09 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Για τον Ιούνιο φαίνεται πως μετατίθεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των εταίρων και της Ελλάδας, αφού στο Eurogroup της Δευτέρας 11 Μαΐου όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μόνο μια κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα αναγνωρίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά θα ξεκαθαρίζει ότι μένουν ακόμη πολλά να κλείσει η διαπραγμάτευση. Ανάσα ρευστότητας προσδοκά η Αθήνα.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Μέγαρο Μουσικής εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, στο πλαίσιο της οποίας απονεμήθηκε η ειδική Ανώτατη Τιμητική Διάκριση του Χρυσού Σταυρού μετά Χρυσού Στεφάνου Δάφνης στον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο. Σκληρή, αλλά δίκαιη αντιπολίτευση και αναδιάταξη δυνάμεων, είναι οι βασικοί πυλώνες της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, είπε από τη Θεσσαλονίκη ο Ανδρέας Λοβέρδος, στο πλαίσιο κομματικής εκδήλωσης, που διοργανώθηκε στο Παλέ Ντε Σπόρ, στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών του κόμματος.

Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση». «Οι έκτακτες περιστάσεις που βιώνουμε, μέσα στην δίνη μιας κρίσης η οποία έχει πάρει τα χαρακτηριστικά ενός ιδιότυπου παγκόσμιου οικονομικού πολέμου, επιβάλλουν στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς να σταθούν και πάλι στο ύψος των περιστάσεων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε μήνυμά του με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης.

Κόσμος: Στη σύλληψη ενός 17χρονου, σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι προετοίμαζε βομβιστική επίθεση, προχώρησαν οι αρχές στην Αυστραλία. Την είδηση ανακοίνωση ο ίδιος ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια «πολύ σοβαρή τρομοκρατική απειλή».Άλλος ένας ισχυρός τυφώνας πρόκειται να χτυπήσει τις Φιλιππίνες τις επόμενες ώρες και ήδη οι αρχές απομάκρυναν χιλιάδες ανθρώπους από το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού Λουζόν, του μεγαλύτερου του νησιωτικού κράτους.

Την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση από υποβρύχιο ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου, τον οποίο η ηγεσία της Βορείου Κορέας θεωρεί «στρατηγικό όπλο παγκοσμίου επιπέδου», ανακοίνωσε το Σάββατο η Πιονγιάνγκ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, την εντολή εκτόξευσης έδωσε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ-Ουν, ο οποίος και παρακολούθησε την πορεία της δοκιμής. Μεγάλη πτώση παρουσίασαν τα ποσοστά δημοτικότητας της Άνγκελα Μέρκελ, στον απόηχο του σκανδάλου κατασκοπείας που συνεχίζει να ταλανίζει την Γερμανία, και πλέον η γερμανίδα καγκελάριος έχασε την πρωτιά στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας της.

Μετά την ανέλπιστη επιτυχία του στις βουλευτικές εκλογές, ο Ντέιβιντ Κάμερον πρέπει τώρα να προετοιμαστεί για δύο μάχες, εκτιμά το Σάββατο ο βρετανικός Τύπος: να διατηρήσει τη Σκωτία εντός της Βρετανίας και τη Βρετανία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οικονομία: Πέντε χρόνια ή 1.825 μέρες από την υπαγωγή της σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμπληρώνει το Σάββατο 9 Μαΐου η Ελλάδα. Ήταν 9 Μαΐου του 2010 όταν το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τριετές δάνειο ύψους 30 δισ. ευρώ για την Ελλάδα ως μέρος κοινού χρηματοδοτικού πακέτου μαζί με την ΕΕ ύψους 110 δισ. ευρώ για «να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση χρέους, να αναζωογονήσει την ανάπτυξη και να εκσυγχρονίσει την οικονομία»

Μέχρι στιγμής η μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας δεν προχωρά ούτε αρκετά γρήγορα ούτε αρκετά μακριά, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe1. Ο Γάλλος επίτροπος είπε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος στο Eurogroup της Δευτέρας. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν αναμένει να υλοποιηθούν τα χειρότερα σενάρια για την Ελλάδα.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το επίπεδο του «κουρέματος» των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών συζητήθηκε,, αλλά δεν σχολίασε το τι πρέπει να γίνει ώστε να το αυξήσει η ΕΚΤ.

Αθλητισμός: Πρόταση στον Μικαέλ Εσιέν έκανε ο Παναθηναϊκός, προχωρώντας σε μία υψηλού επιπέδου επιλογή, καθώς ο 32χρονος μέσoς από την Γκάνα μένει ελεύθερος από τη Μίλαν, ενώ η πρώτη αντιδρασή του σύμφωνα με πληροφορίες ήταν θετική.

Τρεις «στροφές» πριν από το τέλος της Premier League και με τη μάχη του τίτλου να έχει κριθεί, το ενδιαφέρον εστιάζεται μόνο σε δύο μέτωπα. Τη μονομαχία Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ για την τέταρτη θέση που οδηγεί τους προκριματικούς του Champions League και την τρίτη ομάδα που θα υποβιβαστεί, ακολουθώντας την ΚΠΡ και τη Μπέρνλι.

Στην Primera Division, η πρωτοπόρος Μπαρτσελόνα υποδέχεται τη Σοσιεδάδ, ενώ η Ρεάλ που βρίσκεται στο -2 από την κορυφή φιλοξενεί τη Βαλένθια. Κρίνεται η δεύτερη θέση στο Campionato μέσω των αγώνων: Μίλαν-Ρόμα και Λάτσιο-Ίντερ. Ίντερ και Ρόμα συμφώνησαν να καταβάλουν πρόστιμο και να μειώσουν το μέγεθος των ρόστερ τους για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μετά την παραβίαση των κανόνων του οικονομικού «ευ αγωνίζεσθαι» (Financial Fair Play) που έχει θεσπίσει η UEFA, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: