15 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Με επιφύλαξη αντιμετωπίζει η ομοφυλοφιλική κοινότητα το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το οποίο επεκτείνεται πλέον και στα ομόφυλα ζευγάρια. Φορείς και οργανώσεις μιλούν για ένα θετικό βήμα, το οποίο, ωστόσο, δεν αγγίζει το θέμα του πολιτικού γάμου και των παιδιών, που αποτελούν βασικές διεκδικήσεις τους.

Και στα ομόφυλα ζευγάρια θα επεκταθεί το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το οποίο βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Η Μαρία Ρωσσίδη, ειδική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης εξηγεί ποιες είναι οι βασικές προβλέψεις του νέου Συμφώνου Συμβίωσης.

Στο παρεκκλήσι του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» βρίσκεται αυτήν την ώρα και θα παραμείνει έως τις 12:00 η λειψανοθήκη με το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας. Πλήθος πιστών έχει σπεύσει για να προσκυνήσει τα λείψανα. Στην περιφορά του λειψάνου δεν παρίσταται, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ελεγκτικό ρόλο προτείνει να ανατεθεί στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, έχει ήδη προτείνει και βρίσκεται υπό επεξεργασία, η σύσταση τριμελούς κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα ελέγχει και αυτή τη διαχείριση των πιστώσεων, ώστε οι απόρρητες δαπάνες να μην βρίσκονται στη χρήση του υπουργού χωρίς άλλο ουσιαστικό έλεγχο, πλην του υπηρεσιακού.

Το ενδεχόμενο να «παγώσει» η συμφωνία για τα αμερικανικά αεροσκάφη, κόστους 500 εκατ. δολαρίων, άφησε ανοιχτό ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος. Όπως είπε, πρέπει «να σταθμίσει κανείς την οικονομική συγκυρία της στιγμής και να δει αν αυτό το πρόγραμμα πρέπει να υλοποιηθεί ή να παγώσει για κάποιο διάστημα».

Κόσμος: Η γνησιότητα του ηχογραφημένου μηνύματος του αρχηγού της τζιχαντιστικής ISIS δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά ο σκοπός του μηνύματος ήταν πρωτίστως να δοθεί ένα «σημείο ζωής» στους υποστηρικτές της οργάνωσης μετά τις αναφορές που τον να έχει τραυματιστεί πρόσφατα πολύ σοβαρά. Ο αυτοπακολούμενος «χαλίφης» έχει εμφανιστεί μόνο μία φορά δημόσια ενώ το τελευταίο μήνυμά του, επίσης ηχογραφημένο, είχε γίνει προ μηνών σε ανάλογη συγκυρία.

Σε διαπραγματεύσεις με την ομάδα ενόπλων κατά τα δραματικά γεγονότα στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ βρισκόταν το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, όπως ανέφερε ο αρχηγός του Αλί Αχμέτι. Οι ένοπλοι, σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν ζητήσει τη διαμεσολάβησή του για να δαιφύγουν, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε και, μετά από διαπραγματεύσεις, τους έπεισε να παραδοθούν.

Με δίωρη καθυστέρηση, ένταση και γιουχάισμα πήρε η κυβέρνηση του Μπεντζαμίν Νετανιάχου ψήφου εμπιστοσύνης από την Κνεσέτ, σε μία συνεδρίαση που ξεκινά επεισοδιακά τη τέταρτη και δύσκολη, όπως διαφαίνεται, θητεία του στην ηγεσία του Ισραήλ. Με μόνο μία έδρα πλειοψηφία, στη νέα κυβέρνηση έχουν ενισχυμένο ρόλο όχι μόνο τα θρησκευτικά κόμματα αλλά και ο σκληροπυρηνικός Εβραϊκός Οίκος που περιορίζει σημαντικά τις ελπίδες για πρωτοβουλίες στο Παλαιστινιακό.

Ψαράδες οδήγησαν σκάφος με πάνω από 700 μετανάστες στις ακτές της Ινδονησίας, το οποίο βρέθηκε να πλέει στα ανοικτά, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας. Την Κυριακή, δεύτερο σκάφος είχε φτάσει στην χώρα, αλλά τα περιστατικά είναι μάλλον η εξαίρεση: Τόσο η Ινδονησία, όσο και η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία δεν αφήνουν να πλησιάσουν τις ακτές τους τα δεκάδες σκάφη με τους χιλιάδες μετανάστες από Μπανγκλαντές και Μιανμάρ που πλέουν στη θάλασσα, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για διάσωση.

Την διαβεβαίωση πως οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις χώρες του Κόλπου έναντι οποιασδήποτε «εξωτερικής απειλής» επανέλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα στους άραβες ηγέτες κατά τη Σύνοδο στο Καμπ Ντέιβιντ, θέλοντας να τους καθησυχάσει για την προσπάθεια συμφωνίας με τον Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Επιφυλάσσεται ακόμη η Σαουδική Αραβία.

Οι άραβες σύμμαχοι στον Κόλπο είναι το ένα μέτωπο αντίθεσης για το Ιράν που πρέπει να αντιμετώπισει η αμερικανική κυβέρνηση -τα άλλα είναι το Ισραήλ και παράλληλα το Κογκρέσο, που ήδη προετοιμάζει «τρικλοποδιά».

Οικονομία: Στα 11 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων που περιήλθαν στο Δημόσιο το 2015, ενώ συνολικά την τελευταία διετία από την πηγή αυτή ο Κρατικός Προϋπολογισμός έχει εισπράξει 48 εκατ. ευρώ περίπου. H χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για ειδικούς σκοπούς στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Βελτιώθηκαν οι πωλήσεις της Coca Cola HBC στο πρώτο τρίμηνο του 2015, με τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις να ανέρχονται στα 1,35 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,7%, από τα 1,33 δισ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2014. Σκληρό «παζάρι» της κυβέρνησης με τους πιστωτές είναι σε εξέλιξη για το πότε θα ενεργοποιηθεί και για ποιους το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα περιορίζει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. 

Ο γγ Κοινωνικής Ασφάλισης Γ.Ρωμανιάς δήλωσε ότι το ζήτημα των ορίων συνταξιοδότησης είναι στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ενώ σημείωσε ότι παραμένει «παγωμένη» η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα Ταμεία. Την ίδια ώρα, οι Financial Times ανέφεραν ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις.

Αθλητισμός: Επίθεση με σπρέι πιπεριού (!) δέχτηκαν οι παίκτες της Ρίβερ Πλέιτ, από οπαδούς της Μπόκα Τζούνιορς, στο παιχνίδι των δύο ομάδων για τη ρεβάνς της φάσης των «16» του Κόπα Λιμπερταδόρες. Συγκεκριμένα λίγο πριν από την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου στο «Μπομπονέρα» και ενώ το σκορ ήταν 0-0 έγινε το απίστευτο συμβάν.

Η μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων ετών στα κύπελλα Ευρώπης καταγράφηκε στο «Ολιμπίσκι» του Κιέβου, όπου η Ντνίπρο Ντιπροπετρόφσκ νίκησε 1-0 τη Νάπολι και προκρίθηκε στον τελικό του Europa League.Με περίπατο και στο «Αρτέμιο Φράνκι», η Σεβίλη προκρίθηκε στον τελικό. Η ομάδα της Ανδαλουσίας επικράτησε 2-0 της Φιορεντίνα και σε συνδυασμό με το 3-0 του πρώτου αγώνα, εξασφάλισε το «εισιτήριο» για τη Βαρσοβία (27/5).

Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 12.000 ευρώ στον Πανιώνιο για τη συμπεριφορά των οπαδών του στο παιχνίδι της 34ης αγωνιστικής με τον ΠΑΟΚ. Αναφορικά με την περίπτωση του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, Α.Γιακουμή, η Πειθαρχική Επιτροπή απάλλαξε τον «Δικέφαλο» και επέβαλε στον ποδοσφαιριστή την ποινή της αυστηρής επίπληξης.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: