25 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Βατά χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Αναμενόμενα τα θέματα στα Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. H Μέρκελ φοβάται μήπως χρεωθεί εξ ολοκλήρου τυχόν αποτυχία των διαπραγματεύσεων. 

Γι αυτό υιοθετεί χαμηλούς τόνους, δηλώνει πρόθυμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες έχοντας στο πλευρό της πάντα και τον γάλλο πρόεδρο. Το 1ο πολυπολιτισμικό φεστιβάλ «I have a dream: ενωμένη δεύτερη γενιά» πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη τη Δευτέρα 1η Ιουνίου.  Στόχος του φεστιβάλ είναι η δημιουργία μιας ενωτικής πλατφόρμας για τη δεύτερη γενιά που θα ενδυναμώσει και θα συσπειρώσει ισότιμα τις οργανώσεις και ομάδες τόσο των νέων, όσο και των γηραιότερων μεταναστών.

Μια γεύση από την Ικαρία θα πάρουν όσοι βρεθούν στην πλατεία Συντάγματος από τη Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο. Η προωθητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 28-30 Μαΐου από τις 11:00 έως τις 15:00. Στόχος της ενέργειας αυτής είναι η ανάδειξη της Ικαρίας ως ιδανικός τουριστικός προορισμός, αξιοποιώντας τα φυσικά πλεονεκτήματα και τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα.

Δέκα κριτήρια που πριμοδοτούνται με διαφορετικά μόρια και ποσόστωση έως 10% επί του αριθμού εισακτέων σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ή σχολή προβλέπει το νέο σύστημα μετεγγραφών που αναμένεται να συμπεριλάβει στο εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο το υπουργείο Παιδείας. Tο νέο καθεστώς χαρακτηρίζεται από περιορισμό των μετεγγραφών σε όλες τις σχολές και ταυτόχρονα διεύρυνση των κατηγοριών στις οποίες έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις.

Κόσμος: Οι αμερικανικές αρχές ανατίναξαν μια χύτρα ταχύτητας που βρέθηκε σε ένα όχημα το οποίο ήταν σταθμευμένο κοντά στο Καπιτώλιο και αργότερα συνέλαβαν τον κάτοχο του αυτοκινήτου. Σε φυλάκιση οκτώ μηνών καταδικάστηκε ο ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ για υπόθεση δωροληψίας, πλήγμα που έρχεται να βάλει «ταφόπλακα» στις ελπίδες του για πολιτική επάνοδο.

Η ποινή προστίθεται στην εξαετή φυλάκιση στην οποία είχε καταδικαστεί ο Ολμέρτ πέρυσι για ξεχωριστή υπόθεση. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - ανάμεσά τους, οι Κύπριοι - οι ευρωπαίοι υπήκοοι που διαμένουν στην Βρετανία δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που θα στηθεί για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κάμερον ξεκινά τις διαβουλεύσεις με στόχο τη «νέα σχέση» Λονδίνου και ΕΕ συναντώντας τη Δευτέρα τον Γιούνκερ, πριν την περιοδεία του σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Η αστυνομία της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε συνολικά 139 τάφους μεταναστών, στην πλειονότητά τους ομαδικοί, σε στρατόπεδα που χρησιμοποιούν δίκτυα τράφικινγκ στα σύνορα με την Ταϊλάνδη. Οι αρχές της χώρας θα προχωρήσουν στην εκταφή των σορών. Τα ευρήματα ρίχνουν φως στα δίκτυα διακίνησης που λειτουργούν στην περιοχή και κρατούν για χρόνια ομήρους, εκβιάζοντας συγγενείς για λύτρα.

Παρελθόν για το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι αποτελεί η ευρύτατη πλειοψηφία που εξασφάλισε σε τοπικό επίπεδο το 2011, καθώς οι εκλογές μπορεί να του χάρισαν την πρώτη θέση στις περισσότερες περιοχές, ωστόσο, χάθηκε η αυτοδυναμία. Οι Σοσιαλιστές είχαν μικρότερες απώλειες και σώζουν την παρτίδα με συμμαχίες, κυρίως με το Podemos, το οποίο κάνει αισθητή την παρουσία του σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη.

Οικονομία: Συνολικά 2.343 έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογουμένους μεγάλου πλούτου ήταν σε εξέλιξη στα τέλη Απριλίου. Τα στοιχεία της ΓΓ Εσόδων αποκαλύπτουν πως στα τέλη Απρίλιου ήταν σε εξέλιξη 892 πλήρεις και 163 μερικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ είχαν ολοκληρωθεί 44. Στο πρώτο τετράμηνο βεβαιώθηκαν 134,91 εκατ. ευρώ φόροι σε μεγάλες επιχειρήσεις, εκ των οποίων εισπράχθηκαν τα 21,54 εκατ. ευρώ.

Την ψήφιση νομοσχεδίου που θα αυξάνει την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ζητούν από την κυβέρνηση ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τις διαπραγματεύσεις του Brussels Group παρουσιάσθηκε στην ελληνική πλευρά προσχέδιο σχεδίου νόμου που επιφέρει αλλαγές στο Ν. 3832/2010 για το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα.

Η εταιρεία Amazon έχει αρχίσει να καταχωρεί εισπράξεις από λιανικές πωλήσεις σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά, αντί να περνά όλες τις πωλήσεις της μέσω του Λουξεμβούργου, το οποίο έχει χαμηλούς συντελεστές φόρου, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.

Αθλητισμός: Και επίσημα, πλέον, είναι οριστική η αποχώρηση του Ρανταμέλ Φαλκάο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο 28χρονος Κολομβιανός σταρ αποκτήθηκε, το περασμένο καλοκαίρι, ως δανεικός για ένα χρόνο από τη Μονακό, αλλά δεν κατάφερε να προσφέρει τα αναμενόμενα, λόγω και των συχνών τραυματισμών του.

Η Φιορεντίνα εξασφάλισε την ευρωπαϊκή έξοδο για την επόμενη περίοδο μετά τη νίκη με 3-2 στο «Ρέντσο Μπαρμπέρα» απέναντι στην Παλέρμο. Οι «βιόλα» είναι πλέον πέμπτοι με δύο βαθμούς διαφορά από την έκτη Τζένοα, μία αγωνιστική για την ολοκλήρωση του Campionato, όμως αν τελικά οι «ροσομπλού» (αυτή τη στιγμή κατέχουν τη θέση που οδηγεί στους προκριματικούς του Europa League) δεν λάβουν άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τότε θα επωφεληθεί η άλλη ομάδα της Γένοβας, η Σαμπντόρια, που θα πάρει τη θέση της.

Σημαντικό προβάδισμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην ειδική βαθμολογία των πλέι οφ, στην Σούπερ Λιγκ, απέκτησε απόψε ο Παναθηναϊκός, καθώς στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής, νίκησε 2-0 τον Ατρόμητο στο «Απόστολος Νικολαϊδης». Τα τέρματα των «πρασίνων», που αποσπάσθηκαν στην ειδική βαθμολογία, σημείωσε ο Μάρκους Μπεργκ στο 61ο και στο 67ο λεπτό της αναμέτρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: