17 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν πολλοί κρατικοί φορείς για να πληρώσουν αναδρομικά την εργασία που τους παρείχαν χιλιάδες νέοι μέσα από προγράμματα stage και συμβάσεις μαθητείας του ΟΑΕΔ. Μετά από προσφυγή επτά ατόμων, το Εφετείο έκρινε ότι οι συμβάσεις μαθητείας υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία ορισμένου χρόνου.

Κίνηση που θα έχει ευρύτερες προεκτάσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις χαρακτηρίζεται από έμπειρους παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών η αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από την Αλβανία με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος.

Ριζικές αλλαγές φέρνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το νέο πολυνομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που τίθεται σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Με τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, η θητεία των πρυτάνεων θα είναι τετραετής, ενώ οι φοιτητές δεν θα διαγράφονται μετά την προσαύξηση των ετών σπουδών κατά δύο.

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκινούν αύριο, Δευτέρα, οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων. Καλή επιτυχία εύχεται το υπουργείο Παιδείας και υπενθυμίζει ότι οι πανελλαδικές είναι ένας ειρηνικός αγώνας, κι όχι μια μάχη.

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών σημειώθηκε στις 07:08 το πρωί στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην περιοχή της Ιεράπετρας και της Ζάκρου, καθώς και στα νότια παράλια του Νομού Λασιθίου.

Κόσμος: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα και ο υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, συναντήθηκαν στο Πογκραντέτσι Μπουσάτι το απόγευμα του Σαββάτου με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων των Αλβανών της ΠΓΔΜ, μετά τα γεγονότα στο Κουμάνοβο, όπου ομάδα ένοπλων Αλβανών ενεπλάκη σε μάχες με την αστυνομία, με συνέπεια να χάσουν 22 άνθρωποι τη ζωή τους.

«Άγγελο της ειρήνης» χαρακτήρισε ο Πάπας Φραγκίσκος τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, με τον οποίο συναντήθηκε το Σάββατο, μερικές ημέρες αφότου το Βατικανό ολοκλήρωσε μια διμερή συμφωνία η οποία επισημοποιεί την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Αγία Έδρα. Παράλληλα, το Βατικανό προχωρά στην αγιοποίηση δύο μοναχών του 19ου αιώνα που ζούσαν στην υπό οθωμανική κατοχή  Παλαιστίνη και μιλούσαν αραβικά.

Μέλη του Ισλαμικού Κράτους περνούν κρυφά στην Ευρώπη, μέσω οργανώσεων που δρουν στη Μεσόγειο, δήλωσε στο BBC Λίβυος αξιωματούχος. Ο σύμβουλος της κυβέρνησης της Λιβύης, Αμπντούλ Μπασίτ Χαρούν, ισχυρίστηκε ότι οι διακινητές κρύβουν τους τζιχαντιστές σε βάρκες γεμάτες πρόσφυγες. Τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε κοντά στο κύριο αεροδρόμιο της Καμπούλ την ώρα που περνούσε αυτοκινητοπομπή με ξένους στρατιώτες. 

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και σωστικά συνεργεία απομακρύνουν τους αφγανούς πολίτες που τραυματίστηκαν. Εκατοντάδες χιλιάδες ολλανδοί εργαζόμενοι αναμένεται να κατεβούν στους δρόμους, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους. Οι κινητοποιήσεις, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν πάνω από ένα μήνα, θα αρχίσουν την Τρίτη με μια διαδήλωση των τραυματιοφορέων. Θα διευρυνθούν με απεργίες σε διάφορους κλάδους τις επόμενες εβδομάδες.

Οικονομία: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα που έχει φέρει μέχρι στιγμής το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στην οικονομία και τον πληθωρισμό και δεν έχει καμιά πρόθεση να το τερματίσει πρόωρα, δήλωσε ο Ιβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού της Συμβουλίου.

Το 30% από τις εισπράξεις ΦΠΑ χάνεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, βάσει της οποίας η υστέρηση στα έσοδά του την περίοδο 2000-2011 να είναι η τρίτη υψηλότερη σε 26 χώρες της ΕΕ. «Η υψηλή υστέρηση στις εισπράξεις ΦΠΑ καταδεικνύει τις δυνατότητες σημαντικής αύξησης των φορολογικών εσόδων από μεγαλύτερη εισπραξιμότητά του» επισημαίνει το ΙΟΒΕ.

Τρία σενάρια για αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων, που με το υφιστάμενο καθεστώς δοιατηρούν το δικαίωμα εξόδου προς τη σύνταξη πριν από το 62ο έτος της ηλικίας τους, υπάρχουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.

Αθλητισμός: Πρωταθλήτρια Γαλλίας αναδείχθηκε για 5η φορά στην ιστορία της η Παρί Σεν Ζερμέν. Η ομάδα του Λοράν Μπλαν πέρασε με νίκη 2-1 από το Μονπελιέ και βρίσκεται οκτώ βαθμούς μπροστά από τη Λιόν, μία αγωνιστική πριν από το τέλος της σεζόν. Οσο για τη Λιόν, μπορεί να παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στη Μπορντό αλλά εξασφάλισε τη δεύτερη θέση και την επιστροφή στους ομίλους του Champions League.

Η Ιντερ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις πολλές απουσίες και την κόπωση της Γιουβέντους. Ηττήθηκε 2-1 στο «Μεάτσα» και έτσι παραμένει κάτω από την 6η θέση, την τελευταία που δίνει πρόκριση στο Europa League. Με αυτό το ματς άνοιξε η αυλαία της 36ης αγωνιστικής στη Serie A. Η Λάτσιο πέρασε από τη Γένοβα με νίκη 1-0 επί της Σαμπντόρια και έτσι θα διεκδικήσει τη δεύτερη θέση από τη Ρόμα, στο ντέρμπι της «Αιώνιας Πόλης» στις 24/5.

Με ήττα συνοδεύτηκε ο τελευταίος αγώνας του Στίβεν Τζέραρντ στο «Ανφιλντ» με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Εντυπωσιακή κατά διαστήματα η Σαουθάμπτον, συνέτριψε με 6-1 την Άστον Βίλα για την 37η αγωνιστική της Premier League και παραμένει «ζωντανή» στην διεκδίκηση ενός «εισιτηρίου» για το Europa League της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου. Η είδηση του αγώνα είναι το χατ-τρικ που σημείωσε ο Μανέ σε μόλις δύο λεπτά και 56 δευτερόλεπτα, καθώς σκόραρε στις 13ο, στο 14ο και στο 16ο λεπτό της αναμέτρησης!
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: