27 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζον Κένινγκ ότι προσωπικά δεν θεωρεί πως το Κυπριακό είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα εισβολής και κατοχής. «Η ουσία του Κυπριακού δεν είναι η παρουσία (στην Κύπρο) 40.000 Τούρκων στρατιωτών» είπε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ο μόνος μηχανισμός που υπάρχει για διευθέτηση είναι οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Αναβλήθηκε η δίκη των σωφρονιστικών υπαλλήλων που κατηγορούνται για τον θάνατο του Αλβανού κρατούμενου Ιλία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου επρόκειτο να εκδικαστεί η πολύκροτη υπόθεση, έκανε δεκτό το αίτημα μερίδας συνηγόρων υπεράσπισης, που επικαλέστηκαν κωλύματα. Η νέα δικάσιμος αναμένεται να προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα.

Προτού στεγνώσει το μελάνι των Πανελλαδικών στα βασικά μαθήματα -και λίγο πριν από την έναρξη των ειδικών μαθημάτων- δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα κληθούν στις 10 Ιουνίου να ψηφίσουν για πρώτη φορά τους διευθυντές που προτιμούν στα σχολεία. Θα ακολουθήσουν οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας.

Στα Λατινικά (Θεωρητική Κατεύθυνση), τη Χημεία (Θετική Κατεύθυνση) την Ηλεκτρολογία (Τεχνολογική Κατεύθυνση) και την Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογική Κατεύθυνση) εξετάζονται οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές επεκτάθηκε τη φετινή σχολική χρονιά το πρόγραμμα Διατροφή που απευθύνεται σε μαθητές δημοσίων σχολείων κοινωνικοικονομικά ευπαθών περιοχών. 

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 76.660 γεύματα σε 13 δημοτικά σχολεία ευπαθών περιοχών σε Ξάνθη, Ημαθία, Πιερία, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη. Οι 1.115 μαθητές τους λαμβάνουν καθημερινά ένα δωρεάν υγιεινό γεύμα.

Κόσμος: Τα δεδομένα περίπου 100.000 φορολογουμένων υπέκλεψαν, σύμφωνα με την εφορία των ΗΠΑ, χάκερ που πραγματοποίησαν επίθεση στα συστήματά της, με τελικό στόχο την κλέψουν επιστροφές φόρου. Η εφορία δεν διευκρίνισε εάν κλάπηκαν όντως αρκετά δεδομένα ώστε να ολοκληρωθεί η απάτη. Ένοπλοι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, Αμπντουλάχ αλ Θίνι, επιτιθέμενοι στην οχηματοπομπή που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο του Τομπρούκ. Τ

ραυματίστηκε μόνο ένας σωματοφύλακας και οι ένοπλοι διέφυγαν. Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο εμφύλιο χάος, με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση να έχει καταφύγει στο Τομπρούκ, ισλαμιστικές ομάδες να έχουν εγκαταστήσει «αντίπαλη κυβέρνηση» στην Τρίπολη και μικρότερες ομάδες  ανάμεσά τους και τζιχαντιστικές - να ελέγχουν διάφορες νησίδες στη λιβυκή επικράτεια. Βαριά οπλισμένοι άνδρες εξαπέλυσαν επίθεση το βράδυ σε χώρο που διαμένουν ξένοι υπήκοοι στην Καμπούλ, ξεκινώντας μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας που κράτησαν έξι ώρες. 

Νεκροί έπεσαν και οι τέσσερις ένοπλοι, χωρίς να υπάρχουν για αναφορές άλλων θυμάτων. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη στη δεύτερη τέτοια επίθεση σε ξενώνα στην περιοχή της αφγανικής πρωτεύουσας τις τελευταίες εβδομάδες. Nέα ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την προσωπική ασφάλεια του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, καθώς η εφημερίδα Le Monde αποκάλυψε περιστατικό κατά το οποίο σωματοφύλακας πυροβόλησε κατά λάθος εντός του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Την ανησυχία της για το «ελληνικό ζήτημα» δεν έκρυψε η Αγία Έδρα: «Ανησυχούμε και ελπίζουμε να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν λύση με την επίτευξη της συμφωνίας» ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Βατικανού. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μία κατάσταση που θα μπορούσε να φέρει μία κάποια αποσταθεροποίηση» ανέφερε.

Οικονομία: Στο ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν τόσο στις πολιτικές όσο και στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg την Τετάρτη με τίτλο «Γνωρίστε έναν από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα».

Στα 10,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων που περιήλθαν στο Δημόσιο το 2015 σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Σχετική ερώτηση είχε απευθύνει ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

Ενώ η άμμος στην κλεψύδρα της ρευστότητας έχει αρχίσει να μειώνεται, και τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση «φλερτάρει» και με τα αποθεματικά των εισηγμένων εταιρειών ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ.

Αθλητισμός: Η ελβετική αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA που βαρύνονται με κατηγορίες διαφθοράς, από δωροδοκίες εκατομμυρίων μέχρι ξέπλυμα χρήματος. Οι συλλήψεις, τα ξημερώματα σε ξενοδοχείο στη Ζυρίχη, έγιναν στο πλαίσιο έρευνας του FBI για έκδοση στις ΗΠΑ. Η υπόθεση ρίχνει την σκιά της στην επανεκλογή του προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ, που θα γινόταν την Παρασκευή - αν και ο ίδιος δεν βρίσκεται στο στόχαστρο της έρευνας.

Παίκτης του Ολυμπιακού θα πρέπει να θεωρείται ο Μπρούνο Χαλκιαδάκης. Ο 23χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός, ο οποίος έχει αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα φέρεται να έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο και μάλιστα πενταετές με τους Ερυθρόλευκους, ενώ αυτό τον καιρό υπηρετεί τη θητεία του στον ελληνικό στρατό.

Ένα αποκρουστικό θέαμα αντίκρισε την Τετάρτη ο ιερέας Αμπελακίων, γειτονικό χωριό των Τεμπών, ο οποίος έχει αναλάβει να κάνει τις δοξολογίες και τη φροντίδα του χώρου όπου υπάρχει το μνημείο των αδικοχαμένων οπαδών του ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα, άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο, σπάζοντας και τα έξι εκκλησάκια που βρίσκονται στον χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: