14 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης προγραμματιζόταν να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, προκειμένου συζητηθούν οι τις τελευταίες εξελίξεις στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.  

Άμεση αποδέσμευση  πόρων του ΕΣΠΑ που αφορούν έργα των Δήμων, ή παράταση του προγράμματος που ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου, ζητά από την κυβέρνηση η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Με στόχο την σωστή υποδοχή μεταναστών σε δομές φιλοξενίας αλλά και την έγκαιρη διάγνωση ενδεχόμενων λοιμωδών νοσημάτων κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ μετέβη στη Σάμο, στο πλαίσιο της πολιτικής του υπουργείου Υγείας για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας και την επαρκή υγειονομική κάλυψη των νεοεισερχόμενων στη χώρα ατόμων.

Σε συνάντηση που είχαν με την ΚΕΔΕ, για το ενδεχόμενο μεταξύ τους συνεργασίας, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων πρότειναν να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ οι μητέρες που λαμβάνουν επίδομα παιδικού σταθμού από τα ασφαλιστικά ταμεία τους.

Την επιφύλαξή τους ο καθένας για τους δικούς του λόγους εξέφρασαν ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος, Ναΐμ Ελγαντούρ, και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης, για τη λειτουργία τεμένους στο Βοτανικό. Οι μεν κρατούν μικρό καλάθι, αφού είναι η τέταρτη φορά που ψηφίζεται μία ανάλογη τροπολογία και οι δε δηλώνουν τον προβληματισμό τους, συνδέοντας το θέμα του τεμένους με τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή.

Κόσμος: Τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, λόγω της πολιτικής κρίσης στη γειτονική χώρα και τα τελευταία γεγονότα στο Κουμάνοβο, ενίσχυσε η Βουλγαρία. Ιρανικά σκάφη έριξαν προειδοποιητικά πυρά σε φορτηγό πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης στον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

Στόχος ήταν πιθανότατα να σταματήσουν το πλοίο, ενώ αυξάνεται η ένταση στην περιοχή. Το πλοίο έδεσε τελικά σε λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το πλήρωμα είναι ασφαλές. Σποραδικές μάχες σημειώνονταν στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, μεταξύ υποστηρικτών και του αντιτιθέμενων στον πρόεδρο Πιερ Νκουρουνζίζα, τις ώρες μετά τις αντικρουόμενες αναφορές από τον Στρατό για το εάν είχε γίνει πραξικόπημα. Το πού βρίσκεται ο πρόεδρος, που είχε ταξιδέψει στην Τανζανία, παραμένει θολό και δήλωσή του στο Διαδίκτυο καλεί τους πολίτες να μείνουν ψύχραιμοι.

Αλλάζει γνώμη η Σεούλ σχετικά με την εκτέλεση με αντιαεροπορικά πυρά του υπουργού Άμυνας της Βορείου Κορέας επειδή αποκοιμήθηκε. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας λένε τώρα ότι ο Χιόν Γιονγκ Τσολ απομακρύνθηκε από τη θέση του, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι εκτελέστηκε. Στο εξοχικό Καμπ Ντέιβιντ, με στόχο να πείσει τους συμμάχους στη Μέση Ανατολή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην ασφάλειά τους, υποδέχεται την Πέμπτη ο Μπαράκ Ομπάμα τους ηγέτες των κρατών-μελών του Κόλπου. Η απουσία ωστόσο του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και η δέσμευση του βασιλείου ότι θα «ισοφαρίσει» το Ιράν στα πυρηνικά, είναι δηλωτικά του κλίμα διαφωνίας.

Οικονομία: Σε θετικό έδαφος κινείται την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τις πρωινές απώλειες, με τους επενδυτές να προχωρούν σε προσεκτικά βήματα όσο διατηρείται ο «θολός» ορίζοντα για το που οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – θεσμών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινείται πάνω από τις 830 μονάδες.

Να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) τα ομόλογα ύψους 27 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και στη συνέχεια να κάνει swap με την Ελλάδα, είναι η πρόταση του Γ.Βαρουφάκη ώστε να μπορέσει η χώρα να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Τα ομόλογα που παραμένουν στην ΕΚΤ πρέπει να φύγουν εν μία νυκτί και να σταλούν στο απώτερο μέλλον» είπε. Ακόμη εξήγησε γιατί η διεκδίκηση του 1,9 δισ. ευρώ (κέρδη του ευρωσύστηματος από ελληνικά ομόλογα) αποδεικνύεται τελικά εξαιρετικά δύσκολη.

Δεν τίθεται θέμα κωλύματος από το ΣτΕ σχετικά με τον διαγωνισμό για τα δύο ακίνητα στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, διευκρινίζει το ΤΑΙΠΕΔ με αφορμή δημοσιεύματα. Το σχέδιο αξιοποίησης θα πρέπει πάντως να υποβληθεί εκ νέου λόγω «τεχνικού θέματος».

Αθλητισμός:Χωρίς τον Εντουάρντο Μπρίτο θα παραταχθεί ο Ατρόμητος στον πρώτο αγώνα τον πλέι οφ με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ την Τετάρτη (20/5) στο Περιστέρι. Μετά από ενοχλήσεις που ένιωσε στο γόνατο, ο 32χρονος Βραζιλιάνος μέσος έκανε μαγνητική, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι έχει υποστεί διάταση στον έσω πλάγιο.

Ο Γιάννης Αλαφούζος, πρόεδρος του Παναθηναϊκού, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ομάδα του να μην κατέβει στο νέο πρωτάθλημα, αν δεν υπάρξει κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ η αίτηση αδειοδότησης της ΑΕΚ, όπως ήταν αναμενόμενο. Η ΠΑΕ ενημέρωσε μέσω των επίσημων λογαριασμών της στα site κοινωνικής δικτύωσης, ότι ειδοποιήθηκε από την ΕΠΟ πως η αίτηση «πέρασε». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: