08 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ολοσχερή καταστροφή υπέστησαν οι αμπελώνες Σουφλίου Έβρου από την καταιγίδα και τη χαλαζόπτωση που έπληξαν την περιοχή το βράδυ της Πέμπτης. Το μπουρίνι προκάλεσε προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση, που πλέον αποκαταστάθηκε, ενώ πλημμύρισαν δρόμοι και καταστήματα.

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο θα έχει τη Δευτέρα ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, προκειμένου να θέσει εκ νέου το αίτημα μεταφοράς της δίκης της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο. Τον κ. Κασιμάτη θα συνοδεύει επιτροπή κατοίκων του δήμου.

Έξι άτομα έχουν τραυματιστεί, στην πλειονότητά τους σοβαρά με δύο εξ αυτών να βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, από φωτιά που ξέσπασε σε δεξαμενή των διυλιστηρίων Ασπρoπύργου των ΕΛΠΕ το πρωί της Παρασκευής. Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Θριάσιο και στο Αττικό Νοσοκομείο, ενώ η πυρκαγιά έχει αντιμετωπιστεί.

Στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ιβ Μερς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος. «Στα μεγάλα και τα σημαντικά, μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν χωρούν» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή με τη βουλευτή και πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κόσμος: Την πρωτιά των Συντηρητικών, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η αυτοδυναμία, και την παραμονή του Ντέιβιντ Κάμερον στη βρετανική πρωθυπουργία επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα το πρωί της Παρασκευής. Την «πιο γλυκιά νίκη» γιορτάζει ο Κάμερον, ενώ ο Εντ Μίλιμπαντ οδεύει προς παραίτηση μιλώντας για «πολύ δύσκολη νύχτα» -οι Εργατικοί καταγράφουν τη χειρότερη επίδοση δεκαετιών.

Προς απόλυτη νίκη οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές, που αφαίρεσαν δύναμη από τους Εργατικούς, πολύ πικρή η κάλπη για τους συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε πως σε συντριβή ελικοπτέρου σκοτώθηκαν οι πρέσβεις της Νορβηγίας και των Φιλιππινών. Σκοτώθηκαν άλλα τέσσερα άτομα, ενώ τραυματίστηκαν επίσης οι πρέσβεις Ολλανδίας και Πολωνίας. Το ελικόπτερο μετέφερε τους διπλωματές σε περιοχή στο βορρά για εγκαίνια έργων.

Η εκλογική ήττα για τους Εργατικούς, που αντί να ανατρέψουν τον Κάμερον παίρνουν ακόμη λιγότερες έδρες, πυροδοτεί ντόμινο στο κόμμα: Τα βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο Εντ Μίλιμπαντ σκπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία. Ο αρχηγός των Εργατικών αναγνώρισε το άσχημο αποτέλεσμα για το κόμμα του στις βρετανικές κάλπες, λέγοντας πως η νύχτα ήταν «πολύ απογοητευτική και δύσκολη» και δεν έκρυψε την πικρία του κόμματος ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα στην Σκωτία, όπου η έφοδος των SNP στέρησε σχεδόν κάθε έδρα από τους Εργατικούς.

Βυθισμένος μαζικός τάφος έγινε σκάφος που βρέθηκε βυθισμένο στα ανοικτά της Σικελίας, στο εσωτερικό του οποίου τα συνεργεία έχουν εντοπίσει «αριθμό σορών». Θεωρείται πως πρόκειται πιθανότατα για το πλοίο με μετανάστες της τραγωδίας της 18ης Απριλίου, στην οποία εκτιμάται πως σκοτώθηκαν περίπου 750 άτομα.

Ενώ η Βρετανία βρισκόταν το πρωί της Παρασκευής ακόμη στη φάση της καταμέτρησης, η έκταση της ήττας των Εργατικών έχει κάνει ήδη τους πρώτους στο κόμμα να ζητούν ανοικτά παραίτηση του αρχηγού τους, Εντ Μιλίμπαντ. Οι αναφορές από το κόμμα της αντιπολίτευσης σχηματίζουν την εικόνα πως οι Εργατικοί έχουν ήδη φτάσει στο δίλημμα εάν ο νέος αρχηγός πρέπει να αναδειχθεί αμέσως ή αργότερα.

Οικονομία: Σε συνθήκες αποπληθωρισμού βρέθηκε για 26ο συνεχή μήνα η ελληνική οικονομία τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Απριλίου 2015, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2014 προκύπτει μείωση 2,1%.

Τη βούληση της κυβέρνησης η  Ελλάδα να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, μέσω μιας πολυεπίπεδης και ανεξάρτητης ενεργειακής πολιτικής που θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη εξέφρασε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Άμος Χοκσταιν.

Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη και να δείχνει αλληλεγγύη για τη σταθεροποίηση του ευρώ, δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας πάντως πως η βοήθεια δεν μπορεί να δίνεται χωρίς όρους.

Αθλητισμός: Παίκτης του Ολυμπιακού είναι, ουσιαστικά, από την Πέμπτη ο Μιχάλης Μανιάς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΜΜΕ της χώρας οι πρωταθλητές ήρθαν σε συμφωνία με τον ΠΑΣ Γιάννινα για τον 25χρονο επιθετικό, ο οποίος έκανε μια εξαιρετική σεζόν στη Σούπερ Λίγκα με 27 συμμετοχές και 8 τέρματα.

Η διοίκηση της ΠΑΕ του Εργοτέλη θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα παραμονής στη Σούπερ Λίγκα. Γι' αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα «SportDay», η κρητική ομάδα κατέθεσε προσφυγή στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και ζητά τον υποβιβασμό της Κέρκυρας για την υπόθεση του παρένθετου προσώπου, που φέρεται να υπάρχει στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ των «Φαιάκων».

Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ κάλεσε την ΠΑΕ του Παναιτωλικού ν' ανακαλέσει την ανακοίνωση που είχε εκδώσει μετά το παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Η ομάδα του Αγρινίου είχε διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία του Μήτσιου σε εκείνο το παιχνίδι, αλλά στη συνέχεια δέχτηκε πειθαρχική δίωξη από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: