05 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών βρίσκονται αυτήν την ώρα, ενώ στη συνέχεια θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, οι γονείς της Αννυ. Ο πατέρας θεωρείται από την αστυνομία υπεύθυνος για το θάνατο και την εξαφάνιση της σορού του άτυχου κοριτσιού, ενώ η μητέρα για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο που προκάλεσε το θάνατό του. Το μεσημέρι αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές της Θεσσαλονίκης για τον εντοπισμό ενός 24χρονου, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Ωραιοκάστρου. Το θέμα της μεταστέγασης των δικαστηρίων στο κτίριο της Ραλλείου, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει σήμερα, Τρίτη, κατά την επίσκεψή στον Πειραιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Την ανάγκη παραμονής της χώρας στο ευρώ, καθώς «ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της κόλασης» υπογράμμισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα, εάν ζητηθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμη και σε λεωφορείο που μπαίνω θέλω να ξέρω την διαδρομή του, να ξέρω πού πάει».

«Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν, στο Βέλγιο. «Η Ελλάδα έκανε λάθη στο παρελθόν. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έκανε τις σωστές κινήσεις και αυτοί που αμφισβητούσαν αυτές τις κινήσεις κέρδισαν τις εκλογές και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις προεκλογικές τους υποσχέσεις» σημείωσε.

Κόσμος: Η σκιά της ISIS πλανάται ακόμη πάνω από την έφοδο των δύο ενόπλων ισλαμιστών στο Τέξας, την ώρα που η επίθεση - χωρίς νεκρούς, πέραν των δραστών - έχει ρίξει λάδι στη φωτιά της συζήτησης για το Ισλάμ στις ΗΠΑ αλλά και την ελευθερία του λόγου. Η ισλαμοφοβική ομάδα που είχε διοργανώσει την εκδήλωση που έγινε στόχος, η AFDI, κάνει τα πάντα για να εμφανίσει την επίθεση ως «συνέχεια» του Παρισιού και της Κοπεγχάγης, αλλά μέχρι και το ίδιο το γαλλικό Charlie Hebdo απορρίπτει, διακριτικά, τον συσχετισμό.

Επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και ιατρικής βοήθειας στην κεντρική Μεσόγειο ξεκίνησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και μέσα σε ένα μόλις 24ωρο κατάφεραν να διασώσουν 369 μετανάστες κατά την προσπάθειά τους να διασχίσουν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέραμα από τη Λιβύη προς την Ευρώπη. Οι διασωθέντες ήταν κυρίως από την Ερυθραία, μεταξύ των οποίων έγκυες γυναίκες και περίπου 45 παιδιά, ακόμα και βρέφη.

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που έχει μείνει αμίλητος και ανέκφραστος καθ'όλη τη διάρκεια της δίκης του για τις βόμβες στο μαραθώνιο της Βοστώνης, λύγισε και δάκρυσε μπροστά στις λίγες φράσεις που κατάφερε να πει θεία του στο δικαστήριο. Έχοντας ήδη κριθεί ένοχος ως μοναδικός εν ζωή κεντρικός δράστης των επιθέσεων, η δίκη σε βάρος του ολοκληρώνεται με την απόφαση για την ποινή -ισόβια χωρίς αναστολή ή καταδίκη σε θάνατο.

Σοκ έχει προκαλέσει η υπόθεση 10χρονου κοριτσιού στην Παραγουάη που βιάστηκε από τον σύντροφο της μητέρα του και έμεινε έγκυος. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Αντόνιο Μπάριος απέρριψε το ενδεχόμενο της άμβλωσης, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή διεθνών οργανώσεων. Η Βρετανία δικαιούται μεν μια «δίκαιη συμφωνία» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. 

Η επισήμανση του προέδρου της Κομισιόν γίνεται τα τελευταία 24ωρα πριν τις βρετανικές κάλπες, και ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει αναφέρει πως θα επιδιώξει νέα σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ.

Οικονομία: Στην θεσμική ενίσχυση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Τραπεζών (SSM) προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να αποκεντρώσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Στις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της αναφέρεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο γερμανικός Τύπος, επισημαίνοντας ότι φαίνεται να προχωρούν καλά. Η Σουηδία εξετάζει να επιβάλει νέο φόρο στις τράπεζες της χώρας, ο οποίος θα μπορούσε να αυξήσει τα κρατικά έσοδα κατά 500 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Αθλητισμός: Οι πρώτες μάχες στο δρόμο προς τον τελικό της 6ης Ιουνίου θα διεξαχθούν το επόμενο διήμερο στα ημιτελικά του Champions League. Δύο μεγάλα παιχνίδια, χωρίς ασφαλή προγνωστικά μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων ανά τον κόσμο. Το πρόγραμμα ξεκινά την Τρίτη με το μεγάλο παιχνίδι στο Τορίνο μεταξύ της πρωταθλήτριας Ιταλίας, Γιουβέντους και της Ρεάλ Μαδρίτης (21:45, novasports2).

Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισε η Άρσεναλ απέναντι στη Χαλ, της οποίας επιβλήθηκε εκτός έδρας με 3-1 και έφτασε στη δεύτερη θέση τη Μάντσεστερ Σίτι, έχοντας κι ένα παιχνίδι λιγότεροι. Οι «κανονιέρηδες» εδραίωσαν τη νίκη τους από το πρώτο ημίχρονο, όταν με τον Αλέξις Σάντσες να σκοράρει δις προηγήθηκαν 3-0 στο τελευταίο παιχνίδι της 35ης αγωνιστικής στην Πρέμιερ Λιγκ. Η Χαλ, από την πλευρά της, βρίσκεται πια σε άμεσο κίνδυνο καθώς απέχει μόλις ένα βαθμό από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Στη Γενεύη βρέθηκε τη Δευτέρα ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής προκειμένου να μιλήσει με τους ανθρώπους της UEFA. Ο κ. Κοντονής αποφάσισε να ταξιδέψει στη Νιόν για να συζητήσει από κοντά με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νομοσχέδιο προτού τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να αποφευχθεί ο αποκλεισμός ο οποίος έμοιαζε πιο κοντά από ποτέ...
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: