται από τον Πατριάρχη ως η κατάλληλη ευκαιρία. Καλεί τον Πέτρο και του εκφράζει την επιθυμία του αυτή.  Εκοιμήθη στο Άργος σε ηλικία 70 ετών και τάφηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το λείψανό του όμως κλάπηκε από τον Λατίνο επίσκοπο Σιγούντο Νάνι το 1421 και μεταφέρθηκε αρχικά στο Ναύπλιο και στη συνέχεια στο εξωτερικό.

Στην μνήμη του Αγίου Πέτρο κατασκευάστηκε καθεδρικός ναός στην πόλη του Άργους που θεμελιώθηκε το 1859 επι Επισκόπου Γεράσιμου Παγώνη και εγκαινιάστηκε στις 18 Απριλίου 1865. Μετά από άοκνες προσπάθειες όλων των Αρχιερέων της Μητροπόλεως Αργολίδος, ο Θεός αξίωσε – επί Αρχιερατείας του Μητροπολίτου κυρού Ιακώβου Β΄ – τα Άγια Λείψανα του Αγίου να επιστρέψουν στην πόλη του Άργους, στις 21 Ιανουαρίου 2008.

Ο Αρχιεπίσκοπος  μιλώντας στον 89,5 μεταξύ άλλων είπε:"Οι Έλληνες καλούμαστε να είμαστε μία οικογένεια και να συνεργαζόμαστε", ανέφερε επίσης  πως με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση επισκέπτεται το Άργος κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου, για να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους. 

Ο Μακαριώτατος μίλησε για τη ζωή του Αγίου λέγοντας πως έζησε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την Πελοπόννησο. "Ο Άγιος Πέτρος, ο Άγιος Νίκων ο Μετανοείτε και ο Άγιος Λουκάς ο Στειριώτης ήταν προσωπικότητες που απέτρεψαν τον εξισλαμισμό της Πελοποννήσου και βοήθησαν, ώστε να μην χαθεί η χριστιανική διδασκαλία και η πίστη με την δύναμή τους και το παράδειγμά τους.

Αυτόν τον Άγιο ήρθαμε να τιμήσουμε και να τον παρακαλέσουμε να αναδεικνύει, να βοηθάει να καλλιεργούμαστε πνευματικά και με το παράδειγμα του να μας διδάσκει, ώστε οι νέοι να ακολουθήσουν τα βήματά του". 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου τοπικού μέσου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας ο Μακαριώτατος τόνισε πως "οι Έλληνες πρέπει να είμαστε μια οικογένεια. 

Ο ένας να βοηθάει τον άλλον. Καλούμαστε να συνεργαστούμε, ώστε, εκεί που υπάρχει η δυνατότητα, να αξιοποιήσουμε την περιουσία και τα έσοδα να πάνε όπου υπάρχει ανάγκη, όπως ιδρύματα, και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες από κοινού.

Σε καμμία περίπτωση, όμως, δεν θα πουληθεί η περιουσία, ούτε θα δοθεί σε πρόσωπα ή φορείς. Θα αξιοποιηθεί και τα έσοδα θα διατεθούν στην Πολιτεία και στην Εκκλησία, για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες". 

Σήμερα Κυριακή ολοκληρώθηκαν με κάθε λαμπρότητα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του πολιούχου του Άργους Επισκόπου Αγίου Πέτρου του Θαυματουργού, με την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που έγινε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. 

Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες: Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Αργολίδος κ. Νεκτάριος και ο Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, μετά του Ιερού Κλήρου και πλήθος πιστών.   

Το παρών του έδωσαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Αργολίδος κ. Γ. Ανδριανός και κ. Γ. Γαλέος, ο δήμαρχος Άργους - Μυκηνών κ. Δ. Καμπόσος,ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδος κ. Α. Χειβιδόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Σιδέρης κα. 

Την εκκλησιαστική επιμέλεια είχαν, ο πρωτοπρεσβύτερος και πρόεδρος του ΙΣΚΑ π. Γεώργιος Σελλής και ο π. Παναγιώτης Κιντής. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ακολούθησε δεξίωση και ανταλλαγή  αναμνηστικών στο Δημοτικό Μέγαρο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: