02 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ξεκινά το Σάββατο η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος. Για την Κυριακή 3 Μαΐου ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει τα μαγαζιά να είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί ώς τις 6 το απόγευμα, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά προτείνει να λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί ώς τις 4 το απόγευμα. Όχι στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή λέει η ΕΣΕΕ.

Στο Ηράκλειο βρίσκεται ο υπερτυχερός του πρώτου λαχνού του Εθνικού Λαχείου που κερδίζει το ποσό των 2.500.000 ευρώ. Ο υπουργός Εξωτερικών του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, διορίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής από τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, που θα επαναληφθούν στα μέσα του μηνός.

O πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ εξέφρασε την υποστήριξή του προς τα αιτήματα της Αθήνας σχετικά με την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων, ακόμα κι αν η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει τα αιτήματα αυτά. Ξεκινά από τη Δευτέρα η τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η ενημέρωση θα γίνεται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στις 12:30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Κόσμος: Ο στρατός της Νιγηρίας απελευθέρωσε 234 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν από τους ισλαμιστές αντάρτες της Μπόκο Χαράμ. Η νέα μαζική απελευθέρωση ομήρων έγινε στο δάσος Σαμπίσα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον της ισλαμιστικής ομάδας.

Η ένταση και οι συλλήψεις δεν έλειψαν από τους δρόμους της Βαλτιμόρης την τέταρτη νύχτα απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις ταραχές για το θάνατο του Φρέντι Γκρέι, όμως αυτή τη φορά το κλίμα ήταν διαφορετικό: Τη θέση της στην οργή είχε δώσει η ικανοποίηση και το αίσθημα δικαίωσης για το πόρισμα της εισαγγελίας πως οι έξι αστυνομικοί που είχαν συλλάβει τον 25χρονο νεαρό ευθύνονται για τον θάνατό του. 

Τη νύχτα προς Σάββατο πάντως, συνελλήφθησαν 38 άτομα για επεισόδια και άλλα 15 για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Σε διαδικασία τοκετού βρίσκεται η δούκισσα του Κέιμπριτζ Κέιτ, σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ. Η Κέιτ και ο Ουίλιαμ αναχώρησαν με αυτοκίνητο από το Παλάτι του Κένσινγκτον για να μεταβούν στην πτέρυγα Λίντο του μαιευτηρίου, όπου η δούκισσα είχε γεννήσει το πρώτο της παιδί, τον πρίγκιπα Γεώργιο, στις 22 Ιουλίου 2013. 

Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε 470 διαφορετικά σημεία στη Γερμανία στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ της καθιέρωσης του κατώτατου μισθού, που τέθηκε σε ισχύ φέτος. Στη Βαϊμάρη περίπου 50 μέλη ακροδεξιών οργανώσεων άρπαξαν από τα χέρια του δημάρχου το μικρόφωνο και έσπρωξαν αρκετούς διαδηλωτές. Την ανάγκη να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του 25χρονου Φρέντι Γκρέι, που πέθανε μία εβδομάδα μετά τη βίαιη σύλληψή του τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί. Οι κάτοικοι της Βαλτιμόρης θέλουν την αλήθεια» σημείωσε ο Ομπάμα.

Οικονομία: «Η ευρωζώνη αν δεν αλλάξει δεν μπορεί να επιβιώσει» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας ότι «καμία χώρα δεν έπρεπε να εισέλθει σε ένα τόσο σαθρά δομημένο κοινό νόμισμα, ιδίως μια χώρα βαθιά ελλειμματική όπως η δική μας». Μετά τις δηλώσεις περί ύπαρξης «σχεδίου Β» για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επανήλθε αναγνωρίζοντας πρόοδο στις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο Brussels Group.

Η Αθήνα εκφράζει αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας ακόμη και ώς την Κυριακή, ή πριν από το Eurogroup της 11ης Μαΐου, αλλά ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος και σημειώνουν ότι η λύση δεν βρίσκεται τόσο κοντά. Σημάδια βελτίωσης του κλίματος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες εντοπίζουν εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα έντυπα και ιστοσελίδες.

Αθλητισμός: Iταλικά δημοσιεύματα θέλουν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να πούλησε το 51% των μετοχών της Μίλαν στον Ταϊλανδό επιχειρηματία, Μπι Ταετσαουμπόλ. O Τσόρι Ντομίνγκες παραδέχτηκε τις αδυναμίες του Ολυμπιακού όπως αναγνώρισε και την δίκαιη ανησυχία των οπαδών για τις τελευταίες εμφανίσεις.

«Θέλω να πω στον κόσμο πως μετά το παιχνίδι του κυπέλλου και την απόδοση μας, νιώθουμε κάπως άσχημα απέναντι στον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά. Τη προσεχή Δευτέρα (18:00) θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις για την 2η αγωνιστική των πλέι οφ ανόδου από τη Football League στη Σούπερ Λίγκα. 

Ο Ηρακλής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την θέση του αναφορικά με την άνοδο του, καθώς στην πρεμιέρα των πλέι οφ, επικράτησε στο «Καυτανζόγλειο» με 2-1 της ΑΕΚ, «πιάνοντας» την Ένωση στην κορυφή της ειδικής βαθμολογίας.
 




Δεν υπάρχουν σχόλια: