24 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Για αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ «να πακετάρει όλους μαζί τους αντιπάλους του» μίλησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στα σενάρια να κατέβει το κόμμα του σε τυχόν εκλογές σε συνεργασία με άλλα κόμματα. «Η χώρα για να πάει μπροστά χρειάζεται μεγάλες αλλαγές και όχι μεγάλα παζάρια και μεγάλους συνεταιρισμούς» πρόσθεσε.

Στην Ασφάλεια Πατρών κρατείται και ανακρίνεται ένας 45χρονος, ο οποίος κατηγορείται πως έπνιξε την 48χρονη γυναίκα του μέσα στο σπίτι τους. Ο κατηγορούμενος φέρεται να προσπάθησε να αυτοκτονήσει μετά το θάνατο της συζύγου του. Συνεχίζονται την Κυριακή οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, του ΣΥΡΙΖΑ με συζήτηση επί του σχεδίου απόφασης. Η συνεδρίαση θα κλείσει με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Την πλήρη διαφωνία τους με την κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις της διαπραγμάτευσης, εκφράζουν δέκα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ).

«Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. 1,6 δισ. είναι οι τέσσερις δόσεις του Ιουνίου για το ΔΝΤ αρχής γενομένης από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 19. Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αυτό είναι γνωστό και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία που θα μπορέσει η χώρα να αναπνεύσει» δήλωσε στο Mega o υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Ένα ΑΤΜ στο Νέο Κόσμο, πυρπόλησαν άγνωστοι τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ μπαράζ εμπρησμών από άλλα άτομα σημειώθηκε σε αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Κόσμος: Στις κάλπες, για την εκλογή προέδρου, προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής οι Πολωνοί. Αν και φαβορί για μία δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο της χώρας, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι του κυβερνώντος κόμματος Πολιτική Πλατφόρμα έχασε από τον Αντρέι Ντούντα του αντιπολιτευόμενου εθνικού κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης στον πρώτο γύρο.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πυροδότησε στο Κλίβελαντ η απαλλαγή λευκού αστυνομικού της ομάδας ενστόλων που είχαν ρίξει 137 σφαίρες σε σταματημένο αυτοκίνητο με ζευγάρι Αφροαμερικανών πριν από τρία χρόνια. Το ζευγάρι, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ήταν άοπλο. Η απαλλαγή του αστυνομικού έβγαλε σχεδόν αμέσως οργισμένους διαδηλωτές στο δρόμο που επαναλάμβαναν τα συνθήματα κατά της ρατσιστικής βίας. Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 20 άτομα.

Νεκρός, έπειτα από έκρηξη στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, είναι ένας από τους ανώτατους διοικητές των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία. Ο Αλεξέι Μοζγκοβόι, διοικητής ομάδας ανταρτών δολοφονήθηκε μαζί με έξι άλλους ανθρώπους, από επίθεση άγνωστης ομάδας, σύμφωνα με την υπηρεσία ενημέρωσης για τους αυτονομιστές της επαρχίας Λουχάνσκ (LITs).

Η τζιχαντιστική ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε σιιτικό τζαμί στη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 21 άτομα. Και το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας επιβεβαίωσε πως ο βομβιστής αυτοκτονίας, σαουδαραβικής υπηκοότητας, έδρασε «κάτω από οδηγίες» της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Στις κάλπες για την ανάδειξη δημάρχων και τοπικών κυβερνήσεων προσέρχονται οι Ισπανοί, σε μία εκλογική μάχη που θα δοκιμάσει τη δυναμική στο ισπανικό κομματικό σκηνικό πριν την «τελική μάχη» των βουλευτικών στους επόμενους μήνες. Το ενδιαφέρον στρέφεται στους υποψηφίους που στηρίζονται από το νεόκοπο Podemos αλλά και, ιδιαίτερα, στο τι θα γίνει σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη.

Οικονομία: Η ελληνική πλευρά «έχει κάνει τεράστια βήματα» για να επιτευχθεί συμφωνία «και τώρα είναι σειρά των θεσμών να κάνουν αυτό που τους αναλογεί», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. «Τους έχουμε συναντήσει στα τρία τέταρτα της απόστασης που μας χώριζε, πρέπει να καλύψουν το ένα τέταρτο» είπε.

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξετάσουμε την εκταμίευση περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς η Αθήνα έχει ήδη υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις και πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα, δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ραδιοφωνική συνέντευξη, η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή.

Την αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει τις τρεις δόσεις του Ιουνίου συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ μετέφερε στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Παρασκευής και μετά τις επαφές του έλληνα πρωθυπουργού στη Ρίγα.

Αθλητισμός:Την Τετάρτη (27/5) θα έρθει κατά πάσα πιθανότητα στην Αθήνα ο Μίκαελ Εσιέν για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει διετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό. Σε γνωστό νυχτερινό κέντρο συνεχίστηκαν τα πανηγύρια των παικτών του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του νταμπλ.

Συνεχίζεται την Κυριακή το πρόγραμμα των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκ με τα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής.  Ο Παναθηναϊκός έκανε το καλύτερο ξεκίνημα, καθώς νίκησε με 4-0 τον Αστέρα στην Τρίπολη, την ώρα που ΠΑΟΚ και Ατρόμητος έμεναν στο 1-1, δίνοντας έτσι στην ομάδα του Γιάννη Αναστασίου το προβάδισμα στη βαθμολογία.

Οι «πράσινοι» θέλουν να συνεχίσουν με νίκη κόντρα στον Ατρόμητο (19:30), ενώ ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει τον Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα (17:15).



Δεν υπάρχουν σχόλια: