15 Μαΐου, 2015

ΠΕΡΙ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

 

Την απάντηση στους υβριστές πολιτικούς της σημερινής Κυβέρνησης έδωσε χθές η Ιερά Σύνοδος με το Ανακοινωθέν της καθώς και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω.

Εάν  όμως μπορέσουμε και διεισδύσουμε περισσότερο το βλέμμα μας στον τρόπο που λειτουργεί η πολιτική ζωή του τόπου, ίσως (επαναλαμβάνουμε: ίσως) το όλο θέμα περί των αγίων λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας διογκώθηκε τεχνηέντως σε υπερβολικό βαθμό, διότι στον αντίποδά του είχαμε την ψήφιση στη Βουλή του θέματος του μουσουλμανικού τεμένους και μάλιστα με την ψήφο της Νέας Δημοκρατίας και του Πασόκ, με αποτέλεσμα να γίνει ένας περίτεχνος αποπροσανατολισμός του κόσμου και το θέμα να περάσει μέσω της Βουλής αθόρυβα και χωρίς επεισόδια! Ταμάμ, που λένε και οι γείτονές μας!.. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο!..

Με έκπληξη παρατηρήσαμε αυτές τις μέρες τον τρόπο με τον οποίον ενορχηστρώθηκαν δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές για τον αν έπρεπε ή όχι να γίνει η υποδοχή των αγίων λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας με τιμές αρχηγού κράτους και αν αυτά τα λείψανα έπρεπε ή όχι να γίνει η περιφορά τους  σήμερα στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Ωστόσο περί αυτού έχουμε να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα, που ίσως συμβάλλουν σε μια πιο ουσιαστική προσέγγιση του θέματος.Το ότι η υποδοχή των αγίων λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας έγινε με τιμές αρχηγού κράτους σε αυτό νομίζουμε ότι δεν φταίει η Εκκλησία. 

Είναι ένα σύνηθες τελετουργικό, στο οποίο συναινεί η ελληνική πολιτεία, όπως ακριβώς γίνεται και με το Άγιο Φως. Με την ίδια λαμπρότητα όμως γίνεται και η άφιξη της Ολυμπιακής φλόγας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, όπου όμως κανείς δεν διαμαρτύρεται για το θέμα αυτό και για τον πανηγυρικό τρόπο με τον οποίο γίνεται η όποια τελετή, ιδίως η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, που λαμβάνει και παγκόσμια διάσταση, αφού η Τελετή Αφής μεταδίδεται σε όλα τα ΜΜΕ του κόσμου!

Η αρχή των τηλεοπτικών ομηρικών διενέξεων, περιέργως, δεν έγινε με την άφιξη των λειψάνων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος υποδέχθηκε τα λείψανα με τιμές αρχηγού κράτους, αφού υπήρχαν μέχρι και τέσσερις Επίσκοποι οι οποίοι κρατούσαν ισάριθμες κορδέλες που κατέληγαν στο λείψανο. 

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν αποφασίστηκε πως τα λείψανα της Αγίας θα κάνουν πέρασμα και από το νοσοκομείο του Αγίου Σάββα, ώστε να μπορέσουν να τα προσκυνήσουν οι καρκινοπαθείς! Εμπρός στο φάσμα της μάχης μεταξύ των αρρώστων για το ποιος θα αγγίξει πρώτος τη θαυματουργική Λάρνακα, έφτασε στα όριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σύριζα Νίκος Φίλης, ο οποίος σε πρωινή εκπομπή μίλησε για «εμπόριο λειψάνων», που «στέλνει το λάθος μήνυμα στους ασθενείς». Το ότι έγινε η περιφορά των λειψάνων σε ένα νοσοκομείο καρκινοπαθών, αυτό μακάρι να γινόταν σε όλα τα νοσοκομεία. 

Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την προσδοκία μιας άνωθεν ιάσεως των ασθενών, αλλά με το γεγονός ότι, όπως πιστεύουν και οι ίδιοι οι γιατροί, το θάρρος, η ελπίδα και η αισιοδοξία, που αποκτά ο ασθενής σε παρόμοιες περιπτώσεις, πολλές φορές αποβαίνουν θετικά σε μία ασθένεια, όποια κι αν είναι αυτή! Δεν είναι τυχαία η ομολογία ενός αριστερού κοινοβουλευτικού ανδρός, του βουλευτή του Σύριζα κ. Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος, μιλώντας ως γιατρός και επικαλούμενος την ιατρική του εμπειρία είπε ότι πιστεύει στις θαυματουργές ιδιότητες των λειψάνων! 

Για να ενισχύσει μάλιστα την άποψή του, σημείωσε πως αν και το AIDS μεταδίδεται με το σάλιο, με τη δύναμη του Θεού δεν κολλά κανείς τον ιό μέσω της Θείας Κοινωνίας(!!). Εν κατακλείδι δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι έγινε τόσος μεγάλος θόρυβος για τα ιερά λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, ενώ δεν έγινε ούτε ένα σχόλιο για την ναρκοκουλτούρα, που κατήγγειλε ο ίδιος ο ΓΓ του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου ορισμένοι επιθυμούν να νομιμοποιήσουν την ινδική κάνναβη, το χασίς δηλαδή, το οποίο για ορισμένους έχει και ...θεραπευτική ιδιότητα αλλά δεν κάνει κανένας έστω και ένα σχόλιο!.. Κανένας!.. Τι υποκρισία κι αυτή, Τι υποκρισία!..

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ «ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΙΕΡΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Κοσμοσυρροή στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» από πολύ νωρίς το πρωί, καθώς εκατοντάδες πιστοί περίμεναν να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας, που μεταφέρθηκε εκεί λίγα λεπτά πριν από τις 10 το πρωί, συνοδεία του επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου.

Στην περιφορά του λειψάνου δεν παρέστη, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. "Είναι θέμα εντελώς προσωπικό του κάθε ανθρώπου και δεν χρειάζεται να συνεχίζουμε να το συζητάμε", δήλωσε χθες ο κ. Κουρουμπλής στον ΑΝΤ1. Τα Ιερά Λείψανα παρέμειναν στο νοσοκομείο για περίπου δύο ώρες, ως τις 12 το μεσημέρι και κατόπιν επέστρεψαν στην Αγία Βαρβάρα στη Νίκαια, όπου θα παραμείνουν εκεί μέχρι τις 24 Μαΐου.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών και των εργαζομένων του νοσοκομείου που ήθελε, δεν κατόρθωσε να φτάσει την Λειψανοθήκη, με την δυσαρέσκεια να είναι έντονη καθώς εκατοντάδες δεν κατόρθωσαν, παρά την πολύωρη αναμονή να προσκυνήσουν.
 





Δεν υπάρχουν σχόλια: